Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Companiile IT din Capitală se aliază într-un cluster

25 Noiembrie 2015



Instituția cluster-ului începe să capete consistență în România. Cel mai recent sosit în această familie în continuă extindere este Smart Alliance. Prezentată drept cel mai mare cluster IT&C din București, alianța, care adună prin intermediul celor 19 companii fondatoare peste 600 de angajați, are obiective îndrăznețe și pe termen lung.



Concepută ca o structură asociativă constituită pe principiul complementarității competențelor membrilor, pentru a putea concura cu marile companii din piața IT locală, Smart Alliance a pornit de la ideea creării unei comunități de firme capabile să vina cu o altfel de ofertă pe piață, care să să valorifice optim avantajele competitive ale membrilor fondatori.

„Alianța noastră a fost concepută din start astfel încât să faciliteze transferul de cunoștințe și partajarea de resurse și să ne permită să îmbinam, într-o formă coerentă, plusurile organizațiilor mari cu care colaborăm cu avantajele specifice companiilor locale mai mici, dar mai flexibile și specializate pe domenii de nișă, în care au acumulat experiență“, explică Gabriel Munteanu, președintele clusterului Smart Alliance și managing director NTX.

Principii de funcționare
Spre deosebire de majoritatea celorlalte asociații de tip cluster care activează în România, Smart Alliance este un organism 100% virtual, care funcționează ca o entitate de management centralizat al tuturor companiilor membre pentru a facilita participarea acestora în proiecte IT de anvergură.

„Ne dorim să ajungem cât mai rapid la proiectele mari și pentru aceasta ne vom concentra eforturile într-o primă etapă pe creșterea eficienței și productivității companiilor din cadrul alianței“, precizează Gabriel Munteanu.

Pentru a gestiona coerent și eficient proiectele în care se va implica, alianța va avea o echipă de management comună. În fața clientului final, NTX va reprezenta interfața comună de comunicare în toate fazele proiectului, de la implementare, la faza de mentenanță.

Inițiative educaționale
Componenta educativă este unul dintre obiectivele-cheie ale Smart Alliance, în contextul crizei de resurse umane cu care se confruntă majoritatea companiilor mici și mijlocii active în piața IT locală.

Soluția susținută de Gabriel Munteanu este crearea „Academiei Smart Alliance“, prin intermediul căreia să dezvolte un sistem similar învățământului dual, care să permită școlarizarea și certificarea studenților în tehnologii de ultimă generație. “Suntem deja în discuții avansate cu partenerii universitari și cu vendorii de tehnologie cu care colaborăm pentru ca aceste cursuri și certificări să fie gratuite. Și cred că vom reuși să-i convingem pe cei din urmă pentru că, participând la această inițiativă, vor contribui practic la crearea unui fond comun de resurse specializate pe tehnologiile lor“, apreciază Gabriel Munteanu.

Criterii de eligibilitate
Inițiativa Smart Alliance a suscitat un interes real în rândul companiilor IT mici și mijlocii care activează în Capitală, dar nu numai. Criteriile de acceptare în cadrul cluster-ului sunt însă numeroase și restrictive. Statutul alianței prevede că orice nou „pretendent“ poate fi acceptat doar cu majoritate de voturi din partea membrilor existenți și că orice membru fondator are drept de veto. Se minimizează astfel riscul suprapunerii ariilor principale de expertiză ale membrilor și se crește gradul de diversitate al ofertei comune, prin atragerea de companii din varii zone de nișă ale industriei IT.

„Primul nivel de selecție este cel al ownership-ului. Ne interesează ca persoana care conduce o companie ce vrea să facă parte din alianță să fie o persoană deschisă, creativă, pasionată de tehnologie și implicată direct în business. Insistăm asupra acestui aspect pentru că, în general, în România companiile mici și mijlocii reflectă într-o mare măsură imaginea ownership-ului“, precizează președintele Smart Alliance.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite