Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Laser Valley – Land of Lights: proiectul consolidării unui ecosistem de inovare şi antreprenoriat la Măgurele

22 Aprilie 2016



• Un concurs internaţional de dezvoltare urbană inteligentă, primul pas creativ-constructiv

Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, în parteneriat cu Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu“ şi Universitatea Tehnică de Construcţii din Bucureşti, a lansat pe 17 martie Competiţia internaţională de idei Laser Valley - Land of Lights, destinată generării de proiecte de integrare modernă a localităţii Măgurele în ecosistemul generat de viitorul proiect ELI-NP.

Ideea acestui concurs de creaţie (https://www.laservalleycompetition.ro) s-a născut, practic, din necesitate. În urma deciziei Uniunii Europene legată de lansarea proiectului gigant de la Măgurele, această localitate apropiată de Bucureşti va deveni, mai devreme sau mai târziu, un centru al inovaţiei tehnologice şi al aplicaţiilor derivate din fizica laserului. În aceste circumstanţe, era firesc să se nască întrebarea: poate suporta actuala infrastructură a localităţii dezvoltarea preconizată pentru viitor în urma transpunerii proiectului în realitate?

Răspunsul nu este, evident, unul favorabil. Una din consecinţele unui astfel de răspuns a fost organizarea, în luna martie, a unui eveniment de lansare a unui inedit concurs de arhitectură, la iniţiativa Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice (MENCS). Printre cei care se ocupă de organizarea acestui concurs, alături de minister, se numără Universitatea de Arhitectură Ion Mincu şi Universitatea Tehnică de Construcţii.

Prezent la eveniment, ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, declara: ,,Efortul nostru legat de teritoriul din jurul localităţii Măgurele este să vedem cum anume putem să facem această zonă una de dezvoltare teritorială, pornind de la ştiinţă, dar făcând cercetare, inovare, business high tech, domenii în care să ai cum să studiezi, domenii în care antreprenoriatul să fie la el acasă. Încercăm, de la nivelul administraţiei publice centrale, să orchestrăm construcţia unui ecosistem de inovare şi antreprenoriat, care să ducă la locuri de muncă high tech, la bunăstare şi la o prezenţă internaţională puternică. În toamnă vom discuta cu comunitatea internaţională ce înseamnă să faci business axat pe înaltă tehnologie în Măgurele, pornind de la pretextul minunat al unicităţii ştiinţifice. Dar astăzi suntem aici pentru a lansa un concurs de urbanism pentru Măgurele şi zona extinsă, între Lacul Mihăileşti şi portul 1 Decembrie“.

De ce este important, până la urmă, întregul proiect pentru România? El trebuie privit în contextul ELI – NP, un proiect internaţional de cercetare ştiinţifică, unic în lume, care va dezvolta două echipamente cu totul speciale: un sistem laser de mare putere şi un sistem laser de fascicule Gamma, cu performanţe peste tot ce există la ora actuală ca ordin de mărime. În aceste condiţii, o infrastructură de cercetare de acest nivel are trei dimensiuni pe care le dezvoltă (ştiinţifică,cultural-educativă, comunitar-antreprenorială), dar nu poate lipsi a patra dintre ele, societatea, care vrea să evolueze şi să beneficieze de pe urma proiectului.




De la idee la realitate

Un rol extrem de important, în special în privinţa a ceea ce va însemna localitatea Măgurele în contextul realizării proiectului, aparţine autorităţilor locale. Preşedintele CJ Ilfov, Marian Petrache, declara în cadrul conferinţei: „Datorită proiectului ELI-NP suntem într-o situaţie privilegiată pe care, dacă nu suntem în stare să o fructificăm, înseamnă că degeaba trăim aceste vremuri. Cred că, dincolo de frumuseţea lui, acest proiect are nevoie de pragmatismul necesar care să-l aducă în viaţa reală şi să genereze beneficiile de care avem atâta nevoie. Alături de primarul din Măgurele sunt total dedicat celui mai frumos proiect ştiinţific şi de dezvoltare economică care ar putea exista în România în această perioadă. Dar e posibil şi ca astfel de oportunităţi, care pot apărea o data la 1000 de ani, să ne scape printre degete“.




Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite