Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cutremur în industria farmaceutică prin posibila dispariție a multor medicamente inovative din România

29 Ianuarie 2016




Înțelegem că posibila aplicare a Art. 81 va schimba radical fața industriei farmaceutice din România, dar nu în sens pozitiv…

Firmele producătoare de medicamente originale au investit în România în locuri de muncă, sunt printre cele mai corecte companii în ceea ce privește plata impozitelor datorate către stat și în plus, prin plata taxei de clawback, varsă în sistemul de sănătate sume considerabile pe care Ministerul Sănătății se bazează. Practic, tot ceea ce se consumă peste bugetul alocat pentru medicamente de către Ministerul Sănătății este susținut integral de taxa de clawback. Dacă medicamentele inovative care au generice se vor retrage, vor urma restructurări masive. În contextul în care piața muncii este foarte dificilă în România, deoarece marea majoritate a oamenilor emigrează în alte țări din Europa sau din lume, a pierde locuri de muncă pentru care se plătesc toate impozitele la stat, ajutând în acest fel și fondul de pensii, reprezintă un factor de risc care nu a fost luat în considerare. Se știe că industria farmaceutică ocupă un loc important în investițiile din România și ar fi păcat ca un articol de lege fără un studiu de impact să influențeze negativ aceste investiții și dezvoltarea pe viitor a unui business care contribuie la economia muncii din România.

Din păcate mediul politic actual, cu un guvern tehnocrat desemnat pentru o perioadă scurtă de timp, îngrijorează producătorii de medicamente inovative, considerând că există riscul ca responsabilii din sistemul de sănătate să nu-și asume responsabilitatea modificării acestui articol. Însă, în mod cert vor trebui să-și asume consecințele ulterioare, măcar ca o datorie de onoare față de populația României, o populație bolnavă care are atâta nevoie să i se dea măcar posibilitatea de a-și alege cel mai adecvat tratament. Nu am discutat aici despre impactul negativ asupra medicilor din România care vor fi forțați să se transforme în prescriptori de medicamente generice, fără a avea la rândul lor posibilitatea de a alege medicația optimă pentru pacienții lor.

Credeți că încă mai este timp pentru o decizie corectă care să prevină acest potențial dezastru?

Ținând cont că Președintele României a subliniat necesitatea de a se reforma sistemul de învățământ și sistemul de sănătate din România, încercăm să ne păstrăm optimismul. Sperăm că, măcar în ultimul ceas, foruri competente vor analiza cu mai multă atenție această situație și vor decide fie anularea Articolului 81, în cel mai fericit caz, fie măcar suspendarea aplicabilității acestui Articol până la realizarea unui studiu de impact efectuat de o companie neutră, care ar putea să confirme sau eventual să infirme riscurile menționate anterior.

Așa cum România pe parcursul istoriei sale a reușit să treacă prin cele mai grele etape ale ei în al 12-lea ceas, prin unirea forțelor oamenilor de bună credință, sperăm în profesionalismul guvernului de tehnocrați care să-și asume responsabilitatea pentru a lua măsuri împotriva acestei reglementări riscante și a împiedica un iminent cutremur în industria farmaceutică.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite