Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

GeoEcoMar, partener în cercetarea marină dedicată monitorizării avansate a oceanelor și apelor europene

20 Mai 2016



Cercetarea mărilor și oceanelor este un obiectiv comparabil cu explorarea spațiului cosmic, fiind necesară implicarea unei largi și diversificate comunități științifice, multidisciplinare, concentrată pe tectonica și evoluția geologică a fundului mării, cercetarea poluării și a impactului tehnologiilor asupra apelor mării, inclusiv aspecte legate de oceanografie, hidrochimie, inginerie sau biologie. România este parte a acestei comunități științifice, prin instituțiile sale de cercetare.



EMSO - Rețele Europene de Monitorizare a Maselor de Apă este o infrastructură pan-europeană care guvernează platformele de cercetare a mediului acvatic marin din mările şi oceanele Europei. EMSO se bazează pe principiile ESFRI - Forumul Strategic European pentru Infrastructuri de Cercetare și reprezintă o infrastructură de cercetare europeană la scară largă, alcătuită dintr-o rețea de observatoare (water-column observatories) deținute de diferite țări europene. Astfel, sunt monitorizate aproape în timp real și pe termen lung procesele naturale de interacțiune a geosferei cu biosfera și hidrosfera, prin aceste observatoare amplasate pe fundul mării și în coloana de apă, la care se adaugă unele amplasate la adâncimi mici ale apei, din Arctica, Oceanul Atlantic și Marea Mediterană până în Marea Neagră. Țările partenere în proiectul EMSO sunt: Italia (în calitate de coordonator), Franța, Spania, Marea Britanie, Germania, Irlanda, Suedia, Grecia, Portugalia, Olanda, Norvegia, Turcia și România, prin INCD GeoEcoMar.

În vederea susținerii inițiativei EMSO pentru a deveni o structură distribuită de importanță pan-europeană a fost inițiat în septembrie 2015 proiectul Horizon 2020 EMSODEV - Dezvoltarea Rețelelor Europene de Monitorizare a Maselor de Apă, în vederea adoptării unui sistem comun de achiziție, analiză și interpretare a datelor. EMSODEV este un proiect finanțat de Comisia Europeană prin Horizon 2020, se va derula de-a lungul a trei ani (2015- 2018) și are o valoare totală de 4,6 milioane de Euro.

În cadrul proiectului specialiştii şi institutele de cercetare din țările partenere, ajutându-se de aparatura ultramodernă și de experiența în domeniu, vor observa modificările climatice și impactul pe care l-ar putea avea acestea asupra ecosistemelor marine, în același timp putând elabora predicţii referitoare la procesele geologice și hidrologice care afectează permanent zonele costiere, inclusiv anticiparea unor posibile riscuri.
Totodată vor fi lansați senzori noi, care se bazează pe tehnologii de ultimă generaţie, standardizând studiul apelor oceanice şi al ecosistemelor, din Atlanticul de Nord până în Marea Neagră. Tehnologia utilizată se numeşte EGIM (EMSO Generic Instrument Module) și va utiliza un set complet de senzori și dispozitive care colectează diverse tipuri de observații, precum: temperatură, presiune, salinitate, oxigen dizolvat, turbiditate, clorofilă, curenții și caracteristicile valurilor (amplitudine, lungime de undă, viteza curentului de apă, etc.). Aceste informaţii vor fi stocate în bănci publice de date. Pe baza unor modele statistice, se va modela comportamentul specific al unei anumite zone acvatice, calitatea ecosistemului, pericolele la care este expusă.

În vederea accelerării implementării și funcționării infrastructurii de cercetare EMSODEV prin dezvoltarea, testarea și dezvoltarea EGIM, vor fi asigurate măsurători corecte, complete, compatibile, la scară regională, pe termen lung a parametrilor oceanici. Acest lucru va duce la creșterea interoperabilității nodurilor EMSO datorită armonizării colectării seriilor cronologice de date. În plus, EGIM va ajuta la optimizarea eficienței investițiilor și utilizării infrastructurii de cercetare EMSO, aceasta putând deveni din ce în ce mai atractivă pentru alte state și pentru comunitatea de afaceri și industria conexă, implicit pentru România și companiile care operează pe teritoriul său.
Pe scurt, obiectivele științifice ale EMSODEV sunt clare: să proiecteze și să introducă în rețeaua informațională instrumente de vârf, standardizate, nu înainte de a le testa și calibra în laboratoare.
Dincolo de aspectul ştiinţific, EMSODEV are și implicații practice. EMSODEV este nu doar o rețea de colectare de date, ci și un sistem de alertare în caz de hazard marin, cu risc pentru zonele de coastă (ex. cutremure, valuri tsunami, furtuni extreme, etc), în caz de pericol putând ajuta la salvarea vieții. Toate constantele înregistrate de balizele de observare ale rețelei de monitorizare operate prin proiectul EMSODEV vor asigura măsurarea exactă, permanentă și comparativă a parametrilor oceanici de la o zonă la alta. O asemenea măsurătoare este factorul-cheie al adoptării unor decizii care să răspundă provocărilor științifice și, mai ales, sociale vizate de fenomene precum schimbările climatice și hazardele marine.



Prima generație de observatoare submarine este deja operațională și va constitui coloana vertebrală a proiectului EMSODEV. Principala provocare este furnizarea datelor colectate de un observator submarin în timp real sau cât mai aproape de momentul observației, ceea ce va putea duce la standardizarea colectării informațiilor, dar și la o reacție mai rapidă în cazul pericolelor.

Ce aduce nou EMSO prin EMSODEV? Probabil că cel mai important aspect este cel al excelenţei ştiinţifice. Statele asociate în EMSO și acum institutele naționale implicate în EMSODEV sunt organizaţii de prestigiu, care au făcut istorie în cercetarea științifică a domeniilor marine. INCD GeoEcoMar nu face excepție. De asemenea, cercetătorii implicaţi sunt oameni care şi-au petrecut o mare parte din viaţa profesională făcând cercetare în largul mării. Pentru a avea rezultate, noul EMSO îşi propune să folosească tehnologie de vârf, să încurajeze cercetarea, inovația și, mai presus de orice, colaborarea, interconectivitatea și interoperabilitatea centrelor de cercetare. De altfel, unul dintre principiile filosofiei după care se va ghida noul EMSO va fi tocmai accentul pus nu doar pe introducerea tehnologiilor inovative, a celor mai moderne metodologii și abordări, ci și pe controlul calității datelor colectate și pe armonizarea algoritmilor științifici, procedurilor și infrastructurii folosite.

EMSODEV va mai însemna și alcătuirea unei baze de date la care să aibă acces oamenii de știință și persoanele interesate. O bază de date care le conectează și le armonizează pe cele deja existente, oferind o imagine de ansamblu a întregii hidrosfere.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite