Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

IMT relansează ofensiva high-tech via CENASIC: Un centru performant de nanotehnologie și nanomateriale bazate pe carbon

22 Martie 2016




Tematicile de cercetare sunt cele legate de proiectul CENASIC, adică tehnologii bazate pe grafenă, filme de nanodiamant și SiC, însă, datorită dezvolarii explozive a materialelor 2D abordăm şi tematici legate de nanomembrane de semiconductori şi heterojonctiuni van der Waals.

Un exemplu de cercetare este realizarea tranzistorilor balistici pe grafenă, care funcţionează la temperatura camerei şi care au proprietăţi deosebite, cum ar fi frecvenţa de tăiere în domeniul THz şi respectiv producerea rezistenţei diferenţiale negative, utilă în orice aplicaţie electronică care necesită mixere, oscilatoare sau amplificatoare care lucrează la frecvenţe foarte înalte şi unde tranzistoarele convenţionale realizate în tehnologia semiconductorilor nu pot lucra. Realizarea este importantă pentru că aceste tipuri complet noi de tranzistoare s-au realizat pe plachete de 4 inch de siliciu acoperite cu grafenă, fiind un pas mare spre integrarea dispozitivelor electronice bazate pe materiale având grosimea unui strat atomic. CENASIC este printre centrele de cercetare din UE unde se pot realiza dispozitive electronice pe materiale cu grosimea unui strat atomic la nivelul unei plachete, aşa cum se întâmplă în tehnologia consacrată a siliciului şi a circuitelor integrate bazate pe acesta.








Relansarea ofensivei high-tech a IMT
Planul de dezvoltare instituţională/strategia institutului
pentru perioada 2016-2020 se bazează pe extinderea platformei tehnologice dedicate Tehnologiilor Generice Esenţiale (TGE) şi pe orientarea mai puternică spre inovare în colaborare cu industria.

Referirea la Tehnologii Generice Esenţiale este vitală, deoarece dezvoltarea lor în beneficiul IMM-urilor inovative constituie o orientare strategică majoră în cadrul „Orizont 2020”. Potenţialul inovativ este legat în special de utilizarea simultană a două sau mai multe TGE. IMT dispune de un potenţial unic pe plan naţional, deoarece combină patru TGE: micro-nanoelectronică, fotonică, nanotehnologie, respectiv materiale avansate. Demararea activităţii CENASIC consolidează în mod fericit capabilitatea institutului nostru în ultimile două tehnologii, mărind potenţialul de interacţiune cu firmele în TGE-PLAT şi nu numai, v. Dan Dascălu, „IMT 2020 - o viziune high-tech”, Market Watch, 28 ianuarie 2016.

Un alt aspect esenţial care a fost încorporat în noul Plan de dezvoltare instituţională al IMT (strategia 2016-2020) este legat de „lanţul valoric” (value-chain). Expertiza care se va acumula în noul centru şi prin utilizarea noii infrastructuri, în general, va permite cooperarea cu industria de-a lungul întregului lanţ valoric (material – proces tehnologic – componentă – subsistem – sistem). Aceeaşi colaborare (stimulată prin Orizont 2020 şi prin PN III) poate stimula IMT să meargă dincolo de actualul nivel de maturitate tehnologică (technological Readiness Level), TRL=5.

Impulsul decisiv asigurat de CENASIC
IMT a practicat şi până acum o politică de deschidere: spre o cercetare multidisciplinară (parteneriate interne şi internaţionale), spre educaţie, spre industrie. Noua infrastructură deschide noi posibilităţi de cooperare, direct şi indirect – prin amplificarea potenţialului uman şi material existent. Proiectul de investiţii a fost astfel gândit încât noile laboratoare să completeze dotările existente. Noua infrastructură va fi folosită nu numai de către cercetătorii din noul centru, ci de către numeroase alte colective existente. Într-adevăr, pe linia resurselor umane CENASIC va aduce 10 posturi noi (cercetători cu experienţă, inclusiv din străinătate) şi mobilizează 33 de persoane care lucrează pe posturi existente la momentul lansării centrului. Demararea activităţii centrului prin punerea în funcţiune a noilor echipamente s-a făcut deja de către cercetători care au câştigat experiență lucrând pe infrastructura existentă. Îndeplinirea indicatorilor de valorificare a investiţiei în primii cinci ani (de pildă pentru punerea la punct a unora din cele 18 servicii complexe) se va realiza cu mobilizarea unei părţi din personalul existent, personal care va folosi întreaga infrastructură. Interfaţa spre exterior va fi asigurată de către centrul de servicii IMT-MINAFAB, în care aceste servicii se vor integra treptat (experienţa deja existenta contează foarte mult), v. Dan Dascălu, Raluca Muller, Rodica Voicu, Andrei Avram, Alexandru Muller, Ioana Giangu, Mihaela Kusko „Infrastructura de cercetare a IMT – o platformă pentru interacţiune şi parteneriat”, Market Watch, 25 noiembrie 2015. Pe de altă parte, noua tematica de cercetare va contribui la extinderea posibilităţilor de parteneriat cu cercetarea şi industria.

Revigorarea politicii de cooperare
(A) Colaborarea în cercetare.
IMT este deschis colaborării cu alte unităţi de cercetare (inclusiv din universităţi) în domeniul de activitate al CENASIC (nanomateriale carbonice şi aplicaţiile acestora), şi - de ce nu – în nanotehnologie în general. Specialişti din afară IMT pot avea acces la noile echipamente tehnologice pentru desfăşurarea de cercetări comune. Una din obligaţiile CENASIC este ca în următorii cinci ani să specializeze în domeniu 20 de tineri (unii vor fi din afară IMT). Este vorba de o specializare/instruire de înaltă calificare (minim 5 specializări vor fi prin doctorat). Pe de altă parte, pentru moment nu există susţinere financiară pentru aceste activităţi (colaborarea cu universităţile pentru doctorat este esenţială).



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite