Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

IMT relansează ofensiva high-tech via CENASIC: Un centru performant de nanotehnologie și nanomateriale bazate pe carbon

22 Martie 2016




MBE-ul este privit actualmente ca o soluţie promiţătoare pentru depunerea de grafenă de cea mai bună calitate şi, de asemenea, este utilizat pentru depunerea de straturi subţiri de materiale piezoelectrice (GaN şi AlN) cu aplicaţii în dispozitivele cu unda de suprafaţă de înaltă frecvenţă.

Rolul ALD-ului este primordial, acela de a depune oxidul de poartă pentru tranzistoarele cu efect de câmp pe bază de grafenă, dar aplicaţiile sale sunt cu mult mai largi: acoperiri conforme pentru MEMS-uri şi NEMS-uri, straturi de pasivare pentru micro şi nano-dispozitive, etc.

Acest echipament este deja utilizat în cadrul proiectului de tip „Romanian-EEA Research Programme, Financial Mechanism SEE”, Norvegia-România, cu titlul: „Engineered group III-N-(As) alloys and low-dimensional heterostructures for high efficiency intermediate band solar cells- N-IBCell” (2014-2017), coordonat de IMT.



Spațiile tehnologice dedicate și noile echipamente, împreună cu infrastructura și expertiza existentă în IMT oferă posibilitatea dezvoltării unor servicii noi, complexe, care vor contribui la dezvoltarea industriei high-tech, având un impact economic și social major. Oferta diversificată de servicii în domeniul materialelor și sistemelor integrate pe bază de carbon va deschide posibilitatea unor noi parteneriate cu comunitatea științifică și cu actori industriali, va crea oportunități pentru ca cercetarea de excelență să contribuie la rezolvarea problemelor societale, prin soluții inovative.



Resurse umane multidisciplinare, înalt calificate
Grupul de cercetare CENASIC, coordonat de catre Dr. Dragoman, s-a format cu 2 ani în urmă, în timp ce infrastructura era în construcţie, pentru a exista o continuitate între activităţile de implementare a infrastructurii şi cele de cercetare. Misiunea acestui grup de cercetare este de a forma nucleul unui centru de cercetare care să abordeze tematici de cercetare legate de materialele nanocarbonice, pornind de la obţinerea acestora şi terminând cu realizarea de dispozitive şi circuite inovative pentru aplicaţii în industria automobilelor, electronică, aerospaţială.



Grupul de cercetare este format din tineri cercetători aflaţi în diverse stadii ale carierei lor: proaspăt absolvenţi de facultate, doctoranzi, sau doctori în ştiinţă, cu doctorate luate în România, Europa, Japonia sau USA. Grupul de cercetare are un puternic caracter interdisciplinar, având specialişti în chimie, fizică, electronică şi inginerie biomedicală.


Fotografia grupului CENASIC reprezintă (de la stânga la dreapta) pe Drd. Cosmin Obreja, Dr. Anca Istrate, Drd. Angela Baracu, Dr. Antonio Rădoi, Dr. Adrian Dinescu,
Dr. Mircea Dragoman, Dr. Monica Veca, MS st. Bianca Tancu, Dr. Andrei Avram, Dr. Radu Popa.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite