Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Technology >> Securitate >> Stiri si comunicate

Numarul noilor programe malware identificate de Kaspersky Lab scade cu 15.000 pe zi, in 2015

09 Decembrie 2015



Potrivit companiei Kaspersky Lab, anul 2015 a marcat momentul in care cererea de noi programe malware a ajuns la saturatie, numarul de fisiere malware detectate in fiecare zi scazand cu 15.000, de la 325.000 in 2014, la 310.000. Expertii Kaspersky Lab considera ca aceasta se datoreaza in special costului mare al codarii de malware nou. In plus, infractorii cibernetici au inteles ca pot obtine rezultate la fel de bune folosind programe de anunturi publicitare sau semnaturi digitale legitime, in atacurile lor. Aceasta abordare pare sa functioneze, pentru ca rezultatele arata ca, in ciuda taierilor de costuri in creatia de malware, numarul utilizatorilor atacati de infractorii cibernetici a crescut cu 5% in 2015.

Intre 2012 si 2013, numarul de fisiere malware noi detectate zilnic de Kaspersky Lab a crescut rapid de la 200.000, la 315.000 in 2013. Apoi, lucrurile s-au temperat. In 2014, numarul total a crescut cu numai 10.000 de fisiere, iar in 2015 a scazut de la 325.000 la 310.000.
Infractorii cibernetici in cautare de venituri rapide par sa fi decis ca efortul pentru a coda instrumente complexe precum cele de tip rootkit, bootkit sau de replicare a virusilor poate da rezultate, dar cu anumite costuri, care le reduc marjele de profit si veniturile. In plus, aceste programe complexe, a caror dezvoltare poate costa zeci de mii de dolari, nu protejeaza programul malware de software-ul anti-virus, obisnuit sa detecteze si sa analizeze malware mult mai complex.

Din acest motiv, in 2015 a crescut numarul anunturilor publicitare, in esenta inofensive, dar deseori deranjante, intalnite mult mai des printre detectiile facute de programele anti-virus. Aceasta schimbare de tactici printre infractorii cibernetici ii transforma pe acestia aproape intr-o companie, implicata in vanzarea de software cvasi-legitim si de alte produse.
O alta tendinta este aceea ca infractorii cibernetici si chiar actorii complecsi, sponsorizati de state, sa foloseasca mai mult certificate legale pentru produse digitale. Cu ajutorul unor certificate, cumparate sau furate, atacatorii pacalesc software-ul de securitate, care au mai multa incredere intr-un fisier cu semnatura oficiala decat intr-unul obisnuit. Valoarea unui certificat poate fi de numai cateva zeci de dolari.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite