Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

De ce este hiperconvergența noul boom al industriei IT?

21 Iunie 2016



Piața soluțiilor de infrastructura hiperconvergentă este printre cele mai dinamice nișe ale industriei IT. Technology Business Research estimează o rată de creștere de circa 50% în următorii 4 ani și o valoare totală de 1,6 miliarde USD în 2020. Gartner, mai optimist, mizează pe 5 miliarde în 2019, în timp ce IDC, preconizează 2 miliarde pentru 2016 și dublu până în 2019. IDC își bazează estimările pe rezultatele din 2014, când piața a crescut cu 162,3%, atingând 373 milioane USD, și 2015 - +116% și 807 milioane USD.



Evoluțiile spectaculoase se datorează faptului că din ce în ce mai multe centre de date se confruntă cu limitări ale vechilor modele de infrastructură, care nu mai fac față cerințelor mari de procesare și IOPS ale noilor tipuri de aplicații distribuite, creșterii nivelului de virtualizare și adopției extinse a serviciilor cloud. La momentul actual, o infrastructură clasică de Data Center include hardware și software de la 8-12 vendori diferiți, fiecare cu propria interfață de management. Aceasta presupune o echipă IT capabilă să acopere tehnologiile respective și - mai ales - să identifice și rezolve rapid problemele de incompatibilitate și integrare.

O altă limitare a modelului clasic este că acesta nu asigură folosirea eficientă a resurselor - în mod uzual fiecare echipament este supra-provizionat pentru a face față vârfurilor de încărcare. Rezultatul - irosirea capacităților de procesare, stocare și rețea, care nu pot fi realocate decât printr-un efort de configurare și administrare.

Nici virtualizarea nu rezolvă total problema - fiind axate, majoritar, pe servere, proiectele de virtualizare creează noi zone supra-provizionate, care nu partajează resursele între ele.

Răspunsurile industriei
Un prim răspuns al industriei IT la acest cumul de provocări l-au reprezentat sistemele integrate. Deși acoperă cerințele de procesare-stocare-rețea și integrează funcționalități de virtualizare, sistemele integrate nu au oferit însă și flexibilitatea și scalabilitatea dorite, fiind, în esență, un conglomerat hardware-software cu compatibilitate relativ scăzută. În plus, au crescut dependența clientului de vendor și au impus investiții mari la suplimentarea resurselor.

Al doilea răspuns îl reprezintă soluțiile de infrastructură preintegrată și pretestată, care livrează componente de server, stocare și virtualizare într-un singur produs comercial, cu compatibilitate verificată. Sistemele convergente oferă, prin intermediul virtualizării, accesul la un singur rezervor de resurse, ușor de gestionat și care permite dezvoltări rapide. Din perspectiva componentelor integrate, costul total de achiziție este scăzut, iar managementul - simplificat.

Exemplul cel mai uzitat în ilustrarea avantajelor convergenței este Vblock System, rezultatul colaborării VMware-Cisco-EMC - VCE, lider de piață pe această nișă. Vblock integrează platforma VMware vSphere peste serverele UCS și soluțiile de rețelistică Cisco și sistemele de stocare EMC. Produsul are un nivel de compatibilitate crescut (oferă suport pentru VMware, KVM și Hyper-V) și permite crearea unei arhitecturi modulare prin adăugarea de blocuri în funcție de ce nevoi apar. Sistemul este pretestat și livrat preconfigurat, reducând timpul de dare în folosință și efortul de dezvoltare.

Soluțiile de infrastructură convergentă au, însă, și minusuri. Raportul de resurse CPU/stocare/rețea este fix, ceea ce nu răspunde întru totul nevoilor de flexibilitate ale organizațiilor. Pe de altă parte, soluția nu poate fi utilizată întotdeauna cu infrastructurile „legacy“, fapt care duce, din nou, la crearea de insule de resurse și nu rezolvă problemele de performanță din Data Center.



Soluție cu acoperire extinsă

Hiperconvergența, al treilea răspuns al industriei IT, elimină limitările anterioare, consolidând întreaga infrastructură într-un unic rezervor de resurse, ce pot fi alocate dinamic, în mod automat. Efortul de management este redus drastic și sunt realizate economii în zona operațională (OPEX) și la nivelul investițiilor (CAPEX).



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite