Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Perspective de aplicare a micro si nanotehnologiilor pentru inovare si dezvoltare regionala

24 Iunie 2006



INCD-Microtehnologie (www.imt.ro), in calitate de coordonator al proiectului european MINOS-EURONET a organizat recent Forumul “Inalta tehnologie pentru inovare si dezvoltare regionala” (CCIR, 18-19 mai 2006). Organizat cu concursul Comisiei Europene si cu o larga participare a specialistilor din diverse tari, acest forum a aratat mai multe lucruri (a se vedea si site-ul www.minos-euro.net).
IMT-IMG_8998
In legatura cu eforturile europene de a creste competitivitatea, s-a aratat mai intai importanta “modelui nordic” in Europa, asa numitul model al “triplei elice”, care pune accent pe interactiunea dintre trei factori: guvern, institutiile academice (universitati, centre publice de cercetare) si economia privata.

Referitor la subiectul de mare interes al nanotehnologiilor s-a aratat ca acestea sunt extrem de diverse si aplicarea lor necesita timp. Pentru moment ele si-au facut simtita prezenta in transformarea microelectronicii in nanoelectronica. De asemenea, ele au aplicatii in domeniul biotehnologiilor, remarcandu-se in mod deosebit tematica de nanomedicina. Nanotehnologiile sunt insa importante si pentru industriile traditionale cum ar fi cea textila.
IMT-IMG_8813
Miniaturizarea si integrarea unor sisteme pana la transformarea lor in micro si nano sisteme inteligente, duce la cresterea raportului performanta-pret si la abordarea de noi domenii de aplicatii.

Prezentarile au scos in evidenta aplicatii intr-o gama larga de industrii: de la industria alimentara la tehnica medicala si industria auto. Mentionam aici ca INCD-Microtehnologie actioneaza pentru crearea unui parteneriat romano-german in aplicarea micro-si nanotehnologiilor in diverse industrii.

In incheierea Forumului mentionat mai sus, peste 20 de participanti straini au vizitat Institutul de Microtehnologie si parcul stiintific si tehnologic de micro-si nanotehnologii MINATECH-RO. Prezentam alaturat imagini (foto 3, 4 si 5) ale camerei albe cu echipamente de mare precizie a caror utilizare necesita un mediu extrem de curat.
IMT-IMG_8822
Aceasta camera alba va fi accesibila firmelor care doresc sa-si instaleze echipamente in parc. Candidatii sunt in primul rand organizatii care lucreaza in domeniu, organizatii care beneficiaza de serviciile stiintifice si tehnologice din parc, dar si cei care pot oferi la randul lor servicii, inclusiv consultanta. Detalii se gasesc pe site-ul www.minatech.ro. Parcul va deservi nu numai rezidentii, ci si alte firme sau unitati de cercetare. Exista o retea de potentiali furnizori si utilizatori de cunostinte si tehnologii in domeniu creata in jurul Centrului de transfer tehnologic de micro-si nanoinginerie (CTT-Baneasa).

Lansarea oficiala a parcului MINATECH-RO va avea loc la data de 27 iunie 2006, la sediul acestuia din INCD-Microtehnologie (Str. Erou-Iancu Nicolae 126A). Detalii sunt disponibile la adresa www.minatech.ro.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite