Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Piața IoT își accelerează creșterea

20 Mai 2016



Pentru 2020, previziunile companiilor de analiză converg către o valoare de 40-50 de miliarde de echipamente conectate la Internet. Considerate până nu demult de către unii specialiști ca excesiv de optimiste, estimările încep totuși să se confirme.

În 2016 este preconizată o creștere cu minimum 30% a numărului de "obiecte inteligente" conectate la Internet și depășirea volumului de 6,5 miliarde de produse și soluții Internet of Things comercializate.

Motorul creșterii pieței IoT este - și anul acesta - sectorul consumer, care va fi responsabil pentru două treimi din volumul total de produse IoT comercializate. Un lucru firesc având în vedere că din ce în ce mai multe companii mari își îndreaptă atenția către această zonă de profit.

Samsung, LG, Huawei, Casio sunt deja competitori consacrați, dar și alte companii încep să-și manifeste concret interesul. De exemplu, Intel are deja în portofoliu o platformă software (Intel Curie Compute Module) dedicată integrării cu produsele din categoria wearables și a încheiat un parteneriat cu Red Bull Media House pentru livrarea de statistici în timp real pentru aplicațiile de monitorizare a activităților sportive.

Nu doar giganții industriei IT&C se înghesuie să intre pe piața IoT, ci și micile companii își încearcă norocul cu produse revoluționare. Cum este cazul Kwikset, care a lansat Kevo Smart Lock, o soluție IoT care permite transformarea smartphone-urilor în chei pentru casă și care monitorizeaza în timp real accesul în locuință. Sau cel al firmei Digitsole, care a lansat SmartShoe, "prima încălțăminte inteligentă din lume" dotată cu senzori de temperatură, micro-sistem de încălzire și un mecanism de auto-închidere. Sleep Number a dat deja lovitura cu It Bed, un pat înțesat cu senzori biometrici care colectează date despre gradul de profunzime al somnului, monitorizeaza mișcările, pulsul și ritmul respirației și se poate conecta cu alte dispozitive "smart", cum ar fi termostatele sistemelor de încălzire.

Aplicațiile industriale se înmulțesc
Și aplicațiile industriale ale tehnologiilor IoT câștiga teren. Prima nominalizare în acest sens sunt soluțiile concepute să răspundă cerințelor specifice anumitor verticale, cum sunt cele din domeniul sănătății, retail și distribuție, transporturi, logistică, industria producătoare de mașini, energie și utilități etc. Acestea sunt urmate de produsele cu aplicabilitate extinsă, care nu țin de o industrie anume, fiind utilizate pe scară largă - sisteme inteligente de contorizare a anumitor parametri fizici, soluții de management al clădirilor, sisteme de iluminare economică etc. (Un loc aparte în această categorie îl ocupă soluțiile aferente conceptului "Smart City", care vor înregistra anul acesta o creștere de aproape 40%.)

De exemplu, Qualcomm investește puternic în aplicațiile IoT medicale, deținând deja soluții de diagnosticare și monitorizare a indicatorilor biometrici și fiziologici ai pacienților din spitale sau aflați în tratament ambulatoriu. Intel are la rândul său produse și în domeniul industrial: casca Daqri Smart, dotată cu tehnologia RealSense, care avertizează muncitorii asupra potențialelor pericole din proximitate, sau drona Yuneec Typhoon H, care evită, fără a fi necesară intervenția umană, obstacolele întâlnite în timpul zborului.

În ceea ce privește mașinile inteligente, Gartner preconizează că, în 10 ani, industria vehiculelor auto-pilotate va ajunge la maturitate. Fapt ce va deveni vizibil încă din 2020, când la nivel mondial vor exista 250 de milioane de astfel de automobile.

Americanii domină piața
La momentul actual, conform clasamentelor făcute de specialiști, principalii competitori din piața IoT provin de pe continentul nord-american, care înregistrează un avans sensibil față de restul lumii. Ierarhia mondială este dominată de Amazon, AT&T, Cisco, Dell, GE, Google, IBM, Microsoft, Oracle, Salesforce, Intel și Qualcomm. Asia este reprezentată în clasament de Hitachi, Samsung și Huawei, în timp ce Europa doar de către Bosch și Siemens. Situația este ceva mai bună pe nișa soluțiilor M2M, unde în topul mondial se află operatorii telecom mari prezenți și în Romania - Vodafone, Deutsche Telekom și Orange.

În cadrul celei de de a XX-a ediții a expo-conferinței Ziua Comunicațiilor, cel mai reprezentativ și longeviv eveniment al industriei telecom românești, vor fi prezentate principalele tendințe din piața IoT, precum și strategiile pe care le au jucătorii importanți cu prezență locală.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite