Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cercetare si Invatamant superior >> Articole

Diaspora ştiinţifică şi prietenii ei se reunesc la Timişoara în jurul unor proiecte transformaţionale

13 Decembrie 2015



După o pauză de 4 ani, dorinţa diasporei ştiinţifice şi a cercetătorilor din România de a se reîntâlni a fost împlinită. Una dintre primele măsuri ale Ministrului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, Adrian Curaj, a fost aceea de a sprijini reluarea conferinţei „Diaspora în cercetarea ştiinţifică şi învăţământul superior din România”, de a-i reda viaţa şi de a o face mai puternică şi mai atractivă.

A patra ediţie a evenimentului „Diaspora în cercetarea ştiinţifică şi învăţământul superior din România” va avea loc în perioada 25-28 aprilie 2016, se va desfăşura sub înaltul patronaj al Preşedintelui României, Klaus Werner Iohannis, şi va fi organizată, sub egida Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, de Universitatea de Vest din Timişoara şi Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI). Conferinţa marchează o premieră, fiind pentru prima oară în istoria acestui eveniment când toate lucrările (sesiuni plenare şi workshop-uri exploratorii, atât în zone de deschidere în care există potenţial şi expertiză românească, precum şi pe subiecte de interes legate de inovare şi competitivitate în România) vor fi găzduite de Centrul Universitar Timişoara, sub coordonarea Universităţii de Vest. Implicarea tuturor acestor actori importanţi în organizarea Conferinţei are, de asemenea, caracter de unicitate în materie de colaborare instituţională.


Conferinta de lansare a anuntului oficial privind organizarea editiei 2016 a manifestarii „Diaspora în cercetarea ştiinţifică şi învăţământul superior din România”

Principalele elemente de noutate


În ceea ce priveşte tema conferinţei din 2016, ministrul Adrian Curaj a dezvăluit oserie de elemente inovatoare în raport cu ediţiile precedente. „Pentru conferinţa de anul viitor venim cu o provocare suplimentară. Mai precis, dorim să facem pasul de la proiecte sectoriale la un set de acţiuni coordonate. Prezenţa colegilor noştri din străinătate va însemna enorm, pentru că, evaluând deja ceea ce avem, vom vedea împreună unde putem face diferenţa în context regional, european şi global. Dar nu este suficient să fim doar noi cu noi, şi de aceea ne-am gândit la această ediţie să invităm la fiecare eveniment ştiinţific pe care îl organizăm câte o personalitate care nu este din România, tocmai pentru a înţelege forţa noastră de a lucra împreună. În plus, dăm un mesaj puternic: România nu înseamnă doar Bucureşti! România înseamnă şi alte oraşe, există concentrări semnificative de energii şi nuanţe diferite pentru fiecare dintre oraşele ţării. Prin urmare este important să spunem că România nu este doar într-un loc, ci este peste tot. Ne dorim ca la această ediţie să participe cât mai multe persoane din diaspora, în esenţă fiind o conferinţă pentru tineri, care au capacitatea de a schimba România pe termen mediu şi lung. Dorim să transmitem că ţara noastră se poate transforma prin tot ceea ce investeşte în educaţie şi cercetare.”

Importanţa organizării în premieră a acestui eveniment sub înaltul patronaj al Preşedintelui României a fost subliniată de Ligia Deca, consilier de stat pentru Educaţie şi Cercetare: „Administraţia prezidenţiala acţionează pentru a implica diaspora românească în viaţa socială şi civică a României, garantându-i totodată instrumentele prin care îşi pot aduce contribuţia, sufleteşte şi sub aspectul ideilor, la dezvoltarea educaţiei şi a cercetării. Acum va avea ocazia să participe la dezbaterea amplă în domeniul educaţiei şi cercetării pe care preşedintele României a lansat-o în luna septembrie a acestui an şi pe care dorim să o finalizăm la sfârşitul anului 2016. Dacă ne dorim o viziune coerentă în aceste domenii, este esenţial să avem aportul celor care şi-au dovedit performanţa şi capacitatea în universităţi şi instituţii de cercetare de marcă din străinătate.”

Rectorul Universităţii de Vest din Timişoara, Marilen Pirtea, a punctat principalele beneficii aduse de organizarea Conferinţei într-unul dintre cele mai prestigioase oraşe din ţară: „În străinătate Timişoara este un brand foarte cunoscut pentru evenimentele realizate aici, multe dintre acestea fiind congrese mondiale. Oraşul are un centru universitar puternic, reprezentat de Universitatea de Vest din Timişoara, Universitatea Politehnica din Timişoara, Universitatea de Medicină și Farmacie Victor Babeș şi Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului din Timișoara. Aceste universităţi formează împreună un consorţiu ce are capacitatea de a acoperi tot spectrul domeniilor de cercetare care vor avea workshop-uri exploratorii în cadrul acestei conferinţe cu diaspora. De asemenea, în Timişoara există clusterele mari de cercetare în care sunt implicate universităţile din această zonă. În rest discutăm de un oraş dinamic, viu, declarat de revista Forbes oraşul anului în 2015, pentru potenţialul de investiţii, pentru PIB-ul pe care îl generează, pentru rata scăzută a şomajului.Să nu uităm că de la Timişoara a plecat acum 26 de ani posibilitatea de a avea români în străinătate, de a arăta lumii de ce inteligenţă dispune şi de a putea avea în prezent astfel de conferinţe.”

Suport pentru strângerea relaţiilor cu diaspora

Pentru reuşita organizării acestei conferinţe, dar şi pentru a maximiza şi valorifica ulterior colaborarea cu diaspora ştiinţifică, vor exista şi o serie de instrumente şi de facilităţi puse la dispoziţia acestora.
„În limita granturilor pe care vom putea să le alocăm pentru mobilitate, dintre cei care se vor înregistra pe site-ul conferinşei îi vom alege pe cei care sunt buni, foarte buni şi excelenţi şi vom avea grijă să fie un echilibru pozitiv între tineri şi cei care au foarte multă experienţă şi expertiză. Mai mult, avem resurse suficiente pentru a porni majoritatea programelor din noul Plan naţional de CDI, ce va fi lansat în 2016, iar printre instrumentele utilizate în finanţare unele vor fi adresate direct colaborării ţară-strainatate, iar altele vor continua experienţa bună în granturi de revenire, atât pentru tineri cât şi pentru persoane cu multă experienţă” , a declarat ministrul Educaţiei.

La rândul său, ministrul delegat pentru Relaţiile cu Românii de Pretutindeni, Dan Stoenescu, consideră comunitatea ştiinţifică foarte importantă pentru România şi pentru viitorul ei. „În acest sens sprijinim prin politicile noastre crearea de reţele profesionale şi de platforme de dialog pentru cercetătorii romani din afara ţării, astfel încât să împărtăşească cunoştinţele lor cu colegii lor din ţară sau să colaboreze cu aceştia pentru o dezvoltare durabilă a României. Conferinţa este un bun prilej pentru a lupta împotriva fenomenului de brain drain şi pentru a sprijini întoarcerea inteligenţei româneşti acasă.”

Un eveniment de tradiţie



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite