Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Life Sim - primul centru privat de simulare medicală din România

29 Ianuarie 2016



Educația medicală desfășurată în cadrul spitalelor s-a bazat, în mod tradițional, pe învățarea practicilor pe pacienți. Având în vedere că învățarea experimentală (hands-on) a devenit indispensabilă, formatorii medicali au devenit tot mai preocupați de siguranța pacienților. În practică, a face greșeli este inevitabil și face parte din procesul de învățare, însă acest lucru reprezintă un risc real pentru siguranța pacienților. În acest context simularea medicală a devenit o practică uzuală pentru formarea profesioniștilor din domeniul sănătății, prin utilizarea tehnologiilor de învățământ avansate (simulatoare medicale care permit folosirea de echipament clinic real, sisteme ce folosesc realitatea virtuală, softuri de simulare etc).



Astfel, tehnologia avansată folosită într-un mediu realist și în cadrul unui scenariu de simulare permite cadrelor medicale să învățe, să practice și să repete procedurile ori de câte ori este necesar în echipă sau individual, în scopul de a corecta greșelile, de a-și forma abilitățile și de a-și optimiza rezultatele clinice. Aceștia vor acționa ca în viața reală, principalul avantaj fiind că nu vor pune în pericol viața unui pacient. Astfel, cu feedback corespunzător și imediat, aceștia pot să reflecteze asupra consecințelor acțiunilor lor, individual sau ca echipă, și pot să repete manevrele sau scenariul până când se simt pe deplin încrezători în abilitățile, deciziile și comportamentul lor. În plus, prin simulare, studenții și rezidenții pot căpăta experiență cu diferite tipuri de pacienți și cazuri medicale pe care nu le pot întâlni în spital. Acest lucru este deosebit de important pentru formarea în ceea ce priveşte gestionarea situațiilor de urgență.

De-a lungul timpului, simularea medicală a evoluat de la îmbunătățirea abilităților tehnice și clinice la dezvoltarea abilităților non-tehnice precum: atenția distributivă, asumarea rapidă a deciziilor și comunicarea eficientă între membrii aceleiași echipe și între membrii din specialități diferite.



Pentru a oferi șansa tuturor cadrelor medicale de avea acces la formare prin simulare, a fost înființat în Romania primul centru privat de simulare medicală, LifeSIM. Situat în București, centrul de simulare este dotat cu tehnologie de ultimă generație, echipamente audiovizuale și spații complet echipate pentru diverse specialități medicale, fiind pregătit să găzduiască o gamă largă de activități, inclusiv seminarii educaționale, ateliere de formare, filmare și producție multimedia.

Centrul de simulare medicală LifeSIM se adresează cadrelor medicale/ personalului medical din toate specialitățile și tuturor gradelor de competență și poate susține cursuri de formare și instruire într-o varietate de medii simulate precum Unitate Primiri Urgențe, Anestezie și Terapie Intensivă, sală de operații, sală de nașteri, laborator de angiografie, saloane de recuperare, urgențe la domiciliu, urgențe în spații publice. Adițional, sunt puse la dispoziție spațiile pentru desfășurarea activității educaționale, necesare pentru a completa pregătirea cu ajutorul simulării medicale cum ar fi camere de debriefing, camere de control, săli de curs.

De asemenea, centrul oferă soluții ce vin în întâmpinarea nevoilor de formare pentru: manageri de spital, lideri ai organizațiilor de sănătate, personal implicat în activitățile centrelor de simulare medicală (instructori, tehnicieni, manageri), paramedici și pompieri care își desfășoară activitatea în cadrul spitalelor, universităților, companiilor, instituțiilor și societăților interesate de educație medicală etc.

În cadrul centrului de simulare medicală LifeSIM, cadrele medicale au posibilitatea să:
♦ Exerseze abilități clinice și proceduri chirugicale fără riscuri pentru pacient;
♦ Se confrunte cu o varietate de cazuri clinice într-un mediu sigur și controlat;
♦ Dezvolte abilități de comunicare și decizie în echipe multidisciplinare;
♦ Efectueze instruiri și evaluări orientate către însușirea competențelor și performanțelor.

Pentru instruire, sunt puse la dispoziție, în cadrul centrului sau în afara acestuia, următoarele echipamente:
♦ Pentru instruire, sunt puse la dispoziție, în cadrul centrului sau în afara acestuia, următoarele echipamente:
♦ Simulator pentru instruire în ecografie cardiacă, transtoracică si transesofagiană;
♦ Simulator endovascular pentru cardiologie și radiologie intervențională, bazat pe realitate virtuală;
♦ Task-trainer-e pentru dezvoltarea abilităților clinice de bază, intermediare și avansate (ex.: brațe pentru acces periferic și central, pelvi-trainere pentru tușee si sondaj vezical, modele pentru intubație etc.);
♦ Softuri de simulare care permit însușirea pașilor unor proceduri sau dozajul unor medicamente într-un mediu complet virtual;
♦ Soluții de simulare hibride pentru diverse specialități (ORL, chirurgie laparoscopică, medicină internă etc.);
♦ Sisteme audio-video pentru înregistrare și evaluare ulterioară – debriefing, atât în cadrul cursurilor din centru cât și mobile, pentru cursurile „in-situ“.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
Magureanu Daniela
pot face aceste cursuri si elevii de Postliceala de asistenti medicali?
20 Februarie 2018, 11:59:18