Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Sistemul Electronic de Plati – perspective de dezvoltare

24 Iunie 2006




l Dezvoltarea pietei secundare, prin crearea unei platforme electronice de tranzactionare,


l Managementul colateralului,


l Modelul detinerilor indirecte, conexiuni transfrontaliere.


Proiectul privind automatizarea procesarii instrumentelor de debit – cecuri, cambii, bilete la ordin - in sistemul SENT are ca obiective eliminarea totala a hartiei din circuitul interbancar prin folosirea imaginilor digitale, compensare si decontare automata, prin mesaje electronice. Solutia propusa initial in proiectul PHARE ca solutie definitiva presupune imobilizarea si dematerializarea instrumentului de debit la unitatea bancii beneficiarului unde este prezentat prima oara pentru incasare. Dematerializarea consta in captarea si transferul tuturor informatiilor continute de instrumentul fizic, impreuna cu imaginea scanata a acestuia, intr-un mesaj electronic standardizat, care este transmis de banca beneficiarului in sistemul SENT si apoi catre unitatea bancara a platitorului, pentru verificare si compensare. Procesarea mesajului electronic se va realiza in baza unei proceduri similare cu cea aplicata instructiunilor de debitare directa in sistemul SENT. Mesajul electronic, securizat prin semnatura electronica, va avea aceeasi valoare legala ca si instrumentul fizic. Solutia asigura automatizarea procesarii, creeaza posibilitatea procesarii integrate a acestor instrumente si asigura un timp de procesare redus. Pentru a putea fi aplicata o astfel de solutie, este necesara modificarea cadrului legislativ privind cecul, cambia si biletul la ordin, care prevede obligativitatea prezentarii instrumentului fizic pentru plata.


Avand in vedere restrictiile actuale ale cadrului legal, TransFonD a propus o solutie in doua etape. Prima etapa prevede circulatia instrumentelor de debit pe suport hartie la nivel central in paralel cu mesajele electronice, insotite optional de imaginea scanata a suportului fizic. Astfel, mesajul electronic nu va avea valoare probatorie echivalenta cu a instrumentului fizic, plata urmand a se efectua exclusiv in baza prezentarii acestuia. In etapa a doua, dupa modificarea cadrului legal, ar urma sa fie implementata solutia finala, de procesare cu schimb de imagini digitale ale instrumentelor de debit.


Dupa numeroase intalniri si dezbateri la nivelul comunitatii bancare, Asociatia Romana a Bancilor a formulat o propunere in doua etape. Intr-o prima etapa, aplicabila imediat, sa se centralizeze la TransFonD schimbul fizic de instrumente de debit, iar decontarea sa se realizeze prin sistemul SENT, utilizand mecanismul de debit direct interbancar si formatele de mesaje XML adaptate pentru fiecare instrument de plata in parte. In etapa a doua, in baza unor studii care vor fi efectuate de un colectiv mixt format din specialisti ai Asociatiei Romane a Bancilor, Bancii Nationale a Romaniei si TransFonD, s-ar putea decide asupra modificarilor de natura legislativa si respectiv a investitiilor necesare pentru ca circuitul si procesarea instrumentelor de debit sa se faca de o maniera modernizata si eficienta sau, eventual, chiar asupra solutiei renuntarii totale sau partiale la utilizarea cecului in efectuarea de plati intre societatile comerciale, dupa modelul aplicat de tari din regiune (de exemplu Polonia).


Un alt proiect cu grad mare de interes pentru institutiile de credit, inca din faza de inceput a noului sistem, este cel de utilizare a retelei si serviciilor SWIFTNet pentru transferul fisierelor in sistemul SENT.


Solutia SWIFTNet Bulk Payments, care realizeaza schimbul de fisiere reprezentand plati de mica valoare prin reteaua SWIFTNet, folosind serviciile FileAct, ofera o platforma securizata pentru schimbul de loturi de fisiere reprezentand plati, in orice format. Utilizatorii actuali ai solutiei sunt case de compensare, banci corespondente si corporatii.


Adoptarea acestei solutii permite reutilizarea investitiei in infrastructura SWIFTNet pentru schimbul de fisiere de plati de mica valoare si poate insemna o reducere substantiala a costurilor per mesaj pentru institutiile de credit, generata de cresterea volumului de mesaje transmise prin SWIFTNet, precum si a costurilor cu operarea si intretinerea infrastructurii. SWIFTNet permite conectarea tuturor jucatorilor potentiali implicati: corporatii, banci, case de compensare, standardizarea tranzactiei end-to-end si cresterea gradului de procesare integrata.


Pe langa aceste proiecte, sistemul romanesc de plati trebuie privit si din perspectiva peisajului european al sistemelor de plati si al integrarii in structurile europene. Despre acest subiect, mai multe informatii in numarul urmator.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
studenta
ati putea sa postati schemele din articol mai mari pentru ca nu se poate distinge nimic...Sau ar fi posibil sa mi le trimiteti prin e-mail? V-as ramane recunoscatoare!
08 Aprilie 2007, 07:30:42