Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Fenomenele care vor marca viitorul IT-ului

22 Martie 2016



Domeniul IT&C nu mai înseamnă de ceva vreme o zonă exclusivă a tehnicienilor. El a devenit, treptat şi de multe ori insesizabil, blatul întregii existenţe economice şi sociale a omenirii. România europeană nu putea face excepţie de la această evoluţie. Revista MarketWatch vă propune un scurt serial legat de fenomenele care vor marca în viitorul apropiat evoluţia acestu domeniu şi, prin aceasta, evoluţia noastră, a tuturor.

Către un hardware inteligent într-un mediu hibrid
Pe piaţa echipamentelor IT&C bătălia nu se mai axează de ani buni pe creşterea exclusivă a performanţelor hardware, ci pe dotarea acestor echipamente cu cât mai multă inteligenţă software. Această tendinţă este de aşteptat să se accentueze chiar în viitorul previzibil. Motivele ţin de două fenomene care definesc evoluţia pieţei în zilele noastre. Unul este acela al creşterii explozive a volumelor de date care trebuie prelucrate şi din care trebuie extrase informaţii relevante pentru compania care achiziţionează IT&C. Al doilea este dat de procesul continuu de optimizare a resurselor financiare (a se citi bugete) alocate mediului IT din companie.

Apariţia, cu ani de zile în urmă, a conceptului cloud computing, practic a serviciilor IT oferite clienţilor de către terţi specializaţi, a generat, până nu de mult, impresia că zona echipamentelor, adică zona "fiarelor" IT va fi victima de răsunet a istoriei, în sensul în care producţia de astfel de echipamente va ajunge într-un orizont de timp mai mult sau mai puţin apropiat să se diminueze până la dispariţie din raţiuni de trecere a cererii în zona aproape exclusivă a serviciilor.

Ei bine, evoluţiile din ultima vreme de pe pieţele internaţionale, inclusiv din România, arată că lucrurile nu stau deloc aşa. Din contră, producţia de hardware pare să fi căpătat un nou avânt, chiar dacă pe coordonate oarecum diferite faţă de trecutul imediat. În mod cert, unul din motive este dat de consumerizare, mai exact de adoptarea unor dispozitive IT din ce în ce mai complexe de către segmente tot mai largi de consumatori obişnuiţi. Însă mai multe pe această temă într-un episod viitor al acestui serial. Al doilea motiv ţine de ceea ce se numeşte cloud hibrid. Mai exact, de dezvoltarea unui compromis între soluţii IT instalate la client şi servicii oferite aceluiaşi client de către terţi specializaţi. Cum toate analizele de piaţă arată că acest cloud hibrid este, de fapt, tendinţa majoră care va marca evoluţia IT în viitorul imediat, producţia de echipamente va continua să se devolte şi în anii următori.

O dezvoltare marcată de software

Coordonatele dezvoltării producţiei de echipamente IT vor fi cele care, în esenţă, vor suferi cele mai mari transformări. În esenţă, această dezvoltare se va axa, conform tuturor analizelor şi estimărilor de piaţă, pe includerea de software cât mai complex direct în dispozitivele ieşite de pe banda de producţie. Este o tendinţă care se va manifesta în toate direcţiile importante ale producţiei de echipamente: servere, stocare date, reţelistică, semiconductoare.

Un exemplu în acest sens dintr-unul din subdomeniile mai sus enumerate este relevant, din punctul meu de vedere, pentru întreg ansamblul acestor subdomenii. Este vorba de segmentul stocării de date, unde analizele de piaţă publicate la sfârşitul anului trecut arătau câteva lucruri importante. Primul, şi poate cel mai important dintre acestea, este acela că vulnerabilitatea şi costurile ridicate ale serverelor fizice şi dispozitivelor de stocare date va determina din ce în ce mai multe companii să ia în considerare adoptarea unui model de lucru hibrid, bazat pe soluţie fizic instalată şi servicii de tip cloud pentru stocarea eficientă a volumelor din ce în ce mai mari de date care trebuie procesate.

Un alt lucru important este acela că nevoia de protecţie a datelor stocate, combinată cu nevoia de management eficient al acestor date va duce la înglobarea tot mai extinsă de software specializat în echipamentele produse. Această realitate va impulsiona dezvoltarea conceptului denumit Software Defined Storage, sau a stocării de date definite prin software.

În cazul particular al acestui subdomeniu, cel al stocării de date, se poate adăuga şi mini-revoluţia indusă anul trecut de lansarea primelor soluţii de stocare date de tip flash array la preţuri abordabile de plaje tot mai mari de clienţi. Tehnologia flash, spre deosebire de cea bazată pe disc dur, permite accesul mult mai rapid la datele stocate, ceea ce face astfel de echipamente extrem de utile acelor clienţi care au nevoie de prelucrarea în timp real a datelor pentru extragerea de informaţii utile desfăşurării operaţionale a afacerii.

Evoluţii precum cea înregistrată în domeniul stocării de date au determinat şi un alt aspect interesant al pieţei de producţie echipamente hardware. Anume acela al creşterii masive a numărului de tranzacţii de tip fuziuni şi achiziţii în care nume consacrate de pe piaţă au declanşat adevărate campanii de cumpărare a unor firme mai mici şi specializate pe producţia de software, în special pe producţia de software de nişă, care răspunde unor nevoi specifice şi care poate fi înglobat în producţia mai largă de echipamente. Iar experţii susţin, în cvasimajoritatea lor, că fenomenul manifestat începând cu anul trecut este doar începutul.



Tags: IT

Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite