Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

ELI-NP, la sfârsitul primei etape

28 Ianuarie 2016



Au trecut primii 3 ani cu ELI-NP! Împlinirea unui soroc, încheierea primei faze a proiectului ELI-NP, este un moment unic, de rememorare, de bilanț, de reflecție... Unde suntem, ce am ajuns, încotro și cum arată viitorul?!



În puține cuvinte se rezumă această primă etapă, urmărind componentele majore ale proiectului: clădirile speciale sunt în curs de finisare, cele auxiliare sunt gata de recepție; s-a realizat deja, în premieră mondială, primul braț de 10 PW al sistemului laser; s-a realizat totodată etajul de 1 MeV al sistemului gama; s-au finalizat proiectele tehnice (Technical Design Reports) ce stabilesc configurațiile primelor experimente ce se vor derula la ELI-NP în „prima zi“ de operare. Aceste realizări remarcabile implinesc așteptările comunității științifice – se apropie intrarea în operare a unei infrastructuri de cercetare unice, cu mare potențial de descoperiri.



Totodată, proiectul ELI-NP a descătușat energii vitale nebănuite și în societatea noastră. Astfel, în anii ce au trecut s-au constituit Forumurile Academic și Industrial asociate, a fost dezvoltat Măgurele High Tech Cluster (MHTC) – asociație deschisă de entități de CDI, academice și de afaceri, s-a inițiat constituirea asociației Măgurele Science Park, urmărind realizarea unui parc științific și tehnologic în vecinătate, s-au pus bazele consorțiului CLARA – vizând crearea la Măgurele a unui Centru de Excelență pentru Aplicații Laser și ale Radiațiilor, este în curs un program complex și cuprinzător de dezvoltare urbană inteligentă a zonei, numit „Laser Valley“, susținut de autoritățile locale și guvernamentale...



În viitorii alți trei ani, în intervalul 2016-2018, urmează să se realizeze a doua etapă a proiectului ELI-NP, ce se va încheia cu intrarea în operare a celor două sisteme principale, laser și gama, și finalizarea pregătirilor pentru primele experimente.



Nu știm dacă și când se va găsi cineva să scrie istoria acestei aventuri, numită în fel și chip: cea mai importantă investiție în infrastructura de cercetare din istoria noastră, prima instituție de cercetare științifică europeană din România, destinație pentru cariere veritabile în Marea Știință aici, la noi... Cuvinte mari, care, iată, capătă conținut, substanță, pentru un viitor mai bun al generațiilor următoare.

E acum momentul potrivit să întoarcem gândul bun al celor care înfăptuiesc această minune, către cei care, numiți și nenumiți, fără deosebire de partide sau de alte interese, au susținut ferm, cu încăpățânare, lungul și întortocheatul șir al întâmplărilor reușite care ne-au adus aici.

Sfârșit de început, spre un nou început, al finalizării. La capătul căreia urmează inaugurarea! Până atunci... „Hai, inimă, la drum şi fii voioasă!“



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite