Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Iniţiativa consolidată europeană privind resursele minerale nonenergetice: strategie, misiune şi viziune ambiţioase

29 Ianuarie 2016




Inovarea şi cercetarea sunt instrumentele necesare prin care Europa va putea să-şi recâştige rolul şi vizibilitatea în utilizarea eficientă a resurselor, astfel încât să fie diminuat semnificativ riscul ca durabilitatea întregii sale economii să fie subminată.

Nu există nici o îndoială că resursele sunt esenţiale pentru funcţionarea unei economii sustenabile şi pentru calitatea vieţii noastre. Cu toate acestea, disponibilitatea resurselor este şi o problemă extrem de contestată, din cauza opiniilor diferite ale experţilor şi publicului general.

Forumul Economic Mondial a evidenţiat şi investigat diferite „paradigme dominante“ (paradigme fragmentate, divergenţe: focusarea pe epuizarea resurselor, pe costurile în creştere, pe răspândire, pe justiţie socială şi paradigme integrate: scalele geografice şi temporale sunt variabile critice; există suficiente rezerve, dar disponibilitatea pieţei şi utilizatorilor este cea mai importantă; conexiuni între resurse şi între criza locală şi globală sunt inerente).

România în context european și global
Uniunea Europeană este foarte interesată în cooperarea țărilor componente în ceea ce privește asigurarea cu resurse, dar în condițiile unei „economii verzi“ și a unei guvernanțe responsabile în materie de mediu. UE este în același timp într-o strânsă cooperare cu alte țări din afara UE.

Se preconizează că în condițiile unei cooperări internaționale extinse se poate cu ușurință ajunge la schimburi de competențe tehnologice și bune practici, luând în calcul modele de succes: conceptul japonez „3R“ – reduce, reutilizează, reciclează; noul proiect pe 5 ani de investiții masive în „tehnologii nepoluante“ din China și „creșterea verde“ pe care o promovează Coreea de Sud.

În acest context, dialogurile la nivel ministerial, dar și desfășurarea unor vaste programe de cercetare dedicate și a unei cooperări la nivel de experți, au devenit practici curente.
România are o puternică tradiție în domeniul obținerii și valorificării resurselor nonenergetice (metalifere).

În perioada 1945 – 1990, România avea exploatări miniere în operare de cupru, zinc, plumb, alumină, uraniu thoriu, aur și argint.

Uzinele metalurgice prelucrătoare de concentrate miniere obțineau în afara metalelor de bază (Cu, Zn, Pb, Al) și metale însoțitoare (astăzi cunoscute ca metale critice): Indiu, Stibiu, Bismut, Aur, Argint, Seleniu, Telur, Cadmiu, Germaniu, Galiu, Titan, Zirconiu, Pământuri Rare, Litiu.

Mai mult, aceste metale erau prelucrate tot în Romania în industria electronică, electrotehnică, construcții de mașini etc. O uzină specializată recicla deșeurile metalice.
Așadar, lanțul valoric era complet închis, iar valoarea adăugată era maximă.

Institutul de Cercetare și Proiectare IMNR București avea în 1960 un pilot productiv de obținere a telurului. Mai târziu au funcționat pilotul productiv de obținere a litiului din minereuri indigene, pilotul de obținere a pământurilor rare (lantan, ceriu, neodim, etc.) și pilotul pentru obținerea aliajelor speciale și un altul de reciclare a deșeurilor de molibden, wolfram.
Extrem de important și edificator pentru evidențierea nivelului excepțional profesional, a fost realizarea uzinei de zirconiu pentru energie nucleară și titan pentru aeronautică (din resurse primare indigene, dar şi de import).



Tags: Cercetare, IMNR

Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite