Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

COMOTI a transformat Petrom într-un partener mulţumit

25 Noiembrie 2015



• Compresoarele cu şurub instalate în staţiile companiei încep să depăşească 80000 de ore de funcţionare continuă

Pe 3 noiembrie 2015, INCD Turbomotoare COMOTI a organizat un workshop dedicat promovării experienţei pe care o deţine institutul în cercetarea şi producţia de instalaţii de comprimare gaz natural, în mod special în producţia de package-uri cu compresoare cu şurub. Workshop-ul a avut loc la hotelul Zemeş de lângă Moineşti, judeţul Bacău, şi a fost prilejuit de atingerea a 80000 de ore de funcţionare continuă, fără reparaţie capitală, a unuia dintre primele grupuri de comprimare gaz natural achiziţionate de Petrom, echipate cu compresoare cu şurub cu injecţie de ulei produse de COMOTI.

Alegerea locului de desfăşurare nu a fost întâmplătoare, întrucât COMOTI a instalat aici, cu 8-10 ani în urmă, câteva zeci de electrocompresoare cu şurub pentru exploatarea zăcămintelor de gaz din zonă şi cele mai multe dintre acestea au arătat în funcţionare caracteristici tehnice superioare şi fiabilitate bună.



La organizarea acestei manifestări a contribuit compania OMV-PETROM, care a arătat un interes deosebit acestei acţiuni, astfel că reprezentanţii săi din diverse zone de exploatare au fost prezenţi în număr mare. Sesiunea a fost deschisă de dr. ing. Valentin Silivestru, preşedinte-director general al institutului, care a prezentat direcţiile principale pe care s-au canalizat cercetările în domeniul energiei, în mod special pentru dezvoltarea de echipamente de comprimare performante, la nivelul cerinţelor de pe piaţă, subiect pentru care cei prezenţi au manifestat interes.

O colaborare de lungă durată
COMOTI a dezvoltat soluţii de comprimare a gazelor cu compresoare paletate sau volumetrice. În acest domeniu al compresoarelor volumetrice COMOTI a devenit un producător important de grupuri de comprimare gaz natural echipate cu compresoare cu şurub cu injecţie de ulei şi de asemenea producător de compresoare cu şurub cu injecţie de ulei sub licenţa GHH. A fost subliniat efortul special care a fost făcut pentru finalizarea cercetărilor începute cu circa 12 ani în urmă pentru realizarea de electrocompresoare cu şurub cu injecţie de ulei. Compania Petrom a fost partener prin cofinanţarea proiectului iniţial şi asigurarea condiţiilor de experimentare a prototipului într-o staţie de comprimare gaz natural. Întrucât rezultatele au fost convingătoare, Petrom a achiziţionat pentru staţiile de comprimare gaze un număr important de grupuri de comprimare cu compresoare cu şurub produse de COMOTI, primele dintre ele fiind instalate în staţii de comprimare din zona Moineşti. Colaborarea cu Petrom s-a regăsit apoi în multe proiecte ale acesteia pentru modernizarea sau extinderea capacităţilor staţiilor de comprimare gaz.

Compresoarele cu şurub, adaptate specificului fiecărei aplicaţii
Ing. Gheorghe Fetea, director tehnic, a evidenţiat etapele importante prin care s-a trecut de la iniţierea cercetărilor şi până la situaţia actuală, când COMOTI a ajuns un jucător important pe piaţa echipamentelor de comprimare gaze. De-a lungul timpului, informaţiile primite din exploatare au fost analizate critic, iar soluţiile constructive s-au îmbunătăţit, s-au diversificat şi s-au modernizat continuu pentru a corespunde condiţiilor diverselor aplicaţii solicitate, pentru adaptarea la cerinţele standardelor specifice în vigoare. Caracteristic pentru producţia de package-uri realizată de COMOTI este capacitatea de a se adapta în detaliu la cerinţele şi condiţiile fiecărei aplicaţii.



Avantaje tehnologice ale electrocompresoarelor COMOTI
În continuare a fost prezentată gama de electrocompresoare produse de COMOTI şi aplicaţiile pentru care au fost solicitate. S-au argumentat avantajele pe care le au compresoarele cu şurub faţă de alte tipuri de compresoare, în special capacitatea de a realiza rapoarte mari de comprimare într-o singură treaptă şi posibilitatea de a lucra cu presiuni de aspiraţie variabile, chiar negative, ceea ce le face potrivite la exploatarea zăcămintelor ce sunt pe cale de epuizare. A fost subliniat efortul continuu care s-a făcut pentru a răspunde la fiecare aplicaţie cu soluţiile cele mai potrivite. Gama de electrocompresoare s-a diversificat continuu, astfel că acum se produc grupuri de comprimare gaze naturale cu debite de la 5000 la 90000 Nm³/zi şi presiuni de refulare până la 40 bar cu diverse echipări, corespunzătoare aplicaţiilor. A fost scos în evidenţă efortul de cercetare din ultima perioadă pentru realizarea de compresoare de presiune înaltă, 40-45 bar, care devin tot mai solicitate pe măsură ce presiunea din magistralele de distribuţie se ridică la acest nivel. Dintre acestea, cel mai reprezentativ este compresorul CHP220, care asigură un debit de 160000 Nm³/zi la presiunea de 40 bar. Au fost făcute cunoscute şi realizările pentru dezvoltarea de grupuri de comprimare cu compresor antrenat de motor cu piston alimentat cu gaz natural din procesul de lucru. Această soluţie poate avea aplicaţii şi pentru exploatările izolate, unde alimentarea cu energie electrică este precară sau lipseşte complet.

Un exemplu notabil de fiabilitate
Pe tot parcursul prezentărilor, între reprezentanţii COMOTI şi ceilalţi invitaţi avut loc un dialog continuu, schimburi de idei şi informaţii. S-a manifestat interes pentru produsele noi, s-au cerut informaţii suplimentare. Majoritatea celor prezenţi, fiind specialişti din exploatare a echipamentelor de comprimare gaz, au scos în evidenţă problemele deosebite cu care s-au confruntat în activitate, modul în care unele au avut rezolvare şi aşteptările pentru soluţionarea celorlate.

In partea a doua a lucrărilor workshop-ului au fost vizitate câteva staţii de comprimare din zona Moineşti unde sunt instalate electrocompresoare marca COMOTI care se afla în exploatare continuă de mai mulţi ani. Între acestea este compresorul de joasă presiune din parcul 251, care a acumulat în 10 ani de funcţionare 80000 ore de lucru fără a fi necesară reparaţie capitală. Şi celelalte echipamente de comprimare din zonă au arătat o fiabilitate bună, conform cu cea previzionată. La aceasta a contribuit în mare măsură şi serviciul de mentenanţă, care este prestat cu promptitudine şi eficienţă de echipa de service COMOTI.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite