Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

O posibilă direcţie de viitor IT pentru Romānia

22 Aprilie 2016



Unul din evenimentele majore care se petrece la ora actuală pe piaţa IT internaţională ar putea avea, dacă este exploatat cum trebuie, efecte benefice şi pe piaţa românească. Concret, este vorba de renunţarea la acordul Safe Harbour dintre Statele Unite şi Uniunea Europeană privind transferul şi procesarea de date cu caracter personal şi negocierea unui nou acord pe această temă.
De ce ar putea avea efecte un asemenea acord şi în România? Deoarece evenimentele deja petrecute au generat mutări, socotite de unii spectaculoase, pe o piaţă de nişă, însă cu valori de afaceri extrem de mari: piaţa centrelor de date. Astfel, conform firmei internaţionale de consultanţă imobiliară CBRE, Londra a surclasat deja Amsterdamul în termeni de locaţie favorită pentru amplasarea centrelor de date mari.

Datele prezentate de CBRE arată o creştere de 30%, în 2015 faţă de 2014, a cifrelor legate de cererea pentru spaţii de colocare în centre de date situate în Anglia şi în mod particular în Londra. Cererea provine mai ales din partea firmelor care activează în sectorul de comerţ cu amănuntul, însă astfel de firme nu sunt singurele care doresc acum să achiziţioneze spaţii de colocare în centre de date londoneze.

Cum este legată o astfel de evoluţie de acordurile internaţionale SUA-UE privind confidenţialitatea datelor cu caracter personal? Analiştii CBRE stabilesc această legătură prin faptul că o mare parte din creşterea cererii pentru spaţii de colocare a provenit de la firme americane. Şi mai important este faptul că multe astfel de cereri au provenit de la firme de infrastructură IT de pe Coasta de Vest a Statelor Unite. Acest fapt arată în mod clar o dorinţă de preîntâmpinare a oricăror probleme legate de respectarea clauzelor viitorului acord internaţional. Cu alte cuvinte, a devenit, pur şi simplu, mult mai rentabil ca prelucrarea datelor confidenţiale ale europenilor să se facă pe teritoriul Europei.

Europa este marcată de patru locaţii principale privind centrele de date, Frankfurt, Londra, Amsterdam şi Paris, şi multe alte locaţii secundare, de dimensiuni mult mai mici. Însă previziunile pentru anul curent şi pentru anii care vin arată o creştere continuă a cererii de capacitate de centre de date în Europa, pe măsură ce firmele vor căuta tot mai mult să externalizeze părţi din ce în ce mai mari din infrastructura lor IT către terţe părţi dedicate.

România nu apare pe harta CBRE ca destinaţie majoră privind cererea de colocare în centre de date. Însă acest fapt ar putea constitui o imensă oportunitate de viitor pentru dezvoltarea de afaceri în conexiune cu IT-ul pe meleaguri carpatine.

De ce? Deoarece România întruneşte câteva condiţii esenţiale legate de stabilitatea şi securitatea acestui gen de afacere. De pildă, zona Braşov-Sighişoara-Sibiu este una din cele mai sigure zone europene din punct de vedere seismic. Asta într-o ţară unde cutremurele de pământ nu mai reprezintă demult ceva ieşit din comun.

În acelaşi timp, România este membră UE şi NATO, apartenenţe care contează în mod fundamental în luarea deciziilor de mutare a unei părţi a afacerii dintr-un loc în altul. La fel de important, România dispune de o legislaţie adecvată privitoare la protecţia datelor cu caracter personal, fapt care contribuie la asigurarea securităţii unor astfel de date în caz de operare de către terţe părţi. Nu în ultimul rând, România dispune de specialiştii necesari pentru ca mutarea operaţiunilor de acest gen să nu fie grevată de costuri suplimentare cu forţa de muncă.

Fără a deveni o direcţie de specializare inteligentă în IT, dezvoltarea de centre de date pentru activităţi de colocare şi procesare date de către terţe părţi ar putea deveni una din direcţiile importante de manifestare a fenomenului IT pe aceste meleaguri. În mod evident, atingerea unui asemenea obiectiv, odată conştientizat de către diverşi actori implicaţi sau cu implicare potenţială, nu va fi deloc uşoară.
Mărturii în acest sens sunt constituite de eforturile imense depuse de cel puţin doi importanţi actori de pe piaţa locală în direcţia atragerii de clienţi în propriile centre de date dezvoltate în zona Bucureştiului. Asta chiar dacă respectivii actori acţionează, ca operatori de centre de date, primordial în zona oferirii de servicii IT, cum ar fi oferirea de software ca serviciu, către companii.

Însă un asemenea obiectiv nu este imposibil de atins. Tumultul prin care trece Uniunea Europeană, ameninţarea reală cu ieşirea Marii Britanii din spaţiul comunitar, fenomene precum migraţia unor sute de mii de oameni, aşezarea României sub scutul de protecţie militară al Statelor Unite, toate acestea fac ca obiectivul să devină, aproape dintr-o dată, fezabil. Cu o singură condiţie: aceea a luării unor măsuri eficiente în vederea transpunerii lui în realitate.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
sathya g
Thanks you for sharing the unique content. you have done a great job. I appreciate your effort and I hope that you will get more positive comments from the web users.<a href="http://www.thinkittraining.in/hadoop">Hadoop training in chennai</a>
05 Mai 2016, 01:15:45