Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Observator fuziuni şi achiziţii

25 Noiembrie 2015



Luna octombrie a însemnat o lună complet atipică pentru piaţa IT la nivel global. O lună în care nume mari au decis, aproape simultan, să efectueze tranzacţii importante

Capul de afiş a fost deţinut, fără niciun fel de îndoială, de tranzacţia prin care Dell a cumpărat EMC contra sumei de 67 de miliarde USD. A fost o tranzacţie care a şocat întreaga lume IT, atât prin dimensiune, cât şi prin faptul că a apărut din senin, luând prin surprindere jucători de pe piaţă deopotrivă cu analiştii de specialitate.

Tranzacţia mai sus menţionată a fost suficient de impresionantă încât discuţiile legate de ceea ce se va întâmpla cu noua entitate mamut de pe piaţă să nu înceteze nici la ora scrierii acestui articol. Efectele ei se vor resimţi, probabil, o bună perioadă de timp de acum înainte, mai ales că în cadrul acesteia a fost inclusă şi o altă entitate de renume pe piaţa virtualizării, VMware, care făcea deja parte din EMC la momentul încheierii afacerii. În mod cert vor exista efecte şi pe piaţa românească, însă, datorită specificului acesteia de piaţă relativ mică, cel mai probabil aceste efecte vor fi limitate ca amploare.



Afacerea Dell-EMC a umbrit într-o bună măsură o altă afacere de mare calibru de pe piaţă, petrecută tot în cursul lunii trecute. Este vorba de tranzacţia prin care Western Digital a achiziţionat SanDisk contra sumei de 19 miliarde USD. Tranzacţia înseamnă un preţ de 86,5 USD pentru fiecare acţiune SanDisk, ceea ce înseamnă o primă de 15% faţă de preţul de închidere din ziua anterioară, dată fiind valoarea de piaţă a companiei, de 15,4 miliarde USD.

Tranzacţia pune laolaltă două din cele mai mari companii de stocare date. Din mai multe puncte de vedere, SanDisk, cu investiţiile majore efectuate în cip-uri de memorie de tip flash, reprezintă un viitor fără discurile dure rotative fabricate de Western Digital. Cu toate astea, în ciuda creşterilor explozive iniţiale, în ultima vreme SanDisk a raportat rezultate mult în urma aşteptărilor. Într-o manieră similară, Western Digital a constatat cum produsele care constituie esenţa afacerii sale încep să devină tot mai puţin importante, pe măsură ce industria a început să se îndrepte către dispozitivele de memorie de tip flash.

Cum niciodată nu există două evenimente fără ca un al treilea să le urmeze, tot luna trecută HP a anunţat că îşi vinde Tipping Point, divizia de afaceri axată pe securitate în reţea, către Trend Micro, contra sumei (mult mai modeste decât cele anterioare) de 300 milioane USD. TippingPoint este un furnizor de sisteme de detecţie intruziuni de generaţie următoare şi de soluţii de securitate pentru reţea, iar HP a declarat că preferă ca pe viitor să revândă servicii de securitate în reţea de la parteneri (inclusiv de la Trend Micro) în loc să mai deţină active în acest sens.

Mutarea vine înainte ca HP să completeze divizarea afacerii sale în servicii PC şi de tip corporate, o mutare anunţată de anul trecut ca fiind programată pentru finalizare la sfârşitul acestui an fiscal. Trend Micro a declarat că tranzacţia va include tehnologie de securitate, IP, expertiză industrială şi baza de clienţi TippingPoint. Compania va combina direcţiile de acţiune TippingPoint cu propriile operaţiuni de securitate a reţelei într-o nouă divizie de afaceri denumită Network Defense.

Mutări majore în industria semiconductorilor şi în industria stocării de date
Continuăm în acest număr de revistă prezentarea celor mai importante fuziuni şi achiziţii la nivel gobal din prima jumătate a acestui an cu alte două sectoare de mare interes general: semiconductorii şi stocarea de date.

În privinţa industriei semiconductorilor, trecerea tot mai fluidă de la PC-ul clasic la mobilitate va duce, probabil, la o intensificare a activităţii de fuziuni şi achiziţii în cadrul producătorilor de cip-uri, pe măsură ce aceştia vor căuta să achiziţioneze companii care să le stimuleze capabilităţile legate de mobilitate. În acelaşi timp, noile tehnologii, precum Internet of Things şi casele inteligente vor genera, foarte probabil, noi oportunităţi pentru industria de semiconductori, deoarece includerea de "inteligenţă" în dispozitivele fabricate va determina firmele de producţie semiconductori să achiziţioneze companii inovative, care să le optimizeze investiţiile în cercetare-dezvoltare.

Din punct de vedere al celuilalt sector analizat, al stocării de date, analiştii se aşteaptă ca stocarea de date definită prin software şi convergenţa infrastructurii pentru stocarea de date la nivel personal şi enterprise să fie motoarele principale de stimulare a activităţii de fuziuni şi achiziţii. Simultan, costurile ridicate şi vulnerabilităţile serverelor fizice şi echipamentelor de stocare vor determina din ce în ce mai multe firme client să adopte stocarea în cloud, deoarece această tehnologie le oferă opţiunea de scalabilitate la costuri mici, acces facil la date şi managementul eficient al datelor.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite