Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

GeoEcoMar, un partener activ în proiectele de eficientizare a infrastructurilor europene de cercetare marină

22 Aprilie 2016



INCD GeoEcoMar este implicat activ în unele dintre cele mai importante proiecte din PC7 care şi-au propus dezvoltarea unei abordări pan-europene coerente a politicii de utilizare a infrastructurilor de cercetare marină: EUROFLEETS 1 şi 2, „Towards an Alliance of European Research Fleets” (2009 – 2013), respectiv „New operaţional steps towards an alliance of European research fleets” (2013 – 2017).

Primul pas a fost făcut în proiectul EUROFLEETS 1, desfăşurat în perioada 2009-2013, GeoEcoMar fiind reprezentantul României. După o perioadă lungă în care au fost derulate doar eforturi şi abordări la nivel național, în ceea ce privește utilizarea cât mai eficientă a infrastructurilor de cercetare marină, cu accent pe navele de cercetare, s-a trecut la etapa de coordonare unitară a acestora.

Prin dezvoltarea unui parteneriat consolidat au fost demarate eforturile de elaborare a unor soluții pentru satisfacerea multiplelor nevoi ale cercetării maritime. De aceea, EUROFLEETS a vizat reunirea proprietarilor/operatorilor de nave europene de cercetare pentru a îmbunătăți coordonarea activității lor şi a promova utilizarea eficientă a instalațiilor acestora, în scopul furnizării de servicii eficiente de cercetare, pentru monitorizarea şi gestionarea durabilă a mărilor şi oceanelor, în vederea asigurării accesului tuturor cercetătorilor la o serie de facilități scumpe şi greu de obținut.



Obiectivele principale ale EUROFLEETS au vizat:
• integrarea şi structurarea durabilă a modului în care navele de cercetare sunt operate, capacitățile lor de interoperabilitate pe plan european, accesibile printr-o platformă electronică;
• folosirea eficientă, din punct de vedere al costurilor, a navelor globale şi regionale existente;
• furnizarea către toți cercetătorii europeni a accesului complet la flotele de cercetare de înaltă performanţă, pentru a desfășura activități de cercetare marină;
• promovarea dezvoltării coordonate şi comune a flotelor europene, în ce privește capacitatea şi performanţa acestora.

EUROFLEETS 1 a reunit 24 de instituţii din 16 ţări europene. În cadrul proiectului, au fost oferite oamenilor de știință 66 de „zile de navă” la bordul a 5 nave de cercetare de nivel mondial (nave cu rază nelimitată de acțiune, care lucrează pe marile oceane ale lumii) și 110 zile la bordul a 13 nave „regionale” (nave care operează în bazine marine de mai mici dimensiuni, de-a lungul zonelor costiere, cu rază limitată de acțiune), inclusiv utilizarea echipamentelor de mari dimensiuni, cum ar fi ROVs și AUV-uri, echipamente de probare a sedimentelor (multi-corer, gravity corer, box-corer), etc. În cadrul accesului transnațional regional la navele de cercetare au fost finanțate 19 expediții de cercetare marină.

În proiectul EUROFLEETS 1, GeoEcoMar a fost implicat în pachetele de lucru referitoare la: Strategic Coordination Vision, Operational Issues – contribution to operational fluidity within European Research Fleets, Regional Research Vesel and equipment şi Up to Date softwares to facilitate transnational Access. Nava de cercetări marine multidisciplinare Mare Nigrum, operată de GeoEcoMar, a fost direct implicată în susținerea unor proiecte regionale, pe Marea Neagră, așa cum a fost proiectul „Bio-opt”, care a urmărit colectarea de date bio-optice in situ, în perioada 01-05 iulie 2011. Sub coordonarea cercetătorilor din Italia au cooperat oameni de știință din șapte ţări.

Proiectul EUROFLEETS 2, „New operaţional steps towards an alliance of European research fleets", a început pe 1 Martie 2013, reunind într-un consorțiu 31 de parteneri din 20 de ţări europene, care vor continua până în februarie 2017 structurarea cooperării şi a coordonării eforturilor începute în EUROFLEETS 1. Astfel, se va pune un accent mult mai mare pe interoperabilitate, se va lărgi accesul la navele de cercetare performante, pentru o comunitate mult mai mare de cercetători, se vor crea legături cu industria şi, în cele din urmă, se va implementa o infrastructură europeană durabilă.

Un obiectiv central al proiectului, aflat în curs de implementare, este de a oferi acces la infrastructura de cercetare (nave de cercetare) tuturor cercetătorilor europeni şi partenerilor acestora din industrie, naționali şi internaționali, singura condiție fiind excelenţa științifică care să acopere toate domeniile științelor mării, de la cercetarea privind protecția mediului şi a biodiversității, la cercetarea privind gestionarea zonelor de coastă, geodinamica şi schimbările climatice.

Pentru a urmări acest obiectiv, în perioada 2014-2017 va fi disponibil un anumit „timp de navă” pe 8 nave globale/oceanografice şi 14 nave de cercetare regionale, precum şi folosirea echipamentelor de cercetare marină (ROV, AUV, camerele inovatoare HDTV ED dezvoltate în EUROFLEETS, etc), pentru a sprijini proiecte deosebite de cercetare. GeoEcoMar va furniza suportul necesar desfășurării proiectului ReCoReD, coordonat de Sterling University (Anglia), care va urmări impactul Dunării asupra Mării Negre şi a zonei costiere.

O activitate foarte importantă desfășurată în EUROFLEETS o reprezintă dezvoltarea unui „software-jurnal de evenimente” numit EARS (Eurofleets Automatic Reporting System), care permite operatorilor şi cercetătorilor să înregistreze ce se întâmplă în timpul unui studiu, respectiv în timpul expedițiilor. Acesta reprezintă un pas primordial în procesul de control al calității datelor, deoarece ar putea ajuta la înțelegerea anomaliilor și a tendințelor neașteptate înregistrate în seturile de date achiziționate. Adoptarea unei proceduri comune de a înregistra evenimentele survenite în timpul studiilor şi o terminologie comună care să le descrie este esențială pentru a oferi şi înțelege date (metadata) specifice cercetării marine.

Proiectul EUROFLEETS 2 a dezvoltat platforma integrată EVIOR - European Virtual Infrastructure în Ocean Research ce pune la dispoziție informații actualizate în timp real despre navele de cercetare (RV), programările expedițiilor, expedițiile încheiate şi echipamentele specializate. Această platformă este operațională încă din 2010, fiind continuu îmbunătățită. Platforma integrează şi modernizează o serie de module de baze de date existente ale infrastructurii europene de gestionare a datelor privind mediul marin SeaDataNet (http://www.seadatanet.org/), EurOcean (www.eurocean.org) şi POGO- Partnership for Observation of the Global Oceans (http://www.pogo-oceancruises.org/).



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite