Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Povestea „MEMSWAVE“ merge mai departe

01 August 2016



• Ediţia bucureşteană a reunit specialişti valoroşi şi a deschis noi perspective de colaborare
A 17-a ediţie a Simpozionului Internaţional „MEMSWAVE“ dedicat Microsistemelor pentru radio-frecvenţă (RF-MEMS) a fost organizată în perioada 4-6 iulie de către IMT Bucureşti (http://www.imt.ro/memswave2016/) la sediul institutului, evenimentul revenind astfel în România după 15 ani!


Simpozionul are loc în fiecare an începând cu 1999 şi a fost generat de către proiectul FP4- „MEMSWAVE” (Micromachined Circuits for Microwave and Millimeter Wave Applications) coordonat de către IMT- Bucureşti (dr. Alexandru Müller). A fost primul proiect european din domeniul tehnologiei informaţiei (IST) coordonat de o ţară est europeană. Partenerii proiectului au fost: IMT Bucureşti (coordonator), FORTH Heraklion, Univ. Uppsala, HAS-MFA Budapesta, FBK Trento, CNR-IMM Roma, Univ. „Tor Vergata” Roma, ISP Kiev şi Microsensors Ltd., Kiev. Proiectul a fost nominalizat printre cei 10 finalişti ai premiului Descartes al UE, în 2002, din 108 proiecte competitoare, din toate domeniile cercetării. Acest premiu al Uniunii Europene se acorda pentru cercetări ştiinţifice şi tehnologice deosebite, realizate în cooperare internaţională.




Prima ediţie a simpozionului a avut loc la Sinaia în 1999, fiind la acea vreme un eveniment dedicat diseminării rezultatelor proiectului, deschis şi participării internaţionale la ideea prof. Dan Dascălu, fostul director general al IMT Bucureşti. Au urmat noi ediţii la Budapesta (2000) şi din nou Sinaia 2001, apoi, la sugestia prof. Robert Plana, de la CNRS LAAS Toulouse şi Univ. Paul Sabatier, evenimentul, de interes pentru comunitatea ştiinţifică din domeniul RF-MEMS, a devenit o conferinţă europeană itinerantă. Începând cu 2004 simpozionul a fost promovat de către Reţeaua de Excelenţă „AMICOM” prin proiectul european FP6 „RF-MEMS and RF-Microsystems”, iar din 2008 are loc cu sprijinul Asociaţiei Europene de Microunde (EuMA).

La evenimentul organizat recent la sediul IMT au participat cercetători din 11 ţări (Suedia, Elveţia, Canada, Italia, Germania, Franţa, Grecia, Ungaria, Spania, Belgia, România). Prima zi (4 iulie) a fost dedicată Cluster Meetingului RF -MST co-organizat împreună cu Comisia Europeană. S-au prezentat rezultatele obţinute în proiectele EU FP7 şi H2020 din domeniul RF (NANOTEC, NANO RF, SMARTPOWER, TWEETHER, iBROW, M3TER, EPAMO). Secţiunea a fost prezidată de către dr. Henri Reibanbach, DG Connect, care a fost şi primul ofiţer al proiectului MEMSWAVE. În zilele de 5 şi 6 iulie, dedicate worksop-ului propriu-zis, s-au prezentat lucrări invitate şi lucrări curente (peer reviewed) care au reprezentat contribuţii originale în domeniul RF-MEMS, RF NEMS (sisteme Micro şi Nano Electro- Mecanice) şi MST(microsisteme pentru domeniul de radio frecvenţă). La conferinţă au participat şi cercetători care au fost prezenţi în proiectul MEMSWAVE, precum şi alţi participanţi de prestigiu din domeniul RF-MEMS şi alte domenii conexe. Evenimentul s-a bucurat şi de prezenţa a doi valoroşi specialişti în domeniu, absolvenţi ai Facultăţii de Electronică din Bucureşti (ETTI-UPB), profesori la două dintre cele mai bine cotate universtităţi din lume: prof. Sorin Voinigescu de la Universitatea Toronto şi prof. Mihai Adrian Ionescu de la EPFL Lausanne.

Participanţii au vizitat facilitatea de micro-nanofabricaţie a institutului şi noul centru CENASIC (Centrul de cercetare pentru nanotehnologii dedicate sistemelor integrate şi nanomaterialelor pe bază de carbon), inaugurat în decembrie 2015.
Evenimentul a reprezentat un forum de dezbatere între reprezentaţii industriei europene şi specialiştii din mediul academic şi a deschis calea unor noi colaborări.



O conferinţă unică, o comunitate activă, un institut apreciat

Prof. Klas Hjort (Uppsala University): „Sunt impresioat de evoluţia IMT din ultimii 15 ani”.
Dr. Romolo Marcelli (CNR-IMM Roma): „După 15 ani de la încheierea proiectului care a generat acest eveniment, comunitatea cercetătorilor din domeniul MEMS este activă şi a reuşit să vină cu noutăţi şi să reinventeze cercetările în domeniul microtehnologiilor şi aplicaţiilor lor în domeniul frecventelor înalte. Cerinţele actuale pentru dispozitive şi subsisteme au inspirat cercetătorii în mod natural către configuraţii bazate pe nanotehnologii şi chiar pe utilizarea materialelor cu schimbare de fază, păstrând o puternică legătură între participanţii consorţiului MEMSWAVE.
Am fost impresionat să văd evoluţia importantă a IMT pe parcursul acestor ani, noile echipamente şi competenţe în domeniul MEMS şi NEMS. Şi, nu în ultimul rând, atmosfera prietenoasă creată de colegii din IMT a contribuit la succesul organizării acestui eveniment”.
Prof. Sorin Voinigescu (University of Toronto): „Am fost invitat să prezint preocupările grupului meu în domeniul sistemelor de unde milimetrice integrate pe același chip cu antenă și care au aplicații în telefonia celulară de generația a cincea, în vehicule și drone autonome, precum și în senzori pentru automatizări industriale sau pentru controlul de la distanță al dispozitivelor miniaturale conectate la internet. Nu asist des la prezentări despre MEMS, dar am fost plăcut surprins de calitatea lucrărilor prezentate în ziua a treia, singură zi în care am participat, și, de asemenea, de calibrul vorbitorilor. Lucrările au avut un înalt nivel științific și un grad ridicat de aplicabilitate în industrie.
Este absolut unică și remarcabilă concentrarea conferinţei exclusiv pe MEMS pentru aplicații în RF și unde milimetrice.
Conferința m-a ajutat să reînnoiesc colaborări vechi de decenii și să pornesc noi proiecte în colaborare privind proiectarea, fabricarea și testarea unui tranzistor atomic cu canale metalice.
Facilitățile din IMT sunt de nivel egal cu cele ale Universităţii din Toronto şi sunt printre cele mai avansate din lume din domeniul public. Ceea ce este unic aici este faptul că sunt echipe de cercetători permanenţi, cu mulți ani de experiență, care pot fi utilizați cu mult mai mare eficiență, deoarece expertiza nu trebuie transferată o dată la 3-4 ani către noii absolvenți”.



Laboratorul RF-MEMS şi istoria unui succes

În 1997, Laboratorul de Microstructuri, Dispozitive şi Circuite de Microunde (RF-MEMS) din IMT Bucureşti, în calitate de coordonator, a propus Proiectul FP4 „Micromachined Circuits for Microwave and Millimeter Wave Applications” – MEMSWAVE, cu 9 parteneri din 6 ţări. Propunerea a fost acceptată, iar rezultatele obţinute în domeniul circuitelor microprelucrate pentru unde milimetrice pe siliciu şi GaAs (în perioada de derulare a proiectului 1998-2001) au reprezentat realizări de ultimă oră în domeniu.
A fost primul proiect în domeniul tehnologiei informaţiei (IST) coordonat de o ţară est-europeană. Datorită realizărilor excepţionale, proiectului MEMSWAVE a fost nominalizat între cele 10 proiecte de cercetare europene, finaliste ale Premiul DESCARTES 2002, acordat pentru IST (actualul ICT- Information Communication Technology).
Succesul MEMSWAVE a fost urmat de implicarea laboratorului ca partener în Reţeaua Europeană de Excelenţă FP6 în RF MEMS „AMICOM” (2004-2007), coordonată de către CNRS-LAAS Toulouse. Principalele activităţi ştiinţifice ale echipei IMT în cadrul AMICOM s-au concentrat în domeniul modulelor de recepţie microprelucrate pentru unde milimetrice (în cooperare cu FORTH Heraklion), sisteme de identificare în domeniul undelor milimentrice – MMID, în cooperare cu VTT Helsinki, structuri FBAR realizate pe GaN (în cooperare cu FORTH-Heraklion şi TU Darmstadt) şi filtre reconfigurabile pentru sisteme de emisie-recepţie la frecvenţa de 5 GHz (cooperare cu CNRS-LAAS- Toulouse şi ITC Trento).
Urmarea cooperării cu parteneri europeni a fost câştigarea proiectul FP7 nr. 20289 (REGPOT – 2007 – 1- primul call) „European Centre of Excellence in Microwave, Millimetre Wave and Optical Devices, based on Micro-Electro- Mechanical Systems for Advanced Communication Systems and Sensors – MIMOMEMS” (2008 - 2010).
Acesta, la rândul lui, a deschis participarea în două Proiecte Integrate – IP - din FP7: ICT – SMARTPOWER (2011 - 2016) şi FP7 – ICT – NANOTEC (2011 - 2016) şi un STREP-FP7, NANO- RF, coordonate de Thales Research & Technology, Franţa (proiecte de cercetare), pentru Laboratorul de Microstructuri, Dispozitive şi Circuite de Microunde din IMT. În cadrul proiecului SMARTPOWER, IMT a realizat (în cooperare cu FORTH Herakion şi IZM Chemnitz) un senzor de temperatură bazat pe dispozitve SAW realizate pe GaN/Si având frecvenţe de rezonanţă în domeniul GHz-ilor. Senzorul este destinat monitorizării temperaturii unui circuit integrat pentru microunde dintr-un radar aeroportuar. În cadrul proiectului NANOTEC, IMT a contribuit la realizarea unui sistem de imagistică la 94 de GHz. Laboratorul este în acest moment implicat în proiectul Nano RF dedicat circuitelor de micorunde pe bază de grafenă.
Recent colectivul a câştigat două contracte ESA şi un proiect Marie Curie – H2020.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite