Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Observator fuziuni şi achiziţii

29 Octombrie 2015



Prima jumătate a anului 2015 a demonstrat prin cifre privind numărul şi valoarea fuziunilor şi achiziţiilor din domeniul tehnologiei că este pe cale să depăşească anul 2000, anul devenit reper istoric în acest domeniu. Acest fapt a fost şi este alimentat de megatranzacţiile de consolidare, estomparea graniţelor dintre tehnologie şi alte industrii (cu efect disruptiv asupra tuturor afacerilor), cererea tot mai mare de cibersecuritate şi noi impulsuri de creştere din partea tehnologiei cloud şi a celei de mobilitate.

Valoarea agregată a tranzacţiilor strict tehnologice din trimestrul doi al acestui an a atins peste 127 miliarde USD. Această cifră a însemnat o creştere anuală de 142% faţă de anul 2014. Ceea ce a devenit cu adevărat remarcabil, însă, este apetitul pentru tranzacţii transfrontaliere şi trans-industrii, a căror valoare agregată a atins la sfârşitul primului semestru al acestui an peste 43 miliarde USD, cifră care reprezintă o creştere anuală de 257% faţă de anul 2014. În zona strict tehnologică, cele mai importante tranzacţii s-au înregistrat în sectorul cibersecurităţii, al Internet of Things (IoT), al tehnologiei pentru sectorul asigurării sănătăţii şi cel cloud/SaaS.

Achiziţii importante din zona cibersecurităţii



Achiziţii importante din zona IoT




Zona Americilor

Zona Americilor s-a caracterizat la sfârşitul primului semestru al acestui an prin volumul tranzacţiilor tehnologice strategice încheiate în sectoare precum cloud/SaaS, big data analytics, securitate, online video şi educaţie. Tranzacţiile din sectorul cloud/SaaS, de pildă, au însumat un număr de peste 250, generând 75% din volumul de tranzacţii sectoriale la nivel global.

Tehnologia online video a însemnat un alt motor important de încheiere tranzacţii în această regiune. În primul semestru s-au încheiat aproape 50 de astfel de tranzacţii în regiune, însemnând circa 85% din numărul global de tranzacţii. Evidenţiate în context au fost tranzacţiile Verizon-AOL şi cea prin care Linkedin a cumpărat Lynda.com (ultima în valoare de 1,5 miliarde USD).

Alte sectoare de interes au însemnat big data analytics, unde cumpărătorii americani au reprezentat circa 80% din tranzacţiile de profil la nivel global, dar şi sectorul tehnologiilor monitorizare deplasări şi mapping, unde s-au încheiat mai bine de 15 tranzacţii importante. Aici poate fi menţionată, de pildă, tranzacţia prin care Uber Inc., firma care oferă servicii de călătorii partajate, a cumpărat tehnologie şi active Microsoft de colectare a imaginilor de tip hartă, contra unei sume rămase nedezvăluită.

Poate cel mai important pentru această regiune, însă, este faptul că Americile reprezintă teritoriul de frunte în care cumpărătorii non-tech achiziţionează firme de tehnologie, ajutând astfel la estomparea graniţelor dintre tehnologie şi restul industriilor. Un exemplu edificator în acest sens este tranzacţia prin care Raytheon, gigantul din domeniul militar, a achiziţionat pachetul majoritar de acţiuni al companiei Websense, producătoare de software de detectare-prevenţie în domeniul securităţii, contra unei sume rămase, din păcate, secretă.

Regiunea Asia-Pacific

Volumul tranzacţiilor în această regiune a depăşit ca ritm de creştere alte regiuni, în special datorită creşterii apetitului de achiziţie în ţări precum Australia, China şi India. Achiziţiile care au avut în spate firme chinezeşti au reprezentat cele mai mari cinci tranzacţii din regiune. La sfârşitul primului semestru s-au înregistrat şi câteva tranzacţii care au avut ca ţintă companii americane sau europene. Domeniile principale de interes au fost mobilitatea, cloud/SaaS, advertising şi marketing, şi online gaming.

La cele de mai sus se adaugă sectorul aparte al cibersecurităţii, unde în special companiile chinezeşti au fost active. Motivul este legat de urmările scandalurilor de spionaj între Statele Unite şi China, eveniment în urma căruia China a impus restricţii de securitate care au afectat furnizorii de tehnologie cu capital străin. Aşa se face, de pildă, că la sfârşitul primului semestru s-au înregistrat tranzacţii cum ar fi aceea prin care HP a vândut un pachet majoritar de acţiuni din H3C Technologies (firma din China deţinută de HP care produce echipamente de networking) către o filială a companiei chinezeşti de stat Tsinghua Holdings, contra unei sume rămase secrete.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite