Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

GeoEcoMar contribuie la buna guvernanţă a Mărilor Sud Europene via Perseus

25 Noiembrie 2015



În cel de-al Şaptelea Program Cadru pentru cercetare şi dezvoltare tehnologică (PC7), principala oportunitate la nivelul Uniunii Europene pentru accesarea de fonduri pentru Cercetare – Dezvoltare – Inovare pentru perioada 2007-2013, INCD GeoEcoMar a participat de-a lungul ultimilor ani în numeroase proiecte de cercetare. Unul dintre acestea este proiectul „PERSEUS – Policy Oriented Marine Environmental Research In the Southern European Seas“. În cadrul lui, în perioadă Mai – Octombrie 2015, GeoEcoMar a luat parte la organizarea unei serii de atelierele de lucru internaţionale dedicate interacţiunii cu entităţi interesate de mediul marin (stakeholders). Evenimentele intitulate “Către o Stare Ecologică Bună a mediului Marin în Bazinele Mării Mediterane şi Mării Negre” au fost organizate în 5 ţări (Croaţia, Turcia, Georgia, Tunisia, Maroc).

Pentru a crea premizele unei bune colaborări între ceea ce şi-a propus proiectul PERSEUS şi stakeholderi s-a plecat de la prevederile unui pachet de lucru (WP 5), intitulat "Promovarea principiilor Directivei-cadru privind strategia mediului marin (MSDF) la nivel de bazin", oferind participanţilor oportunitatea de a prezenta și discuta rezultatele şi instrumentele dezvoltate în cadrul proiectului PERSEUS, precum presiunile de mediu și impactul acestora în fiecare zonă de studiu, îmbunătățirea colaborării transnaționale, în ceea ce priveşte ecosystem-based management, contribuind astfel la promovarea conceptelor legate de MSFD, întregite cu rezultatele obţinute în iniţiativele regionale ale UNEP/MAP.



Atelierele de lucru au fost organizate în ţările ce au servit drept „studii de caz” în cadrul proiectului PERSEUS, respectiv: Coasta Croaţiei, Golful Tunis, Coasta Marocană, Marea Marmara şi Sud-Vestul Mării Negre, Sud-Estul Mării Negre – Coasta Georgiei, şi Nord-Vestul Mării Negre – coasta Ucraineană.

Discuţiile purtate în timpul acestor evenimente au fost fructuoase şi au subliniat necesitatea colaborării la nivel internaţional şi a creării de reţele, atât la nivel naţional cât şi internaţional, între cercetători şi părţile interesate ce activează în diferite zone de acţiune specifice domeniului marin. Crearea unor acorduri politice regionale, sau la nivel de bazin, va contribui la o gestionare eficientă a stării ecologice bune a mediului marin. Progresul în această direcţie va fi evaluat prin stabilirea de programe de monitorizare la nivelul fiecărei ţări. Schimbul de cunoştinţe şi colaborarea între oamenii de ştiinţă la nivel regional au fost considerate cruciale în cadrul proiectului PERSEUS, în timp ce interacţiunea cu administraţiile publice va putea îmbunătăţi procesul decizional.



Principalele direcţii de acţiune
Ca şi proiect invoator de cercetare marină, PERSEUS (www.perseus-net.eu) îmbină ştiinţele naturale cu ştiinţele socio-economice, într-o abordare ecosistemică a degradării mediului marin. PERSEUS oferă comunităţii ştiinţifice o unică oportunitate de a „traduce” cunoştinţele ştiinţifice în recomandări de politici fundamentate ştiinţific, pentru o mai bună guvernanţă a Mărilor Sud Europene (SES), adică Marea Neagră şi Marea Mediterană. PERSEUS creează o platformă puternică de cooperare ştiinţifică internaţională pentru ambele mări, atât în ţările memebre UE, cât şi în cele din afara UE.

Evaluând impactul activităţilor antropice şi presiunile naturale din bazinele Mării Negre şi Mediterane, prin integrarea aspectelor naturale şi socio-economice, PERSEUS a creat un cadru de politici, eficient şi inovator, bazat pe o abordare ecosistemică a domeniului marin, astfel încât până în 2020 să poată fi atins obiectivul principal, acela de a avea „mări curate”.
În cadrul proiectului PERSEUS, care se va încheia la sfârşitul anului 2015, au fost dezvoltate noi instrumente de evaluare a actualei stări a mediului marin prin combinarea capabilităţilor de monitorizare şi modelare, sistemele de observare fiind îmbunătăţite şi extinse.
În plus, proiectul PERSEUS a dezvoltat şi conceptul unei nave de cercetare, de dimensiuni mici, dar inovative, al cărui scop este să servească drept instrument ştiinţific de studiu pentru apele costiere şi portuare, pentru care actualele nave de cercetare nu sunt adecvate.



Rolul GeoEcoMar
În cadrul PERSEUS, INCD GeoEcoMar, coordonator al activităţii intitulate „Promovarea principiilor Directivei-cadru privind strategia mediului marin la nivel de bazin“, alături de Hellenic Centre for Marine Research (HCMR) din Grecia, a iniţiat, coordonat şi promovat obiectivele principale ale proiectului, atât la nivel naţional, la nivelul statelor non-membre UE din bazinul Marii Negre, dar şi la nivel internaţional. De asemenea, GeoEcoMar a fost implicat şi în alte activităţi din cadrul proiectului, precum: analiza presiunilor şi a impactului acestora la nivel de bazin şi sub-bazin, îmbunătăţirea sistemelor existente de observare, realizarea conceptului unei nave inovative de cercetare, management de proiect, în calitate de membru al Comitetului de Coordonare al proiectului.

Liderul echipei de cercetare al GeoEcoMar a fost dr. ing. Gheorghe Oaie, inginer geolog, care a coordonat WP 5, în cooperare cu partenerul grec, HCMR, care are şi calitatea de coordonator al întregului proiect. Din echipa GeoEcoMar au făcut parte: dr. Daniela Vasile (ofiţer de proiect), prof. dr. Marian Traian Gomoiu (biolog, membru al Academiei Române), CS II Dan Secrieru (geochimie), dr. Dan Vasiliu (chimist), dr. Tatiana Begun, dr. Adrian Teacă şi Dr. Mihaela Mureşan (biologi), Cristiana Voicaru (ofiţer financiar).



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite