Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cum să ne creştem productivitatea şi mulţumirea în muncă

22 Aprilie 2016



Te invit la o discuţie referitoare la modul în care te raportezi la muncă. Toţi cei care muncim suntem într-una din aceste 3 situaţii: avem un serviciu, o carieră sau o vocaţie. Este important să ştii ce ai, pe de o parte, şi ce ai vrea să ai, pe de altă parte, pentru că dacă e o discrepanţă între ele, aceasta e un factor de stres, şi pentru că răspunsurile la multe întrebări de „time management” diferă în funcţie de situaţia în care ai vrea să fii.

În rândurile următoare aş vrea să definesc serviciul, cariera şi vocaţia, ca să-ţi fie mai uşor să înţelegi ce ai şi ce ai vrea să ai, iar apoi, dacă mai ai răbdare, să vedem ce ai de făcut în fiecare din cele 3 situaţii ca să fii cu adevărat productiv şi să fii mulţumit cu ceea ce ţi se întâmplă.

Aşadar, serviciul este acea situaţie în care o persoană pune la dispoziţia unei companii cunoştinţele, abilităţile sale, timpul său în schimbul unei sume de bani numită salariu sau altfel spus „pachet compensaţional”. Practic, dai muncă şi primeşti bani.

Dacă urmăreşti o carieră, dai muncă, de obicei mai multă muncă, şi cauţi să primeşti în schimb atât salariu, cât şi alte lucruri, cum ar fi: vrei să urci trepte în ierarhie, să ai o influenţă mai mare în departament, în companie sau în industrie, să ai o recunoaştere profesională şi mai pot fi o serie de alte motive care diferă de la o persoană la alta.

Şi cel care are un serviciu capătă o recunoaştere profesională care îl poate face să urce trepte, dar el nu pentru asta munceşte. Asta este diferenţa.

Vocaţie, în al treilea rând, înseamnă să ai un talent, o pasiune şi să-ţi dedici viaţa profesională acelui talent. Sau, eşti foarte motivat de o cauză şi lupţi pentru cauza respectivă. Spre deosebire de serviciu şi de carieră, în cazul vocaţiei urmărim în primul alte lucruri. Unii autori spun că dacă ai un serviciu ar fi bine să faci ceva să-l schimbi într-o carieră sau o vocaţie, ca să găseşti o motivaţie mai profundă. Poţi, dacă vrei, dar nu e obligatoriu, nu e nevoie să faci asta pentru că toate trei sunt ok. Nu e unul mai bun sau mai onorabil decât celelalte şi într-o comunitate le găseşti mereu pe toate trei. E în regulă să ai un serviciu şi să primeşti un salariu în schimbul muncii tale. Până la urmă, asta e definiţia şi din manualul de economie din clasa a XI-a: răsplata muncii este salariul, nu un birou mai mare. Este în regulă să ai un serviciu, doar că nu prea e la modă. Este mult mai la modă să vrei o carieră. Nu e nimic în neregulă nici cu cariera, doar că unii care sunt pe drumul edificării unei cariere sunt acolo nu pentru că asta şi-au dorit ei cu adevărat, ci pentru că i-a luat valul, pentru că asta văd la cei din jurul lor. Este atât de la modă cariera, este atât de frecventă situaţia în care oamenii stau mult peste program, încât sunt companii în care omul nostru care are un serviciu ar vrea ca pe la 17:00 să meargă către casă pentru că şi-a cam terminat ce avea de făcut, dar nu face acest lucru pentru că ştie că ceilalţi se uită urât la el. Sigur, nu în compania ta, în alte companii! A avea un serviciu nu înseamnă că faci treabă superficială sau că faci munci mai puţin calificate. Muncile pot să fie făcute bine, să fie complexe, după care ai plecat acasă şi te bucuri de viaţă în afara serviciului.

Acestea sunt pe scurt cele trei situaţii în care te poţi găsi : carieră, serviciu şi vocaţie. Cel mai important este să ştii ce ţi se potriveşte ţie cel mai bine! Iar odată ce ai stabilit acest lucru, important este să ştii ce ai de făcut în fiecare situaţie, ca să fii cu adevărat productiv.

Cuvintele cheie la serviciu, în carieră sau într-o vocaţie
Dacă ai un serviciu, atunci două sunt cuvintele cheie care e bine să caracterizeze munca ta la serviciu: „defineşte” şi „elimină”. „Defineşte” înseamnă să determini care este zona ta de responsabilitate, care sunt acele lucruri pe care trebuie să le faci tu, pentru care ai fost angajat, pentru care eşti plătit. După ce le-ai definit, asigură-te că le faci foate bine, în fiecare zi. Dacă eşti dintre cei care lucrează destul de mult peste program într-un mediu cu bombardament de informaţii şi de sarcini, cu pompierisme de tot felul, atunci ţi-ar prinde bine să faci şi al doilea pas, şi anume să elimini, să laşi deoparte activităţile celelalte, să te retragi din alte lucruri pe care le făceai pentru că le făceai. Să spui NU mai des. Stai liniştit: cât timp faci foarte bine ce este în ograda ta, nu te dă nimeni afară! Poate că se vor supăra unii că nu-i mai ajuţi ca înainte, dar le va trece, până la urmă e problema lor, nu a ta! Defineşte şi elimină!

Dacă urmăreşti o carieră, tot două cuvinte importante sunt: „defineşte” şi „îmbogăţeşte”.

Defineşte este acelaşi lucru ca la serviciu: vezi care este sarcina ta şi fă-o foarte bine. Numai că, spre deosebire de cel care are un serviciu, tu nu vrei să primeşti doar un salariu ci „şi alte lucruri”, aşa că va trebui să faci și „alte lucruri”. Dar asta nu însemnă să faci tot ce vine la rând, tot ce-ai putea face, să fii implicat în toate proiectele posile şi imposibile, în speranţa că până la urmă cineva va vedea cât de grozav eşti tu. Nu. Înseamnă să faci acele lucruri din afara responsabilităţilor tale directe care îţi îmbogăţesc poziţia, care te ajută să avansezi pe drumul pe care vrei să avansezi. Înseamnă să vezi ce altceva ai putea face şi să faci acele lucruri care îţi aduc cel mai mare câştig.

Dacă ai o vocaţie, tot două cuvinte sunt esenţiale: „îmbogăţeşte” şi „elimină”. Nu ai prea mult de definit, pentru că dacă ai o vocaţie, ai stabilit deja drumul pe care vrei să mergi şi ce-ai vrea să obţii. „Îmbogăţeşte” înseamnă să te axezi mai mult pe acele activităţi care, pe de o parte, sporesc impactul vocaţiei tale şi, pe de altă parte, fac cunoscută munca ta şi a altora, către cât mai mulţi. Nu în sensul de a te lăuda cu ce faci, ci de a fi atraşi şi alţii către vocaţia ta. Pe măsură ce faci asta, pe măsură ce îţi îmbogăţeşti vocaţia, poţi apoi să elimini acele activităţi pe care le faci nu pentru că vrei, ci pentru că trebuie.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite