Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Soluţiile specializate de telecomunicaţii – o perspectivă regională

25 Noiembrie 2015



Grupul Veracomp este unul dintre cei mai mari distribuitori de soluţii IT din Europa Centrală şi de Est. În România, Veracomp este prezent din anul 2007, iar cea mai importantă componentă a portofoliului şi business-ului până anul trecut a constituit-o componenta de securitate şi networking. În 2014, Veracomp şi-a afirmat intenţia de a miza pe soluţii specializate de telecomunicaţii, când a adăugat în portofoliu soluţiile Polycom, alături de brandul de videoconferinţă Lifesize. Prezenţa Veracomp nu doar în România, ci şi în alte ţări din regiune (Cehia, Polonia, Croaţia) oferă o serie de avantaje. Pe lângă disponibilitatea stocurilor sau facilităţile de finanţare, experienţa, expertiza şi competenţele pe un anumit segment de soluţii reprezintă adevărate valori într-o industrie atât de dinamică cum este cea a soluţiilor IT specializate.

Când ne referim la telecomunicaţii şi videoconferinţă, democratizarea reprezintă, cu siguranţă, o tendinţă majoră. Noile soluţii în cloud Video-as-a-Service (VaaS), transformă infrastructura hardware costisitoare într-o unealtă de business, iar videoconferinţa devine un instrument de comunicare popular, nemaifiind o prerogativă a firmelor mari, ci o soluţie real disponibilă companiilor de orice dimensiune. VaaS atrage după sine preţuri mici, conectare BYOD (laptop, mobil şi tabletă), mobilitate, productivitate şi scalabilitate.

Perspectivă regională
Cum se vede piaţa românească în comparaţie cu ţările din regiune atunci când vorbim de soluţii specializate de teleconferinţă?

În Polonia, comunicaţiile unificate au devenit un instrument de business, ca rezultat al unei serii de motive. „Pe de o parte liberalizarea pieţei de telecomunicaţii, ca o decizie impusă de către Uniunea Europeană, a generat accesul la Internet de calitate superioară, cu costuri reduse. La rândul său, accesul la Internet de calitate, a determinat companiile să se îndrepte către soluţii de comunicaţii bazate pe acest tip de conexiune, atât pentru sediile centrale, cât şi pentru eventualele sucursale. Tendinţa nu s-a limitat doar la mediul de business, ci s-a extins şi în sectorul de stat şi guvernamental, iar în prezent soluţii de acest gen au fost deja implementate în special de către autorităţi, care funcţionează pe un model distribuit geografic, cum ar fi, de exemplu, autorităţile de impozite şi taxe locale,” afirmă Mariusz Kochański, Board Member, Veracomp SA, Polonia.

Implicaţiile europene nu se rezumă doar la zona guvernamentală; în Polonia, ca urmare a fondurilor disponibile pentru instituţiile de educaţie superioară, s-au creat sisteme eficiente de e-learning, în care studenţii pot frecventa cursuri online, disponibile de oriunde şi oricând. În mod similar sectorul sănătăţii a trecut prin schimbări revoluţionare în ceea ce priveşte dezvoltarea telemedicinii şi a soluţiilor de e-learning specializate.

În Cehia şi Slovacia la acest moment, cele mai solicitate soluţii de videoconferinţă sunt cele care asigură comunicarea dintre două sau trei locaţii sau sedii aparţinând aceleiaşi companii. Din punct de vedere al utilizării, industriile care solicită cel mai frecvent astfel de soluţii sunt în domeniile: sănătate, educaţie, operatori de telefonie/internet, dar şi în sectorul energetic.

„Dacă ar fi să facem referire la cele mai importante proiecte realizate în ultima perioadă, printre acestea ar trebui să menţionăm proiectele de e-Consulting (în cadrul unei companii de consultanţă Cehia) şi proiectele în domeniul energetic (în Slovacia). În ambele cazuri, soluţia a fost aleasă pe de o parte datorită existenţei a mai multor sucursale (în ţară şi în afara ţării), urmărindu-se pe de o parte scăderea costurilor, optimizarea proceselor şi îmbunatăţirea calităţii comunicării dintre membrii aceleaşi instituţii,” declară Petr Janda, CEO, Veracomp Cehia şi Slovacia.

În comparaţie cu ţările din regiune, România apare ca o piaţă în plină dezvoltare, cu un apetit sporit în ceea ce priveşte adeziunea la tehnologie, dar şi cu ceva mai puţine oportunităţi exploatate în contextul fondurilor europene, în comparaţie cu Polonia, de exemplu.

Proiecte de comunicații unificate în România
Până în prezent, Veracomp a realizat în România proiecte cu soluţii specializate de telecomunicaţii şi de videoconferinţă în companii cu forţă de muncă mobilă (oameni pe teren), companii internaţionale, dar şi în cadrul unor companii şi instituţii din domeniul public privat sau guvernamental cu medii distribuite (filiale).

Din punct de vedere al domeniilor de aplicabilitate, acestea nu pot fi limitate la o anumită industrie, ci mai degrabă vizează un profil de necesităţi. Pentru a ilustra doar cu câteva exemple locale: Holcim a urmărit să ofere acces de pe tabletă/dispozitiv mobil de oriunde şi oricând, în timp ce DaaS Internaţional a rezolvat problema deplasărilor de personal prin întâlniri virtuale regulate.

„Domenii cu aplicabilitate mare pentru acest tip de soluţii sunt şi clienţii din sectorul guvernamental – dat fiind că fiecare judeţ are câte un end-point/conference room, iar o soluţie de videoconferinţ“ aduce, incontestabil, plus valoare. În acest sens, Veracomp a implementat un proiect de acest gen la o judecătorie din ţară, rolul soluţiei fiind de a rezolva intervievarea martorilor inculpaţilor sub acoperire, precum şi înregistrarea depoziţiilor. Prin cele două camere folosite, soluţia implementată asigură atât o imagine de ansamblu a sălii de judecată, dar, în acelaşi timp, focalizează şi pe vorbitor. Tot în sectorul guvernamental, soluţiile specializate au fost implementate pentru a eficientiza acţiunile de prevenire şi gestionare a situațiilor de urgenţă. Într-un domeniu în care şi 5 minute înseamnă nu doar 300 de secunde, soluţiile de videoconferinţă nu mai reprezintă doar un asset tehnologic, ci pot face diferenţa între o tragedie care ar putea fi evitată şi o tragedia care s-a întâmplat; sănătatea rămâne un domeniu în care intervenţiile cu grad sporit de inovaţie sau dificultate pot fi disponibile indiferent de locaţie sau distanţe,” afirmă Valentin Agachi, Business Development Manager, Veracomp România.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite