Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Progres cu frāna de mānă trasă

21 Iunie 2016



Este evident pentru oricine de mulţi ani că, dat fiind că se bazează în primul rând pe capitalul uman și că firmele își pot recompensa salariații cu salarii mult peste media pe economie, industria de software și servicii IT este cu siguranță un vector de creștere pentru reputația, prosperitatea și stabilitatea țării. Iar pe termen mediu, este vizibilă tendința de a crește valoarea adăugată a serviciilor IT furnizate din Romania, în timp ce focusul este în continuare pe creșterea numărului de angajați cu set primar de abilități, pentru care diferența de cost față de țările din vest este semnificativă.

Numai că evoluţia acestui fenomen, pe fondul lui extrem de benefic pentru întreaga ţară, a cunoscut un clivaj aproape indecent de dureros între evoluţia pieței locale și exportul de IT, în special de servicii specializate, întrucât dezvoltarea de produse software proprietare a generat o pondere relativ mică în cifra de afaceri totală a sectorului. Practic, din 2008, conform tuturor statisticilor publicate, aceste două segmente au crescut cu viteze semnificativ diferite, iar pe fondul lipsei de resurse umane, ratele de creștere sunt de aşteptat să continue într-un ritm similar celui de până acum, astfel contribuind la accentuarea diferenței de volum între segmente.

Istoric vorbind, piața internă de software și servicii IT a fost afectată de mai mulți factori interni și externi, care i-au influențat creșterea și respectiv șansele furnizorilor din acest sector de a crește sau chiar de a continua să existe. Cu o maturitate a mediului de business care o plasează în urma Poloniei, Cehiei, Ungariei sau Slovaciei, România este singura țară din regiune în care un număr mic de furnizori au acoperit aproape întreaga piață de soluții IT complexe pentru sectorul public și companiile publice.

Marcând specificul local în universul afacerilor, altfel caracterizat de reguli de neutralitate suficient de precise, relația cu puterea politică a jucat şi joacă un rol important, decisiv aş spune, în această situație. Practic, în ultimii 3-5 ani, toată lumea a constatat că mai multe dintre companiile locale mari integratoare de sisteme IT au fost subiectul unor investigații legate de corupție și/sau evaziune fiscală, ceea ce a făcut ca unele dintre acestea să intre în insolvență, iar altele să își restructureze semnificativ afacerile.
„ Gradul de dependenţă a pieţei IT interne de mediul politic este undeva între 35% şi 50%," declara recent Eugen Schwab-Chesaru, directorul filialei locale a firmei de consultanţă Pierre Audoin Consultants (PAC), cu ocazia unei conferinţe de presăÎn funcţie de evoluţia acestui indicator se pot face prognoze mai optimiste sau, dimpotrivă, mai pesimiste legate de evoluţia pieţei interne pe segmentul public”.

La rândul ei, piața locală privată este concentrată în jurul multinaționalelor, în cazul cărora se discută de contracte cu valori de până la câteva milioane de euro, deși alocările bugetare locale sunt nesigure chiar și pentru aceste sume. De aceea, climatul general în sectorul privat rămâne caracterizat de decizii luate încet și cu grijă. Vorbim despre un climat în care bugetele sunt cheltuite doar pentru îndeplinirea obiectivelor clare și direcționate, pe termen scurt.

Cât despre investiţii pe termen lung, acestea, în general, mai pot aştepta. Mai mult, cele mai multe companii par reticente în a lansa proiecte livrate în întregime de furnizori, ceea ce face ca modelul clasic românesc de a face afaceri să fie încă foarte popular.

Există voci pe piaţă care susţin că apariţia unor schimbări este inevitabilă, în ciuda elementelor prezentate mai sus şi care caracterizează peisajul IT local. Astfel de voci se referă în acest moment mai ales la schimbări din zona acţionariatelor companiilor de software şi servicii IT. Mai precis, dacă investitorii strategici (corporațiile IT) și antreprenorii locali au fost cei mai activi în ultimii 10 ani, actualmente fondurile de investiții și investitorii individuali devin din ce în ce mai vizibili pe piață, analizând diferite oportunități de implicare în companiile IT locale cu potențial.

Este greu de estimat ce va însemna o asemenea schimbare pentru ansamblul pieţei IT. Iar cel mai greu este de estimat dacă o asemenea schimbare va duce la relaxarea frânei cu care maşina IT românească pare forţată de ani buni să înainteze. Şi asta deoarece relaxarea acestei frâne ar însemna în principal aruncarea în desuetudine a importanţei pieţei locale în ansamblul afacerilor legate de software şi servicii IT în România, o acţiune care în acest moment şi într-o perspectivă medie de timp pare imposibilă. Cine ştie însă cu adevărat ce va aduce viitorul imediat? Minunile sunt prezente la tot pasul încă din vremea întemeierii creştinismului, nu?



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite