Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Recrutarea on-line, o Web-afacere cu potential ridicat

24 Iunie 2006




Un alt jucator important de pe piata autohtona a recrutarilor on-line este BestJobs.ro, din cadrul companiei Neogen, care anunta recent depasirea pragului de 700.000 de CV-uri inregistrate in baza sa de date, reusind in numai un an dublarea numarului de candidati inregistrati pe site. Acest trend ascendent s-a facut simtit si in ceea ce priveste numarul ofertelor de locuri de munca, consemnandu-se o crestere de peste 80% si a ofertei de locuri de munca disponibile. Astfel, potrivit statisticilor publicate pe site-ul Neogen, numarul locurilor de munca oferite de angajatori pe BestJobs.ro a avut o evolutie ascendenta: ianuarie 2005 - 3000; octombrie 2005 - 3.700 si februarie 2006 - 5.500.


O oportunitate reala


Toate aceste rezultate crescatoare raportate de jucatorii de pe piata autohtona confirma (desigur, la o scara mai mica) trendul mondial. De altfel, la ora actuala, potrivit estimarilor facute de specialisti, circa o treime din angajarile care se fac in Romania la ora actuala se realizeaza prin intermediul site-urilor de recrutare on-line, estimare care confirma statutul de „oportunitate de afacere“ acordat acestui Web-business.


Iar piata autohtona este inca departe de a fi saturata, fapt confirmat nu numai de cresterile spectaculoase inregistrate la nivelul utilizatorilor si ofertantilor si de continua aparitie a site-urilor dedicate (in ultimul timp, si alte site-uri au inceput sa includa mici sectiuni de „angajari on-line“), ci si de estimarile asupra cifrei de afaceri. „Piata recrutarii on-line a fost de circa 1 milion de euro in 2005 si se estimeaza o crestere cu 50% anul acesta“, sustine Calin Fusu, director general Neogen.


Marile companii europene sunt in intarziere


Potrivit unui sondaj realizat de Recruitsoft in 2001, companie specializata in editare de software dedicat recrutarii on-line, 76% dintre marile companii europene dispun de un spatiu de recrutare, insa doar jumatate permit depunerea unei candidaturi. Studiul, care a fost realizat pe baza clasamentului European 500 al companiilor publicate de Wall Street Jurnal Europe, a avut ca obiectiv identificarea principalelor strategii de comunicare in ceea ce priveste e-recrutarea.


Noi tendinte in recrutareaon-line in 2006


Potrivit analistilor, domeniul de e-recruitment va beneficia din plin de noua generatie de instrumente mult mai rapide, mai ergonomice si mai eficace. Iata cateva dintre principalele tendinte care se vor manifesta in domeniul recrutarii on-line anul acesta:


- Geo-localizarea


Amplasarea geografica a locului de munca va ramane unul dintre primele criterii de cautare ale candidatilor. Specialistii estimeaza ca epoca in care angajatorii nu indicau decat un oras sau un judet este pe sfarsite. Cel putin in tarile unde e-recrutarea are deja o traditie solida. La ora actuala, exista site-uri de recrutare on-line ce permit candidatilor sa sorteze ofertele, care sunt afisate pe o harta, functie de codul postal, de statia unui mijloc de transport in comun, indicand un perimetru maxim de cautare sau un timp limita.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite