Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Managerial Tools >> HR >> Stiri si comunicate

Recomandarile specialistilor pentru inceperea unei cariere in IT

29 Iulie 2016



Un studiu realizat de Clusterul iTech Transilvania by ARIES arată că industria IT în România este un factor de creștere pentru reputația și dezvoltarea țării. Există circa 14.000 de companii în domeniu, cu 75.000 de angajați și venituri totale de 4 mld. de euro.

Potrivit studiului IT&C Talent Map România 2015 realizat de Brainspotting, specialiștii din domeniul IT din România au salarii cuprinse între 500 de euro (pentru juniori) și 3.500 de euro, astfel că nu este de mirare tendința tinerilor de a se îndrepta către acest domeniu.

Totodată, industria IT&C din România este atractivă pentru studenți și proaspăt absolvenți și datorită ofertelor de muncă avantajoase pe care companiile le-au proiectat special pentru a atrage resurse umane.

Dacă domeniul IT este și pentru tine un obiectiv, în acest articol vei găsi sfaturi ale specialiștilor din domeniu pentru a te ajută să dai start-ul carierei tale:

Începe astăzi



Când vine vorba de angajarea în domeniul IT&C, recruterii pun accentul pe nivelul de cunoștințe al potențialilor juniori. Dacă IT-ul este domeniul care crezi că-ți poate aduce împlinirea profesională, iar nivelul tău de cunoștințe nu se ridică la nivelul așteptărilor angajatorilor, fii gata să începi cât mai curând să pui bazele viitoarei tale cariere, chiar dacă va trebui să începi de la zero.

Participă la programe educaționale și internshipuri

Recrutarea în IT nu este un proces ușor. De aceea, trebuie să dovedești dinainte să fii chemat la interviu că meriți să faci parte din echipa companiei. Activitatea anterioară are o valoare adăugată mare, fie că este vorba de implicarea în asociațiile studențești, în proiecte universitare, concursuri de profil sau training-uri susținute de specialiștii din domeniu. Activitățile extracurriculare sunt o modalitate prin care îți poți da seama ce ți se potrivește mai bine, iar în domeniul IT-ului, oportunitățile sunt tot mai variate.

“Din ce în ce mai multe companii de IT au început să ofere internshipuri tinerilor încă de pe băncile facultății iar această soluție cred că este avantajoasă și pentru angajați, nu doar pentru angajator. În acest fel, internii pot descoperi cultura companiei și joburile cele mai avantajoase”, Abdulamit Seila, Vodafone IT Business Analyst.

Obișnuiește-te să vezi procesul de învățare ca pe o experiență continuă

Timpul este o resursă importantă pentru oricine, dar mai ales pentru tine, care te afli la început de drum. Atunci când nu ai experiență, cursurile de specialitate sunt o opțiune bună pentru acumularea de cunoștințe, însă nu suficientă. În această industrie, învățarea este permanentă iar curiozitatea este esențială; așa că “antrenează-ți mintea pentru a fi mereu curios, asta te va ajuta mult să fii mereu la curent cu noutățile” menționează Bulent Duagi, Co-foundator MobileAcademy.ro

Cheia evoluției stă în efortul constant pe care ești dispus să-l depui!

Începe propriul proiect

În IT, ca și în oricare alt domeniu, fundamentarea noțiunilor teoretice prin intermediul practicii este dezirabilă. Crearea propriului proiect presupune mai mult decât a deține o serie de competențe tehnice. Îți va dezvolta gândirea strategică, te va pune față în față cu probleme reale și îți va lăsa libertate de decizie.

“Chiar dacă nu ai experiență, e important să se vadă că ai implementat și practic ceea ce ai învățat. Îți dă o altă perspectivă, vezi cum e, ce probleme pot apărea, cum se leagă informațiile acumulate. Ai fi surprins că la început îți va fi greu să te obișnuiești până și să închei liniile de cod cu “;” (cel puțin în Java). Pentru a fi mai motivat, încearcă să te gândești la mici proiecte care te pot ajuta și pe tine, în viața de zi cu zi.” Anda Florescu, IT Recruiter-Fortech.

Învață de la experți din domeniu

O sursă importantă de învățare sunt chiar oamenii din jur. Este necesar să fii aproape de persoane care pot contribui activ și benevol la procesul tău de dezvoltare.

‘’Poti afla insight-uri despre provocările cu care te vei confrunta când vei învăța noi tehnologii, vei putea primi sfaturi din experiența lor și, de ce nu, suport în alegerea carierei potrivite.Alege-ți mentori!” Bulent Duagi, Co-foundator MobileAcademy.ro

Formează-ți o viziune pe termen lung și fă alegeri “smart”



Când vine vorba de o carieră în IT, alegerea unei direcții concrete spre care să evoluezi, este puțin probabilă. Important este să descoperi care este motivația ta de a lucra în domeniul IT. Pasiunea este un aspect esențial deoarece “va fi sursa de unde îți vei lua energia și puterea de a merge mai departe” afirmă Silviu Leahu, IT Architect în cadrul Endava.

Ritmul rapid în care se mișcă totul în ziua de astăzi te poate face să iei decizii pripite în ceea ce privește alegerea unei companii în care să îți începi cariera. De preferat ar fi să dai start-ul carierei tale în “companii cu potențial tehnologic ridicat, asta însemnând un număr mare de proiecte și cât mai diversificate, astfel încât să-ți accelerezi procesul de dezvoltare” Mihail Raduta, Site Manager.

Dacă vrei să afli mai multe despre ”Cum să îți începi cariera în IT”, descarcă eBook-ul gratuit oferit de STEP IT Academy, în cadrul căruia au fost care reunite sfaturile a 20 specialiști din industrie.



Tags: HR, IT

Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite