Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Sistemul Electronic de Plati – perspective de dezvoltare

24 Iunie 2006



Anul 2005 a marcat pentru comunitatea bancara romaneasca o realizare importanta – intrarea in functiune a noului Sistem Electronic de Plati, un sistem modern, similar cu cele existente in Uniunea Europeana. Proiectul Sistemului Electronic de Plati a fost unul amplu, cu rezultate remarcabile in planul cresterii rapiditatii in efectuarea operatiunilor de incasari si plati si al reducerii costurilor de operare.
Rodica_Tuchila
Componentele Sistemului Electronic de Plati


Implementarea Sistemului Electronic de Plati, in cadrul unui proiect care a durat doi ani, a fost finalizata in cursul anului 2005, prin eforturile sustinute ale Bancii Nationale a Romaniei, ale comunitatii bancare din Romania, la care s-au adaugat si cele ale Trezoreriei Statului si ale Societatii de Transfer de Fonduri si Decontari - TransFonD S.A., ca operator al sistemului de transfer de fonduri din Romania.
schema-1
Incepand cu al doilea trimestru al anului 2005, a fost inlocuita, treptat, aproape in totalitate, infrastructura de plati din Romania. Astfel, in luna aprilie 2005, a intrat in functiune sistemul ReGIS pentru platile de mare valoare, cu procesare pe baza bruta si decontare in timp real, detinut si operat de Banca Nationala a Romaniei. Sistemul ReGIS proceseaza, in conditii de securitate si cu risc de decontare minim, platile de mare valoare sau urgente, care reprezinta peste 90 la suta din totalul fondurilor vehiculate prin sistemele de plati si decontari din Romania.


La scurt timp, in mai 2005, a intrat in functiune sistemul SENT, casa de compensare automata, care a preluat procesarea tuturor ordinelor de plata interbancare. Sistemul, detinut si operat de TransFonD, proceseaza automat platile de mica valoare. Au ramas in afara sistemului doar instrumentele de debit, respectiv cecuri, cambii si bilete la ordin. Ca agent autorizat al Bancii Nationale a Romaniei, TransFonD realizeaza prin intermediul celor 42 de sucursale, compensarea manuala a instrumentelor de plata debit pe suport hartie si decontarea in sistemul ReGIS a pozitiilor nete rezultate.
schema-2
Cea de a treia componenta a sistemului - sistemul de procesare a operatiunilor cu titluri de stat, SaFIR – a intrat in functiune in luna octombrie 2005. SaFIR, sistemul de inregistrare si decontare a operatiunilor cu titlurile emise de Ministerul Finantelor Publice si gestionate de banca centrala in calitate de agent al acestuia, este detinut si operat de Banca Nationala a Romaniei. Numarul si valoarea operatiunilor procesate de acest sistem sunt inca reduse, dar sistemul este important prin suportul pe care il acorda celorlalte doua sisteme de plati interbancare, prin gestiunea garantiilor aferente decontarilor.


Sistemul in primul an de functionare


Conferinta Dezvoltari ale sistemului de plati in Romania, organizata la Institutul Bancar Roman, la sfarsitul lunii mai, a prilejuit prezentarea unor date privind functionarea sistemului in primul an de viata, efectele intrarii sale in functiune, precum si perspectivele de dezvoltare, pentru automatizarea completa a procesarii si eliminarea instrumentelor pe suport hartie, dar si din perspectiva integrarii in sistemele Uniunii Europene.


Astfel, conform datelor furnizate de reprezentantii TransFonD, sistemul ReGIS, cu un numar de 48 de participanti, inregistra la inceputul lunii aprilie 2006 un volum mediu zilnic de operatiuni de 4.833,33 cu un maxim de 9.064 inregistrat in luna decembrie a anului trecut. Valoarea operatiunilor in acest sistem este in medie de 10,127 miliarde RON zilnic, cu un maxim de circa 35,338 miliarde RON (septembrie 2005). Disponibilitatea serviciilor ReGIS este de 99,85%.


Cu un numar de 41 de participanti, sistemul SENT inregistra la inceputul lunii mai 2006 un volum mediu zilnic de 198.099 instructiuni. Valoarea medie zilnica este de 495,60 milioane RON, cu un maxim de 821,80 milioane RON (decembrie 2005), iar valoarea instructiunilor decontate de 166,63 milioane RON, cu un maxim de 36,87 milioane RON (octombrie 2005). Gradul de compensare este de aproximativ 33%.


In ceea ce priveste sistemul SaFIR, acesta are ca participanti 36 de institutii de credit, Ministerul Finantelor Publice si Banca Nationala a Romaniei. In circulatie sunt 65 de emisiuni de titluri de stat denominate in RON si 18 emisiuni denominate in valuta. Volumul mediu zilnic de operatiuni in RON este de 16 tranzactii, cu un maxim de 61, iar in USD, de o tranzactie pe zi, cu un maxim de 7 tranzactii. Valoarea medie zilnica a tranzactiilor in RON este de 34,7 milioane, cu un maxim de 167,3 milioane, iar in USD, de 496.000, cu un maxim de 33,7 milioane.


Intrarea in functiune a sistemului a dus la cresterea semnificativa a vitezei de procesare a platilor interbancare: fata de momentul receptionarii in sistem, decontarea finala are loc intr-un interval de timp de ordinul secundelor (ReGIS ti SaFIR) sau orelor (SENT).


Sistemul electronic a redus semnificativ procesarea manuala si utilizarea hartiei si a creat posibilitatea procesarii integrate a platilor de la initiator la beneficiar. Astfel, la nivelul institutiilor de credit, au fost revizuite sistemele de plati, prin automatizarea procesarii platilor si incheierea unor conventii tehnice intre unii dintre participanti.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
studenta
ati putea sa postati schemele din articol mai mari pentru ca nu se poate distinge nimic...Sau ar fi posibil sa mi le trimiteti prin e-mail? V-as ramane recunoscatoare!
08 Aprilie 2007, 07:30:42