Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Institutul Geologic al României trece la următorul nivel de precizie şi expertiză ştiinţifică

25 Noiembrie 2015



• 2 laboratoare de înaltă performanţă vor extinde sfera cercetărilor şi a parteneriatelor

Primele proiecte din fonduri structurale din cadrul Institutului Geologic al României (IGR) au permis inființarea a două laboratoare de avangardă, lansate oficial la sfîrşitul lunii octombrie. Laboratorul de Geologie și Geofizică Ambientală pentru monitorizarea și studierea zonelor expuse la risc de alunecări de teren și Laboratorul de Microscopie Electronică - Microcosmos fac posibilă abordarea unui spectru mai larg al cercetării către domeniile mediu, energie, geologie, biologie, construcţii, metalurgie, medicină, învăţământ, microtehnologie şi microelectronică.

Ploile, topirea zăpezilor sau acțiuni antropice la baza dealurilor expun la alunecări de teren 875 de comune și peste 100 de orașe din România. Calea ferată pe tronsonul Barboși-Galați și viaductul Aciliu, de pe autostrada Sibiu Oradea, ambele au fost distruse în urma unor alunecări de teren. Lipsa hărților de detaliu este una din cauzele insuficientei documentări din faza de proiectare a acestora, spune Raluca Maftei, șefa colectivului de geohazarde. „În primul rând aceste aparate ar trebui folosite înainte de a construi aceste infrastructuri de căi ferate și drumuri. Nu știu cine a făcut studiul geotehnic în zonă, nu stiu cine a facut studiul de fezabilitate, cert este că în acea zonă Institutul Geologic nu are decât o hartă 1:200.000, ceea ce înseamnă că cei 10 km ai viaductului reprezintă 5 cm pe hartă, adică un nivel de detaliere insuficient pentru o estimare corectă a unei situații geologice destul de complicate”.



Un aliat împotriva alunecărilor de teren
Care sunt aparatele achizitionate în cadrul Laboratorului de Geologie și Geofizică Ambientală care vor putea servi la limitarea unor astfel de catastrofe în viitor ?
Raluca Maftei: Am achiziționat un scaner terestru cu laser, un sistem autonom aeropurtat (un avion concepție 100% românească), un magnetometru, o stație seismică, un penetrometru, softuri de specialitate. Am încercat să acoperim o gama cât mai largă din tehnica geofizică, pentru ca informațiile obținute în proiectele pe care le avem deocamdată sau în eventualele contracte de prestări servicii, să fie cât mai complete și foarte bine documentate.

Cum interveniți în prevenirea unei situații precum cea de la viaductul de la Aciliu?
RM: Prin monitorizări periodice, la 2-3 luni. Am reușit să facem o astfel de monitorizare la Telega, iar rezultatele ne-au depășit așteptările.

Ce fac aceste aparate, care este oferta voastră?
RM: Cu avionul putem face un fel de planuri cadastrale, ortofotoplanuri georeferențiate care oferă imaginea reală de la momentul respectiv și pot identifica zone greu accesibile cu piciorul. În momentul în care știi o zonă și o cunoști poți să o monitorizezi periodic și să vezi deformările vizibile, dacă sunt deplasări de copaci, distrugeri ale caselor, deplasări ale caselor, asta ține de vizibil. În zona de invizibil, mergem pe tehnologia geofizică adică magnetometrie, seismometrie de refracție, electrometrie. Scanerul 3D creează o imagine tridimensională pe 360 de grade a unei zone și revelează fisuri sau fracturi la suprafață pe care nu le poți identifica cu ochiul liber.



Astăzi este ziua în care se încheie un proiect, dar de fapt este ziua când începeți să folosiți acest laborator. Care sunt perspectivele pe care le oferă acest laborator institutului?
RM: Perspectivele au apărut din momentul în care am achiziționat primul aparat și de atunci am promovat imaginea și aparatura pe care o vom avea și încercăm să îi convingem pe cei care se află în poziții de decizie de utilitatea acestui tip de aparatură, care oferă rezultate rapide, ieftine, mult mai puțin costisitoare ca un foraj.

Cine ar fi potențialii beneficiari ai cercetărilor efectuate în acest laborator?
RM: Inspectoratul pentru Situații de Urgență ar putea fi interesat pentru situații privind alunecările de teren. Apoi sunt autoritățile locale, Ministerul Dezvoltării Regionale, Ministerul Transporturilor, constructorii de drumuri sau de construcții civile, cei care au în jurisdicție zonele arheologice. Avem aparatură care poate detecta exact locul unde să sape, acolo unde se găsesc artefactele. Ajutorul pe care îl oferim conduce la scurtarea timpului de investigare la un preț mai mic decât dacă am folosi tehnologia clasică. Beneficiarii nu sunt doar în România, există proiecte europene, vom participa la toate call-urile de proiecte de ori ce natură ar fi ele.

Sprijin pentru studii în lumea nano
Microscopul electronic achiziționat în proiectul Microcosmos se concretizează într-un laborator de microscopie electronică de înaltă performanță. Temele de studiu abordate se pot înscrie în absolut toate domeniile de cercetare științifică, indiferent dacă este vorba de biologie, industrie, microelectronică, metalurgie, materiale de construcție sau materiale noi.
Laboratorul de microscopie electronică permite accesul în lumea nanotehnologiei. Ingineria sistemelor funcționale la scară moleculară este o stiință din ce în ce mai complexă, care a creat materiale noi, utilizate deja pe scară largă. Principala problemă o reprezintă dificultatea de a obține cantități mari de nanomateriale de calitate ridicată. Un gram de nanoparticule de aur costa 2000 de dolari, cele mai ieftine nanoparticule fiind oxizii sau pigmenții de Ti și Zn, care ajung la cateva zeci de dolari pe gram. Studiul la nivel nanometric al mineralelor cu conținut util, poate conduce însă la crearea de noi tehnologii de extragere a minereului din zăcăminte cu conținut scăzut, ne-a declarat Diana Perșa, responsabil cu comunicarea în cadrul proiectului Microcosmos.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite