Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Centrul de Excelenţă īn Radiochimie ICPE-CA, īn slujba cercetării aplicative şi a formării de specialişti

25 Noiembrie 2015



În procesul de dezvoltare economică, cercetarea ştiinţifica este un factor de progres care generează idei si procedee novative, cu efecte directe asupra nivelului economic al societăţii şi asupra gradului de cunoaştere. În acest context, energia nucleară îşi aduce contribuţia specifică în iniţierea şi promovarea unor concepte şi metodologii capabile să răspundă cerinţelor pieţii şi gândirii academice.



În contextul amplificării activităţii de cercetare aplicativă, s-a constituit în cadrul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrică ICPE-CA un Centru de Excelenţă în Radiochimie, atât pentru crearea de tehnologii avansate, bazate pe efectele benefice ale procesării prin iradiere cu radiaţii de mare energie, cât şi pentru susţinerea unor activităţi educaţionale prin transferul experienţei de cercetare în domeniul universitar. Pornind de la modificările structurale induse în materiale, de la disponibilitatea de reconfigurare a structurii compoziţionale, precum şi de la infrastructura experimentală, centrul are un potenţial ridicat pentru abordarea unei palete largi de preocupări prin care să se poată realiza materiale de înaltă performanţă, cu proprietăţi prestabilite.

Radiaţiile ionizante, radiaţii emise de surse izotopice existente în centrul nostru, 60Co şi 137Cs, sunt folosite pentru realizarea prin procese de polimerizare, grefare, compatibilizare, reticulare, nanostructurare, a unui spectru larg compoziţional de produse cu proprietăţi controlate. În acelaşi timp, expunerea materialelor la acţiunea de degradare radiochimică este un procedeu eficient pentru calificarea acestora în scopul utilizării în condiţii cu risc ridicat de deteriorare.



Studii şi metode specifice, tehnologii de fabricaţie şi produse
În Centrul de Excelenţă în Radiochimie rezultalele cercetării sunt valorificate prin proiecte la nivel naţional şi internaţional. Studiile privind implementarea procesării prin iradiere a materialelor cu proprietăţi electroizolante, ca de exemplu amestecurile de poliamidă 6 cu diferite tipuri de elastomeri, au condus la selectarea soluţiilor optime pe baza modificării proprietăţilor electrice, a celor mecanice şi a durabilităţii. În aceeaşi sferă a cercetărilor aplicative se pot menţiona investigaţiile efectelor de îmbătrânire accelerată a izolaţiilor cablurilor electrice produse pe bază de materiale nanocompozite poliolefinice cu umpluturi oxidice pentru atestarea tehnologiei de fabricaţie.

Membrii echipei de cercetare a Centrului de Excelenţă în Radiochimie au elaborat metode specifice, plecând de la determinări experimentale de proprietăţi funcţionale ale unor sisteme polimerice pe bază de cauciucuri sintetice (cauciuc butilic, elastomeri etilen-propilenici), policlorură de vinil, polietilen vinil acetat, polietilen tereftalat, pentru utilizarea lor în obţinerea de produse rezistente la degradare pe timp îndelungat. Aceste rezultate au fost recomandate spre valorificare prin utilizarea lor în elaborarea de tehnologii de fabricaţie.

Creşterea rezistenţei materialelor polimerice la îmbătrânire oxidativă este abordată în centrul nostru prin studiul detaliat al efectelor de stabilizare ale diferitelor clase de compuşi cu proprietăţi antioxidante. Nivelul de eficienţă al aditivilor studiaţi (compuşi de sinteză sau extracte naturale) a fost determinat prin determinarea extinderii perioadelor de stabilitate prin măsurarea gradului de stabilitate la oxidare a materialelor polimerice. Competenţa de evaluare a durabilităţii în urma inducerii unei degradări accelerate prin iradiere poate fi ilustrată de proiectele de realizare a garniturilor de etanşare utilizate la circuitele fluidelor tehnologice în centralele nucleare, de atestare a menţinerii pe termen lung a stării coloidale a lichidelor magnetice folosite la etanşarea sistemelor de transport a fluidelor de răcire din reactoarele nucleare, de producere a unor ambalaje ecologice pentru păstrarea şi comercializarea alimentelor.

Printre preocupările majore ale Centrului de Excelenţă în Radiochimie se pot menţiona studiile de evaluare a dozelor de iradiere în scopul îmbunătăţirii controlului condiţiilor de iradiere, de caracterizare a expunerii populaţiei la acţiunea factorilor din mediu, prin elaborarea de sisteme dozimetrice performante, de extindere a cercetărilor privind încadrarea în normele de securitate electrică şi nucleară a cablurilor electrice folosite în diferitele intalaţii nucleare, de diversificare şi aprofundare a investigaţiilor privind posibilităţile de modificare a materialelor polimerice în compoziţii complexe şi nanostructurate prin radioreticulare cu sau fără compatibilizatori, de obţinere de sisteme compoziţionale cu aplicaţii în domeniile electro-energetic, chimic, nuclear, transporturi, medical.



Suport pentru educaţie şi dezvoltare profesională
Centrul de Excelenţă în Radiochimie posedă un potenţial recunoscut pe plan internaţional privind furnizarea de soluţii problemelor de ştiinţă a materialelor, ca rezultat al procesării şi a caracterizării prin iradiere a funcţionalităţii produselor polimerice. Împletirea activităţii de cercetare cu cea de formare de specialişti în domeniul radiochimiei sau de ridicare a nivelului de calificare a personalului implicat în tehnologii de radioprocesare se realizează prin colaborarea ICPE-CA cu Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Chimie. Centrul de Excelenţă în Radiochimie are colaborări cu centre de prestigiu din domeniul modificării prin iradiere a materialelor. În momentul actual se desfăşoară cercetări comune cu Centrul de Cercetări Nucleare din Geneva, Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică, Centrul de Cercetări Nucleare din Sao Paulo. Anual, în acest centru sunt elaborate şi publicate în reviste de largă circulaţie internaţională peste 10 lucrări ştiinţifice, rezultatele cercetărilor fiind diseminate la conferinţe internaţionale cu largă audienţă, iar lucrările deja publicate se bucură de un număr mare de citări.

Acest centru are capabilitatea de a prelua spre rezolvare probleme de concepţie şi de fabricaţie din sfera industrială sau de a transfera spre unităţi economice tehnologii şi soluţii tehnologice prin care să se mărească capacitatea de producţie a materialelor de interes economic. În acest sens, ICPE-CA este deschis colaborării cu parteneri industriali pentru a transfera rezultatele cercetarilor in industrie, oferind soluţii viabile şi eficiente din punct de vedere economic.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite