Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Industria de software şi servicii IT,față īn față cu transformarea

21 Iunie 2016



Una din cele mai vechi şi trainice reguli nescrise implementate pe meleagurile româneşti spune că una din zonele în care românul excelează este aceea a adaptării. Unul din domeniile în care această regulă pare a face legea este acela al industriei de software şi servicii IT.

La modul concret, peisajul IT din România pare să se afle, la ora actuală, într-un proces de transformare radicală, mai ales în sensul adaptării firmelor care încearcă să producă aplicaţii software la schimbările care au loc pe plan internaţional. De exemplu, dacă până de curând accentul era pus de astfel de firme pe outsourcing de software, o bună parte dintre ele s-au reorientat deja către dezvoltarea de produse proprietare, bazate pe web, care sunt vândute în special prin magazinele de aplicaţii către consumatorii finali.

Conform analiştilor, la o asemenea schimbare au contribuit masiv generalizarea utilizării internetului şi modificarea mediului investiţional, în sensul în care companiile de software de oriunde pot accesa actualmente mai uşor finanţări pentru dezvoltarea viitoare de tipul seed money, venture capital sau business angels.

Creștere susținută
Rezultatul? Conform celor mai recente studii elaborate pentru piaţa locală (PAC, ANIS) cifra de afaceri a sectorului de software și servicii IT a crescut cu 21% în 2015 comparativ cu 2014, atingând 3,08 miliarde de euro. Iar tendința de creștere este în continuare susținută, prognoza pentru 2016 fiind de peste 17%, ceea ce va ridica cifra de afaceri a industriei la 3,6 miliarde de euro. Iar cifrele anunţate de aceste studii arată o prognoză de creștere medie anuală pentru următorii 5 ani de 15%.

Cel mai important element în aceste statistici pare a fi acela că exportul de software și servicii IT a ajuns în 2015 la 2,09 miliarde de euro, cu peste 31% mai mult faţă de 2014, reprezentând 67% din cifra de afaceri a sectorului. Iar estimările arată că în 2016 valoarea exporturilor va ajunge la 2,5 miliarde de euro, ceea ce reprezintă mai mult decât dublul valorii înregistrate în urmă cu 4 ani.

Pata de culoare mai închisă în tot acest tablou optimist este reprezentată, oarecum logic, de evoluţia pieţei interne. Conform tuturor estimărilor, aceasta reprezintă aproximativ 33% din veniturile totale ale sectorului. Ei bine, în 2015 ea a înregistrat o creştere timidă faţă de anul precedent, de aproximativ 4%, ceea ce a însemnat atingerea unui volum de doar 991 milioane de euro. Analiza evoluției pieței interne arată ca estimarea de creştere este de aproximativ 4,6% pentru anul în curs, ceea ce reprezintă manifestarea unui consum încă scăzut de tehnologie, mai ales în comparație cu potențialul și nevoile estimate, atât în domeniul public, cât și în cel privat.

Problema resursei umane
Se estimează, la modul general, că industria de software și servicii IT va genera mai mult de 3% din PIB-ul României în 3 ani, DAR cu o condiție. Anume aceea ca ea să reușească să treacă de barierele sistemului de educație, prin creșterea numărului de persoane angajate, și să integreze mai mulți angajați străini care au abilitățile de care industria are nevoie. Motivul? Capacitatea deja extrem de limitată a pieţei locale de a furniza resursele umane competente necesare.



Privind dincolo de potenţiale bariere mentale existente pe piaţă, perspectiva apelării la angajaţi din alte ţări, mai ales din cele apropiate teritorial României, poate duce, pe termen lung, la consolidarea poziției României ca furnizor pentru servicii cu valoare adăugată mare, centre R&D și proiecte semnificative pentru piața internă care să includă soluții și tehnologii de ultimă generație.




Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite