Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Psihologia industrial-organizațională în România

01 August 2016



Psihologia industrial-organizațională reprezintă studiul științific al comportamentului uman în organizații sau la locul de muncă. Cercetările se realizează la nivel de individ, de echipă și de organizație, cu scopul de a oferi soluții problemelor întâlnite în activitățile de la locul de muncă. Înțelegerea comportamentului uman în organizații necesită aprofundarea unor teme complexe, printre care atitudinile angajaților, dezvoltarea carierei, modurile prin care iau oamenii decizii, performanța în muncă, analiza sarcinilor de lucru sau rolul diferențelor individuale în organizații. Pe baza acestor cunoștințe, specialiștii din domeniu rezolvă probleme legate de recrutare, selecție, training, evaluarea performanței, motivarea angajaților sau creșterea calității vieții la locul de muncă. În practica de zi cu zi, psihologii din domeniul industrial-organizațional identifică în cadrul companiilor nevoi legate de instruire și dezvoltare, proiectează posturi sau sarcini de lucru care să faciliteze productivitatea, dezvoltă programe de training sau evaluează performanța angajaților.

În România, dezvoltarea acestui domeniu a fost întreruptă de regimul comunist, deoarece specialiștii din psihologia industrial-organizațională nu puteau călători în alte țări, le era interzis să aibă contact cu persoanele din străinătate care activau în același domeniu și le era îngrădit accesul la cărți și studii. Doar un număr restrâns de psihologi, printre care prof. dr. Mielu Zlate și prof. dr. Horia Pitariu, a ținut în viață acest domeniu, până la revoluția din 1989, când contactul cu întreaga comunitate internațională a putut fi restabilit. De atunci, această arie s-a bucurat de o evoluție permanentă atât în universități, cât și în rândul practicienilor. Spre deosebire de Statele Unite, unde accentul este pus pe studierea metodelor de selecție și training, printre temele abordate cel mai des la noi în țară în acest domeniu se numără managementul performanței, stresul și siguranța la locul de muncă, rolul emoțiilor în organizații, leadershipul și lucrul în echipă, diversitatea la locul de muncă sau cultura organizațională. Practicienii din domeniu lucrează de cele mai multe ori în firme de consultanță în resurse umane, unde oferă de obicei consultanță în recrutare, selecție, training sau evaluarea performanței.

Asociația de Psihologie Industrial-Organizațională
APIO (Asociația de Psihologie Industrial-Organizațională) are ca obiective sprijinirea cercetării științifice în domeniu, sprijinirea și stimularea dezvoltării competenței profesionale a membrilor săi, valorificarea acestor competențe și protejarea profesiei de psiholog industrial/organizaţional, prin realizarea de coduri de bună practică și crearea unei legislații specifice care să încurajeze competența și să excludă diletantismul. APIO a fost fondată de profesorul Horia Pitariu în anul 2000 și astăzi a ajuns să aibă în jur de 200 de membri, o bună parte dintre aceștia fiind studenți care s-au înscris în asociație în timpul studiilor, dar care rămân membri și după ce devin practicieni. APIO oferă cursuri on-line, burse pentru studenții cu rezultate deosebite și ghiduri de bune practici privind testarea psihologică și dezvoltarea competențelor.



Jurnalul științific „Psihologia resurselor umane”

Jurnalul științific oficial al APIO este „Psihologia resurselor umane”, în care se publică cercetări ce urmăresc înțelegerea fenomenelor din cadrul organizațiilor și care avansează cunoașterea din acest domeniu. În plus, în jurnal sunt publicate recomandări cu privire la metodele de cercetare sau articole teoretice cu privire la psihologia sănătății la locul de muncă, psihologia angajaților sau psihologia muncii. „Psihologia resurselor umane” se adresează persoanelor din mediul academic, cercetătorilor, managerilor, practicienilor din domeniu și consultanților. Jurnalul apare de două ori pe an, sub coordonarea Coraliei Sulea de la Universitatea de Vest din Timișoara. Din 2003, de când a fost fondat, și până astăzi, jurnalul a ajuns să fie indexat în baze de date internaționale, cum ar fi PsychINFO, EBSCO, SCIPIO, Société Française de Psychologie, DOAJ sau Copernicus. Cercetătorii publică în revistă studii cu privire la stresul de la locul de muncă, echilibrul muncă-familie, eficiența echipelor, rolul personalității în organizații, performanța angajaților sau leadership. Rezultatele acestor studii sunt prezentate pe scurt pe blogul APIO, la adresa http://www.apio.ro/blog.



Conferința APIO

Conferința APIO este organizată anual și este unul dintre cele mai notabile evenimente de acest tip din România, atât pentru cercetatori, cât și pentru practicieni. Conferinţa este frecventată de un numar variabil de participanti, intre 150 si 250, şi este o oportunitate excelentă pentru toți membrii și simpatizanții APIO de a se întalni intr-un mediu care incurajeaza atât discuțiile profesionale, cât și activitățile sociale. O parte din lucrările prezentate la conferință sunt publicate in revista oficială a APIO. Rezumatele lucrarilor sunt incluse în mapa conferinței și ofera o radiografie realistă a intereselor pe care le au cercetătorii români în domeniul psihologiei organizaționale și resurselor umane de-a lungul unui an. Cu ocazia conferinței se organizează workshop-uri pe temele de interes pentru practicienii din România. De asemenea, în cadrul unora dintre edițiile conferinței, are loc un consorțiu al studenților doctoranzi în domeniul psihologiei organizaționale, care oferă pentru cei prezenți oportunități de interacțiune cu cercetatori și cu profesori consacrați, dezvoltându-și astfel legăturile profesionale.



Componenta educațională

Studiile de licență în psihologie durează 3 ani, completate de 2 ani în cadrul masterelor de psihologie industrial-organizațională. Toate cele patru universități mari din România oferă cel puțin un program masteral în acest domeniu. Universitatea din București pune la dispoziție studenților două astfel de programe, unul despre sănătate ocupațională și performanța resurselor umane și altul despre psihologie organizațională și managementul resurselor umane. Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj oferă un master de psihologia resurselor umane și sănătate organizațională, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași un master în evaluarea, formarea şi consilierea psihologică a personalului, iar la Universitatea de Vest din Timișoara studenții pot alege între un master de sănătate organizațională și ocupațională cu predare în limba engleză sau un master în psihologia muncii, psihologie organizaţională şi a transporturilor, în limba română.



Viitorul domeniului în România

Un impact major pe care îl poate avea acest domeniu în viitor îl reprezintă implementarea programelor de selecție în cadrul sectorului public, unde se folosesc de cele mai multe ori interviuri nestructurate sau examene scrise, fără să se cunoască eficiența acestora. O altă contribuție importantă a psihologiei industrial-organizaționale în România poate ține de înțelegerea motivelor plecării la muncă în străinătate a românilor și dezvoltarea de strategii pentru a atrage forța de muncă înapoi în țară. Și, nu în ultimul rând, se urmărește creșterea impactului internațional pe care îl au cercetătorii români din domeniu, prin publicarea lucrărilor științifice ale acestora în cele mai importante jurnale de specialitate din lume. Deși evoluția acestui domeniu a fost îngreunată de perioada comunistă, astăzi psihologia industrial-organizațională din România se îndreaptă rapid spre același nivel de dezvoltare ca în Statele Unite sau anumite țări din Europa.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
mihai
copy paste de pe siteul asociatiei
18 August 2016, 06:10:35
Ana Pitariu
Toată stima si aprecierea adresată noii generații de psihologi care s-au specializat în domeniul Psihologiei Industriale si Organizaționale sub îndrumarea celor doi înaintași menționați: Prof. Mielu Zlate-Univ. București si Prof. Horia D. Pitariu- UBB-Cluj-Napoca. Acum e răndul lor sa devină adevărați formatori si modele în domeniul academic, dar si în plan general uman. Contribuția lor profesională e deja vizibilă...timpul nu s-a oprit! Multumesc autorului, drd.Bogdan Oprea pentru prezentarea făcută si (cu scuze, dar de dragul adevărului) mai adaug o precizare: Atat Revista cat si Conferința APIO l-au avut ca inițiator si membru fondator pe Prof. Horia D. Pitariu.
19 August 2016, 12:16:11