Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Biometria aduce mai multa securitate

24 Iunie 2006



Intr-un articol de anul trecut „Companiile nu cunosc riscurile la care se expun” mentionam ca biometria este sectorul cu cel mai mare potential de atragere a investitiilor in securitate. Daca piata de firewall software sau hardware sau cea de antivirus sunt aproape saturate, necesitatea utilizarii elementelor biometrice pentru identificarea persoanelor si garantarea accesului securizat la resurse incepe sa fie descoperita de companii. In acest context, am avut placuta surpriza sa descoperim printre expozantii de la CERF o astfel de solutie, dezvoltata de compania ploiesteana Seektron. Am avut o discutie cu domnul Toader Melinte, Director General, despre cum este perceputa biometria in Romania si care sunt avantajele reale ale acestei tehnologii.


Toader-Melinte


Market Watch: Seektron, firma pe care o conduceti, a participat recent la cel mai important eveniment IT al anului din Romania, CERF-2006. Reprezinta acest lucru un efort mare din partea unei firme mici, mai putin cunoscuta pe piata IT din Romania ?


Toader Melinte: Raspunsul poate fi nuantat, si da si nu. Da, pentru costurile financiare mari pe care le presupune participarea la acest gen de evenimente, costuri comparabile cu cele cerute de participarea la un targ similar international. Nu, daca avem in vedere perspectiva, efectele pozitive pe termen mediu si lung asupra imaginii firmei in piata de IT. Pentru acest important eveniment firma s-a pregatit din timp, incercand sa sesizeze ceea ce este nou in domeniu. Pentru pregatirea CERF-ului din acest an am luat in considerare doua directii strategice pentru activitatea firmei Seektron. Prima directie a fost aceea de prezentare a unor produse IT dintre cele mai noi si pe care as dori doar sa le enumar: camerele IP, echipamente pentru solutii mobile din domeniul Wireless, bluetooth si IrDA si echipamente de identificare automata. A doua directie care a fost mai putin evidenta pentru cei neinitiati, s-a referit la domeniul biometriei, avand ca finalitate in piata, cresterea securitatii in domeniul informatic.


MW: Un studiu global realizat de IDC pe tema cheltuielilor legate de securitate atesta ca biometria va atrage in urmatorii ani fonduri importante. Considerati ca biometria a devenit deja metoda necesara pentru cresterea securitatii informatice?


Toader Melinte: Cu siguranta ca raspunsul este da. Cu totii stim deja ca lumea de azi se bazeaza in cvasitotalitate pe vehicularea fluxurilor de informatii. Integrarea acestor fluxuri in vederea prelucrarii nici nu poate fi imaginata fara existenta unui sistem informatic fiabil, robust, eficient si performant.


Suportul informatic necesar atingerii obiectivelor bussiness-ului unei firme trebuie sa fie protejat prin servicii de securitate de un nivel calitativ superior, protectia resurselor trebuind sa acopere un spectru din care nu trebuie sa lipseasca: date, echipamente destinate procesarii acestora, comunicatii, servicii, procese, aplicatii si, nu in ultimul rand, personal.


Intr-un mediu tot mai ostil, problema securitatii sistemelor IT se acutizeaza, trebuind a fi luata foarte in serios de managementul organizatiilor. Abordarile curente, bazate pe suita “anti” – virus, spyware, spam etc. – au o fisura, mult timp ascunsa utilizatorilor, fiind orientate pe procese, aplicatii etc., “scapand” din vedere urmatorul aspect: voit sau accidental, declansatorul unui atac este, in ultima instanta, omul din fata tastaturii. In acest context, propunem o altfel de abordare a problemei cresterii securitatii sistemelor informatice, abordare bazata pe unicitatea trasaturilor biometrice ale fiecaruia dintre noi.


Solutia biometrica propusa de firma Seektron, extrem de simpla si ieftina, presupune inlocuirea metodelor si mecanismelor traditionale, bazate pe tupluri gen (ID utilizator; parola), cu identificarea, autentificarea si, pe aceasta cale, autorizarea utilizarii resurselor prin folosirea metodelor biometrice, cu accent pe folosirea amprentei digitale, ca solutie ieftina si usor de implementat.


Ideea care sta la baza acestei abordari o constituie eliminarea incertitudinii asupra identitatii persoanei. Pe de o parte se elimina posibilitatea utilizarii neautorizate a resurselor informatice si, daca totusi acest lucru se produce, activitatile prevazute in politica de securitate a organizatiei pentru limitarea pierderilor cauzate in mod voit de catre anumite persoane, vor necesita un timp extrem de redus. In esenta, cititorul de amprente si aplicatiile furnizate de firma Seektron permit:



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
Popescu
Eu sunt sceptic in privinta acestor sisteme si asta tine de momentul actual nu de viitor. Nu stiu daca firmele romanesti, atat conducerea cat si angajatii, au o cultura IT care sa ii ajute sa inteleaga aceste tehnologii. Poate sunt cateva banci, firme de telecomuncatii ( aceste companii au adoptat intotdeauna tehnologii de avangarda) care sunt deschise si vor investi dar pentru multi este inca peste nevoi. Probabil depinde si de valoarea informatiilor, poate mai repede Politia, Serviciile Secrete...
04 Iulie 2006, 01:58:54
Toader Melinte
Eu sunt optimist si cred ca lucrurile se vor schimba in bine mai repede decat ne asteptam. Urmariti atent un bancomat, lumea sta la coada, se inerveaza, incurca pinul. Ceva mai bine? In curand vor introduce cardul, vor pune amprenta si lucrurile se vor desfasura mai simplu si mai sigur. Si acesta este doar un mic exemplu. Va pot da o multime de alte exemple in care biometria va fi un element de progres si de siguranta pentru cetateanul simplu.
10 Iulie 2006, 09:12:13
Mihai Manoliu
Consider ca metoda biometrica in general completeaza solutiile clasice de securitate. Pana la urma, unde exista informatie stocata in format electronic (templateurile biometrice) exista incertitudine. Cat priveste exemplul dat de dl. Melinte la bancomat, sunt de acord. Folosind aceasta metoda ar exclude practic folosiea cardului - ceea ce ar fi nedorit de emitentii acestora. Tot mai multi emitenti si acceptatori de carduri incearca sa depaseasca situatia in care cardul trebuie trecut fizic printr-un sistem de citire (vezi cardurile smart). Oricum o metoda de identificare la nivel fiziologic a unei persoane este bine venita. Modul de stocare a datelor de la dispozitivul biometric mi se pare vulnerabil, chiar daca sistemul in sine este sigur. Nu cred ca este greu ca societatile interesate, sa schimbe cititoarele de carduri de acces cu cititoare de amprente, doar ca vor interveni costuri suplimentare. Sunt optimist si consider ca in scurta vreme nu va mai trebui sa port card de acces la mine pentru a accesa anumite facilitati. Felicitari domnului Melinte pentru prezenta la CERF!
13 Iulie 2006, 12:39:47