Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Gestiunea resurselor comunei Nades se realizeaza cu o solutie geospatiala dezvoltata de Intergraph Computer Services

24 Iunie 2006



In premiera in Romania, informatiile geospatiale ale intregului judet sunt integrate intr-o baza de date unica


Odata finalizata prima etapa de dezvoltare a sistemului de management al informatiilor geospatiale al Consiliului Judetean Mures, o extensie fireasca de continuare a fost solutia dezvoltata pentru comuna Nades. Solutia geospatiala dezvoltata la nivelul comunei este primul pas intr-un proces de actualizare/centralizare a datelor din teritoriu, astfel incat fiecare unitate administrativ-teritoriala componenta sa fie conectata la nodul central de la Consiliul Judetean Mures. De altfel, obiectivul final al Consiliului Judetean a fost dezvoltarea unei structuri standardizate care permite oricarei primarii de comuna care ar folosi solutia geospatiala sa furnizeze date consiliului judetean, printr-o aplicatie automatizata fara prelucrari suplimentare. In timp, pe masura ce procesul de informatizare al comunelor din judet va avansa si fiecare va avea propriul sistem informatic, va fi creata baza de date tehnice a intregului judet cu care toate institutiile interesate vor putea sa lucreze intr-un mod mult mai eficient si cu economii semnificative de resurse.
Geo-Nades-1
Constantin Moga, seful serviciului informatic al CJ Mures: „Initiativa comunei Nades este una de pionierat la nivelul judetului si nu pot decat sa imi exprim speranta ca exemplul lor va fi urmat de toate celelalte unitati administrative. Datele provenite din teritoriu sunt de interes nu numai pentru directia de urbanism, dar si pentru alte departamente ale consiliului judetean. In momentul in care toate unitatile administrative vor contribui cu informatiile locale, vor fi create toate premisele pentru o fundamentare obiectiva a deciziilor legate de strategiile pe termen scurt, mediu si lung de dezvoltare spatiala a judetului.”


De la bun inceput echipa de implementare a stiut ca nu este vorba de o simpla solutie geospatiala cu obiective punctuale, legate de un singur departament. Clientul dorea un sistem care sa eficientizeze activitatea in intreaga institutie, drept pentru care sistemul geospatial a fost integrat cu alte solutii aplicatii alfanumerice existente (taxe si impozite, registru agricol, venit minim garantat) intr-un ansamblu unitar si accesibil conducerii Primariei printr-o interfata usor de folosit chiar si de un utilizator fara experienta in lucrul cu aplicatiile geospatiale. Mai mult, solutia locala trebuia sa comunice cu cea existenta judeteana realizata pentru CJ Mures. Astfel, nucleul bazei de date dezvoltata la nivelul judetului a fost conceput ca suport geospatial, cu generalitate teritoriala, pe care urmeaza sa fie integrate datele din toate comunele judetului, intr-un proces de detaliere si aprofundare la nivel local.


Solutia a fost construita pe platforma tehnologica Geomedia 6.0 peste care s-au dezvoltat interfete specializate de incarcare/consultare si incarcare/asociere date din aplicatiile existente Registru Agricol, Taxe si Impozite si Venit Minim Garantat. Astfel, la nivelul Primariei Comunei Nades s-a utilizat structura standardizata a CJ Mures care permite atat realizarea obiectivelor administratiei locale, cat si a celor judetene. Analiza si structurarea datelor a fost etapa cu durata cea mai mare de realizare, dar si cea mai importanta.
GEO-Nades2-(1)
S-au analizat aplicatiile existente in scopul afisarii integrate a datelor spatiale cu cele alfanumerice referitoare la persoane, bunuri detinute (terenuri, constructii, masini), situatii taxe si impozite, situatii sociale (venit minim garantat), stari tehnice terenuri si constructii utilizand informatii comune cum sunt adresa sau codul numeric personal.


Au fost realizate harti tematice la nivelul judetului cu zonificarea functionala si reglementarile din PUG-urile comunelor componente, distributia spatiala a situatiilor sociale (grupe de ajutoare sociale pe gospodarii, date de inregistrare in programul de ajutor social, grupe de venit minim garantat), a imobilelor si proprietarilor pe grupe de valori impozabile, platite, penalitati, restante, situatia gospodariilor (situatia tehnica a terenurilor si constructiilor, a dotarilor, suprafetelor, culturilor, a proprietarilor pe grupe de varste si sex).


Toate aceste date, organizate pe diferite teme (taxe si impozite, venit minim garantat sau registru agricol) pot fi afisate si la cerere prin selectarea unei proprietati sau identificarea unei adrese sau a unui proprietar. Prin analize simple dupa data nasterii pot fi de exemplu vizualizate pe harti predefinite distributia persoanelor apte de munca (peste 18 ani) sau a copiilor care vor incepe scoala.


Toate aceste rapoarte de tip harta au completat rapoartele de tip tabelar, cu date alfanumerice, care erau utilizate inainte de implementarea solutiei.


Alexandru Carnu, primarul comunei Nades: ”Noul sistem ofera atat factorilor de decizie, cat si utilizatorilor din intreaga primarie, un tablou general mult mai intuitiv, usor de obtinut si de interpretat. Hartile tematice generate de solutia noastra geospatiala raspund intrebarilor specifice activitatilor zilnice ale colegilor mei, mai rapid, mai precis si in acelasi timp integrand toate datele digitale disponibile atat din aplicatiile afanumerice, cat si cele din masuratorile topo-cadastrale pentru care administratia locala a alocat fonduri importante. In plus, o data cu implementarea solutiei, au fost instruiti atat oameni din primarie, cat si din Consiliul Judetean, ceea ce va permite o mai buna cooperare interinstitutionala si o comunicare mai eficienta.”


Beneficii cheie


- Gestiunea unitara a tuturor resurselor comunei Nades (imobile, populatie, agenti economici, taxe si impozite, venit minim garantat, reglementari urbanistice, taxe si impozite)



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite