Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

ELI-NP: farul României de la Măgurele

25 Noiembrie 2015




Până atunci puneți la punct alte mecanisme importante de funcţionare. V-aţi înscris deja în HEPTech, asociaţia CERN care coordonează transferul tehnologic al metodelor și al contractelor cu marile laboratoare ale lumii.

Sigur că acest transfer tehnologic nu se va inventa la ELI, sunt centre de cercetare care îl practică de câțiva ani buni şi în Europa, nu numai în SUA. Iar CERN, care este veteran în transferuri tehnologice, conduce o asociere, acest HEPTech, din care fac parte marile laboratoare şi institute de cercetare ştiinţifică din Europa. Am devenit și noi membri şi învăţăm de la ei, dorim să preluăm cele mai bune practici, cele mai bune modele, pentru ca în momentul în care totul va fi operațional, să fim puşi la punct cu cadrul legal de funcționare. Transferul tehnologic este o operaţiune dificilă şi vom avea nevoie de servicii de marketing, de specialiști care să înțeleagă atât partea de cercetare, cât și partea de producție.

Cât de importantă este componenta educaţională în formarea unei mase critice de specialişti, pregătiţi să lucreze pentru un centru precum ELI-NP, în domenii cu totul noi, ce necesită competenţe deosebite?
Încercăm să ajutăm universitățile să introducă clase şi cursuri speciale, legate de fizica şi ingineria laserelor şi a acceleratoarelor, nu numai pentru a pregăti viitorii cercetători de la ELI-NP sau pe cei din alte institute cu care colaborăm, ci și pentru a avea specialiștii care vor lucra în IMM-uri de înaltă tehnologie, unde e nevoie de o pregătire aparte.

Am reușit acest lucru cu Universitatea București, cu UPB, cu Universitatea de Vest din Timișoara. Avem cursuri speciale în aceste universităţi, un program de master funcţional şi o şcoală doctorală în consorţiu în domeniul ingineriei laserilor şi acceleratoarelor la Politehnica din București. Am creat un consorțiu de forum academic, în care sunt toate universitățile mari din România, interesate să organizeze cursuri cu tematică dedicată problematicilor ELI-NP.

Pentru a pregăti viitoarea generație de cercetători contribuim cu specialiști care susțin cursuri, formează. Acolo unde nu avem experți apelăm la colegii noștri din întreaga lume, deci aducem în universităţile noastre cei mai buni specialiști din aceste domenii.

Pe lângă cursuri, există acum în Planul Național CDI 2014-2020 un program destinat cercetătorilor din institute de cercetare şi universități, care va genera o competiție de proiecte în jurul tematicii de tip ELI şi va atrage cât mai multe grupuri de cercetare din ţară.

A început proiectul să aibă un efect vizibil şi în ceea ce înseamnă exodul creierelor din fizica românească? Se prefigurează o întoarcere a specialiștilor români din străinătate?
Din cei 100 de cercetători şi ingineri tehnicieni care lucrează acum la ELI-NP, 30 sunt români întorşi din străinătate. Avem cercetători şi profesori care au venit de la Princeton, de la Brookhaven National Laboratory, de la universități şi laboratoare de prestigiu din Europa. Imboldul de a se întoarce a provenit atât din faptul că vin acasă, dar și din faptul că au văzut posibilitatea ca în România să poată lucra într-un centru de perspectivă, unde îşi pot desăvârși cariera academică şi au posibilitatea să obţină rezultate ştiinţifice remarcabile.

Revenind la prioritizarea ELI-NP în noul Plan Naţional CDI, cum va contribui acesta la creșterea competivității pe plan extern a cercetării românești?
Fizica asigură aproape o treime din rezultatele științifice ale României. IFIN-HH, în particular, aproape 10%. Ca să ne menținem acest rol, trebuie să fim la limita cunoaşterii şi să ne ducem în domeniul modern al cercetărilor și ELI-NP garantează acest lucru. În fizica nucleară România este în primele 5 ţări din Europa. În domeniul laserelor este de asemenea una dintre cele mai importante țări prin contribuția pe care o aduce. Cu ELI-NP, unul dintre viitoarele mari centre de cercetare științifică din Europa, avem şansa să urcăm în această ierarhie mondială. Suntem deja cunoscuți, ELI-NP este un far a cărui lumina pleacă de la Măgurele şi ne face vizibili în faţa întregii comunităţi științifice internaţionale. Sperăm ca ELI-NP să fie simbolul cercetării românești dincolo de graniță. În domeniul academic, ELI-NP este deja un brand de ţară.

Odată cu nașterea ELI-NP deschideți drumul pentru ca o nouă generație de fizicieni să scrie istoria științei. Personal, ce capitol doriți să fie aprofundat în mod special?
În primul rând îmi doresc să fim printre fondatorii nuclear fotonics, să fim printre cei care îşi aduc o contribuție importantă la înțelegerea mecanismului de interacție a laserelor de mare putere cu materia, unde există un loc virgin, în care putem să ne afirmăm. Încununarea ar fi ca unul dintre cercetătorii din ELI-NP să câştige un premiu Nobel. În momentul acela vom fi în centrul atenţiei lumii științifice internaționale, iar sprijinul politic, guvernamental, va fi net mult mai puternic şi va contribui la înflorirea cercetării din România şi va atrage dezvoltare economică şi socială.

În final vă invit să restituiţi o imagine care poate vorbi singură de esenţa ELI-NP.
Cred că cel mai potrivit este să relatez o întâmplare. Dintre toate revenirile cercetătorilor români, una m-a impresionat în mod deosebit. Într-o dimineaţă am ajuns la institut în jurul orei 7 şi am fost întâmpinat la poartă de o femeie în vârstă, care, pentru a mă întâlni, ajunsese acolo mult mai devreme. Venise noaptea de la Braşov la Măgurele, special să îmi mulţumească, pentru că datorită ELI-NP fiul ei s-a întors din America. Plângând mi-a spus că în felul acesta şi-a recăpătat fiul, pe care nu spera să-l vadă reîntors acasă ...



Tags: Cercetare, ELI-NP

Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite