Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Prima ediție a „International Workshop of Materials Physics” în cadrul INCDFM, un real succes pentru promovarea cercetării românești

21 Iunie 2016



Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor (INCDFM) este o instituție științifică de top, cu o infrastructură modernă și cu un personal înalt calificat, determinată să devină un centru de cercetare de excelență la standarde europene.

Timp de trei zile, în perioada 23-25 mai, la sediul INCDFM s-a desfășurat un eveniment științific de amploare, respectiv prima ediție a „International Workshop of Materials Physics”, ce a reunit distinși membri ai comunității științifice internaționale și naționale. Scopul a fost de a facilita promovarea cercetării românești pe plan internațional și de a înlesni noi colaborări între INCDFM și instituţii de cercetare de prestigiu din străinătate.



Manifestarea științifică a fost inaugurată cu prezentarea cunoscutului Profesor Rodrigo Martins, președinte al Senatului E-MRS și membru al Consiliului Consultativ al programului Orizont 2020 (Materiale Avansate, Nanotehnologii şi Biotehnologii), urmată de prezentarea doamnei Profesor Elvira Fortunato, vicepreședinte a High Level Expert Group de pe lângă Preşedintele Comisiei Europene (https://ec.europa.eu/research/sam/) și directoare a Institutului pentru Nanomateriale, Nanofabricare și Nanomodelare.
Cele două distinse personalități au moderat împreună și o masă rotundă privind viitorul cercetării în domeniul materialelor avansate și al nanotehnologiilor.



Tematicile acoperite în cadrul workshop-ului au fost: Electronics, Ultra-thin and 2D, Energy, Functionalities, Large infrastructures, Materials for life sciences, Catalysis, Carbon and Nano, toate reprezentând domenii emergente și de succes în ceea ce privește inovațiile cu impact semnificativ pentru viitor. Au fost sustinute 38 de prezentări orale din partea invitaților (16 din străinătate și 6 din țară), cât și din partea cercetătorilor din INCDFM. Toate prezentările au fost de o înaltă ținută științifică, abordând tematici noi și complexe din domeniile mai sus amintite. Discuțiile ulterioare pot constitui punctul de start pentru noi colaborări de succes, cu rezultate inovative în domeniul materialelor noi și al interfeţei acestora cu științele vieții și nu numai.



Evenimentul s-a dovedit a fi un mediu propice pentru schimbul de idei, inclusiv pentru demararea unor discuții constructive privind consolidarea excelenţei în cercetare în INCDFM și îmbunătățirea modalităților de transfer a rezultatelor din cercetare către industrie (posibile aplicații pentru proiecte TEAMING și TWINNING).
Având în vedere succesul primei ediții a „International Workshop of Materials Physics”, INCDFM va continua să organizeze acest eveniment periodic, ca o oportunitate de consolidare a parteneriatelor internaționale tradiționale și de revelare a unor noi soluții de dezvoltare susținută și durabilă.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite