Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Securitatea accesului si securitatea informatiilor

26 Mai 2004



Evolutia sistemelor informatice din ultimul timp a adus in discutie tot mai mult nevoia de protectie a accesului la informatiile continute in aceste sisteme si totodata asigurarea ca nimic din ceea ce poate fi obtinut printr-o accesare neautorizata, mai mult sau mai putin voita, sa poata fi folosit. In alte cuvinte, sistemul care asigura protectia trebuie sa autentifice corect persoana care acceseaza si totodata in cazul in care, ca urmare a unui eveniment „neprogramat“, (furt, pierdere, virus, etc.), informatiile continute ajung in mainile altei persoane decat ale celei care are autoritatea folosirii lor, aceste informatii sa fie criptate astfel incat sa nu poata fi folosite.


Una dintre solutiile software care asigura cu succes cele doua conditii de mai sus este Safeboot; acest lucru este realizat in doua etape distincte:


n In prima etapa se restrictioneaza accesul prin folosirea de dispozitive suplimentare de autentificare. Atentie, nu inseamna un alt «user» cu o alta «parola», ci inseamna ca folosind un dispozitiv de tipul celor biometrice sau SmartCard introdus in USB, utilizatorul nu mai trebuie sa retina decat un PIN care odata introdus, permite (in functie de nivelul sau de drepturi) sa acceseze intreg sistemul fara a mai fi nevoit sa introduca parole peste parole.


n In etapa a doua se cripteaza informatiile dorite sau intreg hard discul (dintre algoritmi folositi enuntam: RC5-1024 si AES-256), eliminand astfel riscul pierderii informatiilor. In cazul in care aceste informatii se „scurg“ in mod nedorit, ele nu vor putea fi folosite, fiind imposibil de decriptat.


Pe langa aceste avantaje obtinute odata cu implementarea acestui sistem de securitate al informatiilor, enumeram: Controlul Aplicatiilor (restrictionarea accesului utilizatorilor la anumite aplicatii in functie de drepturi); Administrare la distanta; PKI Management, integrat in baza de date; Sincronizare Active Directory, MS NT4, Novell NDS si LDAP / X500; Mecanism Pre-Boot; Utilitarele „Stand alone“ vDisk si File Encryptor (foarte utile in crearea de back-upuri criptate); Blocarea accesului la porturile paralele si seriale si la floppy disc; Single Sign On; etc.


Solutia permite concomitent si protejarea PDA-ului prin criptarea intregrala a memoriei acestuia.


Printre clientii care au implementat aceasta solutie se numara companii private, firme internationale, banci, agentii guvernamentale si institutii care au dorit sa-si protejeze informatiile de posibilitatea accesarii neautorizate.


In incheiere vreau sa vin cu o ultima precizare: „securitatea informatiilor“ nu trebuie confundata cu „siguranta datelor sau accesului“ oferita de solutiile antivirus, firewall sau back-up fizic.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite