Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Vremea schimbarilor

24 Iunie 2006



In articolul precedent am trecut in revista, si la propriu si la figurat, o noua oferta de serviciu pe care o banca poate sa-l ofere unor clienti corporatisti strans legati prin afacerile lor. Arhitectura propusa a fost Member Administered Closed User Group (MA-CUG).


MUlti-CUG a fost aprobat de actionarii SWIFT


Continuam cu un nou model de CUG, aflat in discutii de mai bine de jumatate de an (si prezentat provizoriu sub numele de MULTI-CUG) si recent - 15 iunie 2006, anuntat ca aprobat de actionarii SWIFT la propunerea board-ului SWIFT si a CAG (Corporate Access Group).
Nicu Stirbat, director comercial si marketing, BIS
Prin acest nou model, SWIFT va permite corporatiilor sa adere la un singur CUG care poate include oricat de multe institutii financiare va dori corporatia si care suporta atat mesagerie SWIFTNet cat si tranfer de fisiere. Dupa ce SWIFT a permis in primul pas, incepand din 1998, corporatiilor sa adere la retea sub tutela unei singure banci, iata ca face si al 2-lea pas permitand accesul si comunicatia cu mai multe banci prin intermediul unui singur grup, global, de utilizatori.


Conectarea corporatiilor


Corporatiile eligibile in acest grup trebuie sa fie listate la bursa intr-una din tarile membre FATF (Financial Action Task Force). Aceasta noua metoda de conectare a corporatiilor la reteaua SWIFT nu inlocuieste vechea metoda (MA-CUG) – care va fi folosita in special de corporatiile care nu indeplinesc criteriile necesare. Din punctul de vedere al bancilor, orice membru sau sub-membru poate sa adere la acest CUG, conform dorintei lui.


Aceasta noua metoda de conectare a corporatiilor deschide si mai mult “fereastra unica” de oportunitati de innoire a modelelor de business. Ceea ce am prezentat in numarul trecut ca model de afacere, in principal pentru o “fabrica de facturi” si distribuitorii ei din Romania, poate sa fie extins acum din punct de vedere geografic: “fabrica”, poate sa fie conectata la SWIFT in tara de origine, acolo unde este si listata la bursa folosind modelul MULTI-CUG. Partenerii ei de afaceri din Romania pot sa formeze un MA-CUG pentru a implementa respectivul model de business.


Revenind la scopul primordial al acestui articol – prezentarea unor modele de business care pot sa fie gazduite de o retea de comunicatii atat de securizata si dedicata comunitatilor financiare, mentionam o alta “mana” care se potriveste acestei “manusi”: orice industrie reglementata.


Cand folosim CUG


Putem sa facem o comparatie cu SEP-ul: “business”-ul lui este sa reduca timpul de decontare in conditii de securitate a procesarii tranzactiilor. Exista si alte industrii, cu relativ putini jucatori, in care timpul de decontare este si important si foarte lung (de exemplu, mai mare de 30 zile). Numai ca, intr-o astfel de industrie, este pacat sa folosesti o solutie CUG numai pentru plimbarea facturilor, ordinelor de plata, mesajelor SWIFT si reconcilierea lor intr-un timp mai scurt. Daca acest sistem gazduieste si activitatile specifice de “licitare”, “alocare” si “decontare”, respectiva solutie devine un sistem de tranzactionare si decontare pentru industria respectiva.


Corporatiile din acea industrie vor castiga din reglementare, cu tot ce aduce ea: siguranta, vizibilitate, transparenta, decontari in timp minim, iar banca organizatoare (aleasa pentru a gestiona sistemul) va castiga din atragerea fondurilor din industria respectiva (care, daca se refera la un procent semnificativ din PIB, nu e neinteresant).



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite