Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Direcţii de cercetare strategice în INCD pentru Fizica Materialelor

28 Ianuarie 2016



Institutul Naţional de Cercetare pentru Fizica Materialelor (INCDFM) posedă, începând cu decembrie 2015, o nouă infrastructură de cercetare majoră, centrul RITecC (Centrul de Cercetare Inovare şi Tehnologii pentru Materiale Noi), dezvoltat printr-un proiect finanţat prin programul POS CCE. Centrul adăugă o nouă dimensiune potenţialului de cercetare din instituţie, propunându-şi facilitarea unui nou pas în direcţia cercetării aplicative.


Dr. Ionut Enculescu, director general INCDFM

Cercetarea aplicativă dedicată materialelor este pe un trend crescător atât în lume, cât şi la nivel naţional. Se fac eforturi pentru a dezvolta materiale cu aplicaţii din cele mai diverse, de la ambalaje ecologice până la îmbrăcăminte inteligentă sau componente de staţii spaţiale, cuvintele cheie fiind amprenta mică de carbon, funcţionalitate multiplă şi durabilitate. Se face deja în mod real pasul către materialele cu adevărat inteligente, adaptabile, auto - reparabile şi, nu în ultimul rând, ieftine. Resursele dedicate de ţări importante din punct de vedere economic acestor direcţii sunt astronomice, atât prin prisma companiilor private, cât şi a guvernelor.

La nivel naţional cercetarea în domeniul materialelor are o dinamică extraordinară. În acest context, INCD pentru Fizica Materialelor îşi propune să exploateze la maxim această conjuctură, folosind cu eficienţă combinaţia de infrastructură şi expertiza pe care o posedă. În acest sens pilonii sunt centrele realizate prin investiţiile bazate pe fonduri structurale CEUREMAVSU şi RITecC, şi tradiţia de 60 de ani de cercetare de excelenţă în studiul proprietăţilor fizice ale materialelor.

În acest sens, având în vedere şi Strategia Naţională CDI, se redefinesc şi ţintele strategice ale INCDFM. Au fost alese patru direcţii majore care urmează să stea la baza dezvoltării strategiei instituţiei pe termen mediu şi lung.

Primul domeniu ar fi „Materiale pentru industria de înaltă tehnologie – electronică, comunicaţii şi tenologia informaţiei“. Este un domeniu aflat în plină dezvoltare. Dispozitivele electronice cunosc un proces continuu de miniaturizare, transformându-se în dispozitive cu un timp de viaţă redus. Sunt importante tendinţe precum: folosirea de materiale ieftine, uşor de reciclat şi uşor de înglobat în obiecte folosite în viaţa de zi cu zi. Materiale precum siliciul şi alţi semiconductori clasici sunt folosiţi din ce în ce mai mult în combinaţii cu semiconductori organici, polimeri.

Al doilea domeniu de interes major este „Materiale pentru producerea stocarea şi economisirea energiei“. Producerea energiei din surse regenerabile, stocarea acesteia prin folosirea diferitelor tipuri de soluţii, dezvoltarea de alternative cu consum mic de energie, devin din ce în ce mai importante pentru scăderea costurilor de producţie în numeroase domenii, dar şi pentru scăderea efectelor activităţii umane asupra mediului înconjurător.

A treia direcţie strategică este „Materiale şi dispozitive pentru industria medicală şi farmaceutică, ştiinţele vieţii, agricultură şi biotehnologii“. Sunt semnale că în aceste domenii ne aflăm în faţa unei noi revoluţii, fie că stăm de vorbă de organisme modificate genetic care sunt super-rezistente la capricii ale vremii sau la atacurile dăunătorilor, fie la tratamente folosind abordări genetice, fie că dorim descoperirea unor procedee care să ducă la dezvoltări dramatice în prelungirea duratei de viaţă. În această revoluţie materialele noi, inteligente, vor fi esenţiale şi INCDFM îşi doreşte să facă parte din instituţiile care se vor găsi în prima linie. Materialele cu proprietăţi biomimetice sunt extrem de interesante, în acest caz imitarea naturii fiind o cheie către succes.

Al patrulea domeniu strategic de dezvoltare este reprezentat de „Materiale pentru aplicaţii în medii deosebite/extreme, materiale ultradure, materiale care să suplinească materiile prime rare“. Materialele ultradure răspund necesitaţilor din numeroase ramuri industriale importante pentru România: industria producătoare de autovehicule, industria energetică, industria extractivă şi altele. Practic materialele ultradure duc la economii majore prin durata de viaţă mai mare a componentelor realizate din acestea.

Aceste patru direcţii de cercetare reprezintă o abordare pragmatică, care să evite risipirea resurselor pe proiecte punctuale, permiţând concentrarea unui număr mare de cercetători pe o zonă relativ îngustă. Trebuie punctat că toate tematicile descrise sunt extensiv interdisciplinare şi presupun colaborări majore, atât interne, cât şi cu colaboratori externi, incluzând atât mediul economic, cât şi pe cel academic. Direcţiile enumerate presupun metode de preparare şi caracterizare complexe şi necesită cunoştinţe solide în domeniul fundamental (să nu uităm că avem de a face cu un institut de fizică). Potenţialul uman şi material creează premise favorabile pentru succese atât ştiinţifice, cât şi pentru aplicaţii lucrative.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite