Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Sistemul Electronic de Plati – perspective de dezvoltare

24 Iunie 2006




Securitatea in sistem este ridicata, prin utilizarea unei infrastructuri de chei publice si certificate digitale emise de o autoritate certificata. Pentru asigurarea continuitatii operatiunilor in cazul producerii unor evenimente neprevazute, infrastructura Sistemului Electronic de Plati este prevazuta cu o componenta de rezerva si recuperare din dezastre, un centru de prelucrare alternativ, care permite reluarea operatiunilor in timp foarte scurt, fara sa fie afectate activitatile de plati interbancare si managementul lichiditatii la nivelul participantilor si al sistemului bancar in ansamblu.


Sistemul electronic faciliteaza aparitia unor noi produse si servicii bancare, cum este debitul direct interbancar, utilizat pe scara larga in tarile dezvoltate pentru o serie intreaga de operatiuni, cum ar fi cele de plata a facturilor la utilitati sau a ratelor la credite.


Nu in ultimul rand, introducerea sistemului a generat reducerea costurilor si a comisioanelor de procesare. Astfel, au fost reduse comisioanele de procesare cu circa 64% pentru SENT, 65% pentru ReGIS ti 50% pentru SaFIR.


Dezvoltari si proiecte noi


Conferinta Dezvoltari ale sistemului de plati in Romania a prilejuit si trecerea in revista a proiectelor noi avute in vedere pentru dezvoltarea sistemului, astfel:


l Automatizarea procesarii in sistemul SENT a instrumentelor de debit - cecuri, cambii, bilete la ordin,


l Utilizarea retelei si a serviciilor SWIFTNet pentru sistemul SENT,


l Implementarea unei noi aplicatii de help-desk,


l Automatizarea operatiunilor cu certificate de depozit emise de Banca Nationala a Romaniei, in sistemul SaFIR,


l Depozitarea, decontarea si procesarea operatiunilor cu titluri de stat de tip benchmark in sistemul SaFIR,



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
studenta
ati putea sa postati schemele din articol mai mari pentru ca nu se poate distinge nimic...Sau ar fi posibil sa mi le trimiteti prin e-mail? V-as ramane recunoscatoare!
08 Aprilie 2007, 07:30:42