Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Innovation Labs, un accelerator de spirit antreprenorial în rândul tinerilor

29 Iulie 2016



• Câştigătoarele ediţiei 2016: proiectele de monitorizare a sănătăţii culturilor, a stupilor sau a gradului de poluare

Innovations Labs, cel mai important program de preaccelerare pentru startup-uri tehnice din România, și-a desemnat câștigătorii anului 2016. Agricultură, Cybersecurity, Health and Lifestyle și Retail, au fost cele 4 secțiuni ale finalei Innovations Labs. Cele 31 de echipe finaliste și-au prezentat prototipurile în fața unui juriu format din lideri de mari companii, investitori și angelinvestori interesați să sprijine ideile și proiectele prezentate la finala Innovations Labs.


Competiția Innovation Labs a debutat acum 4 ani ca o inițiativă pentru tinerii inventatori din domeniul tehnologiei informației. Este o competiție care durează 3 luni, timp în care echipele își prezintă ideile și le materializează într-un prototip. La final competitorii se prezintă în fața unui juriu alcătuit din persoane aflate în poziții de decizie din diverse industrii din România și din străinătate. În cele 3 luni, mentori proveniți din lideri de mari companii, investitori și angel investori îi consiliază pe participanți pentru dezvoltarea unei afaceri personale pornind de la produsul propus chiar de ei. La început s-au înscris în competiție peste 300 de participanți doar în București. Prima filtrare a constat într-un „hakaton”, un fel de marathon al inovării. În 48 de ore echipele au conceput proiectul pe care urmau să îl dezvolte timp de două luni. Atunci s-au detașat cei mai buni, care s-au calificat pentru etapa finală. După această filtrare, au rămas cele 31 de echipe din 4 mari orașe ale țării; București, Timișoara, Iași și Sibiu.



În cei 4 ani, de când datează, competiția Innovation Labs a crescut în mod natural, a declarat Andrei Pitiș, co-fondatorul acestei competiții. ”Sunt studenți, sunt tineri pasionați de tehnologie și de antreprenoriat care vor să își vadă propriile idei prinzând viață, care nu vor neapărat să se angajeze imediat după ce termină facultatea și noi le oferim acest program, un preaccelerator care oferă șansa de a încerca să își trăiască visul. A trebuit să proiecteze și să dezvolte ceva ei înșiși, iar la final au rămas echipele care au reușit într-adevăr să colaboreze și să construiască proiectul propus la început”.

Noutatea față de alte competiții de proiecte este că tinerii își dezvoltă aptitudinile de antreprenoriat și martore sunt cele 3 echipe câștigătoare ale edițiilor anterioare, care au firme și care au deja produse în piață.

Scopul acestei competiții este promovarea la nivelul învățământului superior a mai multor programe de inițiere în antreprenoriat, în care studenții să se familiarizeze cu acest proces care va avea efecte benefice atunci când ei vor deveni forță de muncă, afirmă Paul Baran, reprezentantul Fundației Româno-Americane, finanțatorul acestei ediții. „Noi nu facem o investiție într-o anumită afacere, ci în procesul de învățare. Acești studenți, acum mai multe luni au propus o idee și au trecut prin mai multe etape în care mentorii i-au asistat cum să-şi dezvolte ideea, i-au validat potenţialul pentru piață, au lucrat cu beneficiarii. E interesant să vezi studenți din Politehnică, care colaborează spre exemplu cu cei de la Universitatea de Agronomie, ca împreună să dezvolte un produs vandabil pe piață”.

Hive Inspector - Cel mai bun produs la secțiunea agricultură este un dispozitiv care monitorizează stupul de albine. Înregistrează variațiile de greutate, temperatură și umiditate, practic este un asistent computerizat pentru o apicultură inteligentă. Echipa de clujeni condusă de Andrei Crăciun este formată din programatori, software-arhitecți cum le place să se recomande. Aplicația s-a născut dintr-o nevoie personală, declară Andrei Crăciun: „Tata și prietenii mei sunt apicultori și am văzut cum se chinuiau cu tot felul de probleme. Când mi-am făcut stupina mea am vrut să le evit, ca urmare am încercat să construiesc această idee de apicultură inteligentă”. Elementul de noutate este un senzor care permite măsurarea cu eficiență maximă a umidității, oricare ar fi configurația stupului. Apicultorii folosesc ceea ce se numește carnetul stupului. Hive Inspector digitizează ceea ce apicultorii notează manual într-un carnet, oferind economie de timp. Sunt suficiente două clik-uri prin care se pot obține notificări, statistici cu care apicultorii pot anticipa unele operații. De asemenea, soluția hardware protejază numarul de familii care se pot pierde pe timpul iernii din pricina diverselor condiții. Ce cumpără apicultorul? O licență pentru soft și un kit hardware, compus din senzori de greutate, de umiditate și de temperatură, care se așează pe rame și permit măsurarea acestor parametri deasupra ghemului de iernare, indiferent care ar fi poziția ramei.




Premiul pentru cel mai bun bussines a fost oferit proiectului Serafim. Agricultura de precizie nu este doar un concept teoretic, ci chiar o soluție concretă. Culturile sunt supravegheate și monitorizate din aer cu ajutorul dronelor. Fotografiile aeriene prelevate cu o cameră multispectrală, oferă imaginea ariilor în care culturile prezintă probleme. La final apare o hartă pe care se poate observa diferit colorat gradul de sănătate al plantelor. Ideea este că plantele reflectă lumina pe o bandă spectrală diferită, în funcție de cantitatea de clorofilă, de aceea cele ofilite și cele sănătoase apar în benzi spectrale diferite. Drona construită și individualizată de o echipa de studenți de la Facultatea de Automatică și Calculatoare împreună cu colegi de la USAMV-București zboară automat, putând să acopere o suprafață de până la 100 de hectare. Camera de rezoluție mare instalată pe aparatul de zbor înregistrează fotografii care mai apoi sunt prelucrate cu un software special de analiză. La final rezultă hărți de sănătate a plantelor și modele 3D ale culturilor, astfel încât fermierul să poată interveni la timp în cazul în care sunt înregistrate probleme.



Tags: inovare

Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite