Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cercetare si Invatamant superior >> Articole

Diaspora ştiinţifică şi prietenii ei se reunesc la Timişoara în jurul unor proiecte transformaţionale

13 Decembrie 2015




Seria întâlnirilor comunităţii ştiinţifice româneşti din ţară şi străinătate a început în anul 2008, desfăşurându-se tradiţional la Bucureşti, o dată la doi ani, cu o pauză în 2014. Summit-ul, ce a purtat semnătura UEFISCDI încă de la debut, a reunit, de la o ediţie la alta, un număr considerabil de participanţi, ajungând în 2012 la peste 1.000 de persoane.

„UEFISCDI are o tradiţie în organizarea de evenimente de marca pentru învăţământul superior şi cercetarea din România, precum Conferinţa Ministerială a Procesului Bologna şi Forumul Ambient Assisted Living. În 2008 am avut prima conferinţă Diaspora în cercetarea ştiinţifică şi învăţământul superior din România. Ediţia a avut 500 de participanţi, dintre care 154 au fost români din străinătate, şi au fost organizate 21 de evenimente ştiinţifice pe care le-am intitulat workshop-uri exploratorii. În 2010 conferinţa a crescut şi am avut 600 de participanţi, dintre care 224 din străinătate, şi au fost 24 de workshop+uri exploratorii ce au acoperit 24 de domenii ştiinţifice. În 2012 au fost 1000 de participanţi, dintre care 240 au fost români din străinătate, iar numărul workshop-urilor exploratorii a crescut la 29. Cele 3 ediţii de conferinţă cu diaspora au dus la colaborări între cercetătorii din România şi cercetătorii din străinătate, materializate în proiecte comune de cercetare. Dacă la început au fost legate de cunoaştere reciprocă, acum s-au întărit, s-au diversificat, au crescut ca număr şi impact. În 2016 reluăm tradiţia, dar nu în Bucureşti, ci la Timişoara, iar UEFISCDI este pregătită atât din punct de vedere tehnic, cât şi al resurselor umane pentru a face faţă acestei provocări”, a declarat directorul general UEFISCDI, Magdalena Susan Resiga.

Rolul pe care îl joacă această manifestare a fost punctat de Ministrul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, Adrian Curaj: “Atunci când am iniţiat acest tip de eveniment ne-am gândit că este important ca personele care au plecat din România, împreună cu cei care lucrează în ţara să se cunoască şi să se înţeleagă mai bine, nu doar din punct de vedere disciplinar, cât mai ales pentru a începe să creeze punţi, pentru a gândi proiecte comune şi a lucra împreună. Ceea ce este un suport important pentru studenţii noştri, pentru că vor putea beneficia de mentorat în ţară şi în străinătate. Pe de altă parte investiţia în infrastructura de cercetare din România ne-a ajutat să fim competitivi internaţional la vârf în multe domenii, iar valorificarea resursei umane din ţară şi din străinătate poate fi esenţială în rolul pe care îl joacă România regional şi internaţional. Întâlnirile cu diaspora au avut impact şi la nivelul proiectelor mari, transformaţionale ale României, cum sunt laserul de mare putere (ELI-NP) şi Centrul Internaţional de Studii Avansate Dunăre-Delta Dunării-Marea Neagră (Danubius). Acestea au avut paneluri dedicate şi în 2010 şi în 2012 şi s-au discutat multe lucruri acolo, s-au pus bazele multor proiecte satelit în jurul acestor proiecte flagship ale României.”

Detalii suplimentare despre Conferinţă sunt disponibile pe site-ul dedicat, www.diaspora-stiintifica.ro, iar în secţiunea Pre-Înregistrare, toţi cei interesaţi să participe la summit-ul cercetătorilor români de pretutindeni pot completa deja formularele de aplicaţie.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite