Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Innovation Labs, un accelerator de spirit antreprenorial în rândul tinerilor

29 Iulie 2016






Premiul pentru cel mai bun produs la secțiunea Health and Lifestile a fost acordat lui Radu Motișan pentru proiectul uRADmonitor, un proiect de monitorizare a poluării, deja extins în întreaga lume. uRADmonitor este o rețea globală de senzori interconectați care înregistrează continuu parametri de poluare precum nivelul de radiații, calitatea aerului, cantitatea de CO2 sau de oxizi toxici de Azot. Rezultatele sunt centralizate pe o hartă globală care poate ilustra potențialele hazarde. Aparatele sunt răspândite geografic pe o arie foarte extinsă, acoperind locațiile cele mai importante de pe glob, cu precădere în Statele Unite, în Europa de Vest și în Australia, și colectează date care duc la statistici. Informațiile adunate permit ca poluarea să fie privită ca un fenomen. ”Dorința mea este să aduc aceste date cât mai aproape de casă, dar pentru asta trebuie să fac eforturi și pe partea de eficientizare a costurilor, dincolo de problemele tehnice numeroase: dificultatea proiectării unui produs hardware de la zero, dificultatea construirii software-ului care să facă acel hardware să opereze, și, în cele din urmă, tot knowhow-ul necesar care agregă laolaltă toate subansamblele, toate componentele și toate părțile acestei rețele”, declară Radu Motișan, absolvent de informatică în Timișoara, aflat singur în această aventură inovatoare. Banii i-a scos încercând să monetizeze cât mai repede cu putință ceea ce a construit până acum. Prima fază a fost cea mai ușoară, constând în vânzarea efectivă de aparate, dar pasul următor va fi adresarea soluției către companii, dar și către institute de cercetare.




Nu toate proiectele prezentate au fost câștigătoare, dar fiecare în parte poate fi un produs viabil pe piață, pe care putem să-l găsim în curând pe rafturile magazinelor. Echipa Track my Vibe a prezentat un dispozitiv capabil să înregistreze tremoloul involuntar al bolnavilor de Parkinson. Pacientul poartă o mănușă înzestrată cu niște senzori care trimit informația și o stochează pe un card de memorie. Atunci când persoana vine la control, medicul descarcă datele și are deja o foaie de observație obiectivă în funcție de care poate să dozeze medicația. În momentul de față, pacientul completează într-un jurnal simptomele care au apărut, ora la care și-a luat medicamentele, momentul în care încep să dispară simptomele, dar acest jurnal oferă date destul de subiective. La început, cel mai probabil, vor lucra în paralel pentru a avea și datele de la pacienți, selfrepporting-ul este încă o metodă foarte folosită. Ana Drăgan: „Noi oferim o metodă care ajută doctorul să vadă în timp evoluția simptomelor. Avem practic un senzor pe antebraț și doi senzori la nivel distal. Suntem în dezvoltare, Innovation Labs ne-a oferit un cadru în care să avem acces la informație, la persoane din zona de bussines la care în mod normal nu am fi avut acces ca studenți sau startup proaspăt. Dorim să mergem mai departe către un program de accelerare și să căutăm o finanțare pentru a dezvolta proiectul mai departe. Promovarea unui dispozitiv medical e un pic mai dificilă pentru că ai nevoie de medici drept ntermediari pentru a ajunge la pacient, la clientul final, și atunci e nevoie să câștigi încrederea medicilor și apoi, beneficind de credibilitatea lor să te duci către pacientul final, iae asta este o provocare în zona de marketing”.

Tinerii sunt extraordinari producători de tehnologie și proiectele lor au entuziasmat veterani ai afacerilor din domeniul IT. Dacă aceste tehnologii spectaculoase vor fi transformate în niște produse și după aceea în business-uri va exista un reviriment economic spectaculos și ne va fi tuturor mult mai bine, declara Radu Georgescu, creatorul primului program românesc de antivirus, aflat în echipa de jurizare a competiției Innovation Labs. ”Noi ca fond de investiții căutăm ideile în care să investim și cea mai importantă este capacitatea de execuție în business. Trăim într-o lume în care tehnologia se poate executa, mai complicată este partea antreprenorială și noi tocmai la asta ne uităm, la echipele care sunt în stare să execute un business”.



Tags: inovare

Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite