Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Real Time Data - Smart GIS - Smart City

01 August 2016



Conform raportului „Internet of things în logistics” lansat în 2015 în comun de către DHL şi CISCO, mai puţin de 1% din obiectele fizice care ar putea fi conectate la internet sunt în acest moment conectate. În numere reale, acest lucru înseamnă că din cele aproape 1,5 trilioane de obiecte fizice care ar putea fi conectate la internet, doar 15 miliarde dintre acestea sunt în acest moment conectate la internet. Totodată, acelaşi raport estimează că până în anul 2020, numărul obiectelor conectate la internet, al senzorilor, parte a IoT şi Big Data, va creşte până la 50 de miliarde de obiecte.

Putem spune că suntem doar la începuturile revoluţiei IoT şi faptul că noi concepte, precum acela de SMART City, devin o realitate. Utilizăm în fapt termenul SMART pentru a reitera faptul că în prezent trăim într-o lume conectată şi interconectată şi că oriunde ne aflăm, acasă, la serviciu sau în oraş, a fi SMART înseamnă a fi informat, a deţine controlul, a putea lua decizii bazate pe informaţii primite în timp real. În anii care urmează vom avea acces la volume imense de date, pe care trebuie să la accesăm, vizualizăm, analizăm. Provocarea pentru noi va fi aceea de a trata lumea în care trăim şi informaţiile pe care le primim într-o manieră holistică. Abordarea geografică a volumului mare de date la care vom avea acces ne oferă oportunităţi care până în acest moment nu le-am avut la îndemână.



Orice echipament conectat la internet transmite un set de informaţii. Una dintre informaţiile foarte importante pe care le primim de la senzori este locaţia. Este o informaţie extrem de importantă, ţinând cont de faptul că pentru fiecare senzor interconectat în această reţea globală cunoaştem poziţia şi astfel cunoaştem unde se întâmplă un anumit eveniment pe care îl monitorizăm şi de ce se întâmplă acel eveniment. Cunoscând „unde“ ne ajută să înţelegem sensul datelor înregistrate dintr-un volum imens de informaţie primita. „Unde“ ne ajută să fim SMART mutând contextul de analiză a volumelor mari de date către „location based analytics“, în care informaţia primită poate fi vizualizată şi analizată prin hartă. Utilizarea geografiei şi a hărţilor pentru prezentarea fluxurilor complexe de date contribuie masiv la conceptul de SMART. Ochiul uman poate identifica şi interpreta tendinţe şi tipare vizualizând informaţia pe o hartă, mai bine decât accesând tabele cu informaţii. Cuplând informaţiile vizuale de pe hartă cu capacitatea creierului uman de înţelegere a relaţiilor spaţiale, tendinţele şi tiparele sunt interpretate într-o fracţiune de secundă. Harta şi localizarea spaţială aduc un plus de înţelegere conceptului de SMART.

Necesitatea accesării hărtilor actualizate cu date în timp real, oriunde, oricând şi de pe orice platformă este în ziua de astăzi o cerinţă reală în cadrul oricărei organizaţii sau atunci când vorbim despre SMART City. Implementările GIS on-premise, cloud sau hibrid, trebuie să ţină cont de cerinţele actuale, în care, pe de o parte avem un sistem de înregistrări (system of records) cu flux continuu de date şi, pe de altă parte, modalitatea de analiză şi distribuire a informaţiei geospaţiale prin servicii Web GIS, astfel încât acestea să poată fi accesate de toată lumea.



O nouă generaţie Esri de servicii web - Real-Time GIS

De câţiva ani, parte a strategiei Esri de dezvoltare a platformei ArcGIS este de a oferi capabilităţile platformei prin servicii Web GIS. Anul acesta, Esri va lansa noua generaţie de servicii web - Real-Time GIS. Acesta va oferi utilizatorilor capabilitatea de a se conecta, primi, analiza şi stoca milioane de evenimente pe secundă; de a vizualiza şi explora miliarde de obiecte; de a rula rapid analize.

În momentul de faţă, capabilităţile de real-time GIS sunt oferite prin extensia ArcGIS GeoEvent for Server, care poate fi implementat atât on-premise, la client, cât şi în cloud. Utilizatorii setează extensia GeoEvent pentru a se conecta la fluxuri de date în timp real, inclusiv echipamente mobile, senzori, echipamente GPS şi provideri de social media. Se poate conecta la multiple fluxuri de informaţii în paralel şi se pot defini filtre şi etape de procesare pentru a monitoriza doar acele informaţii care sunt importante din punct de vedere operaţional. Astfel, se pot monitoriza acele obiecte care îşi modifică permanent locaţia (precum autovehicule, avioane, oameni sau vapoare), obiectele staţionare precum staţii de monitorizare a vremii sau a mediului. În prezent, o implementare a extensiei GeoEvent for Server on-premise poate procesa mii de evenimente pe secundă, suficient pentru majoritatea organizaţiilor care administrează o flotă mică de vehicule sau o reţea de senzori.

Noul serviciu Esri Real-Time GIS pus la dispoziţie în cloud (la alegere între Microsoft Azure şi Amazon Web Services) va putea primi, procesa, analiza şi stoca de la zeci de mii până la câteva milioane de evenimente pe secundă. Este suficient pentru a suporta implementări de tipul SMART City pentru oraşe de dimensiunea Los Angeles-ului sau Londrei. Este suficient de rapid pentru a monitoriza integrat toţi senzorii şi contoarele smart folosite de compania de apă, gaz şi electricitate la nivelul întregului oraş.

Tehnologia de Real-Time GIS va fi oferită prin Esri Managed Services, care oferă instante ArcGIS predefinite uşor de scalat în cloud funcţie de cerinţele organizaţiei. Utilizatorii pot opta pentru providerul de cloud şi pot selecta zona geografică pentru utilizarea resurselor cloud. Real-Time GIS ca serviciu web scoate în evidenţă multiple capabilităţi ale platformei ArcGIS precum Web GIS, Spatiotemporal Big Data Store precum şi capabilitatea de analiză a datelor primite în timp real şi de procesare a acestora. Utilizatorii pot interacţiona cu datele fie utilizând clienţii standard, ArcMap sau ArcGIS Pro, fie prin intermediul aplicaţiilor web şi mobile.

Reticenţa în utilizarea noului serviciu Real-Time GIS se va datora în special faptului că rulează în cloud şi în continuare există bariere atât legislative cât şi de mentalitate în a aborda o astfel de implementare. Ramâne în continuare soluţia implementării on-premise a platformei ArcGIS având extensia GeoEvent for Server ca punct central de conectare la senzori, şi, mai apoi, de analiză şi distribuire a informaţiei prin intermediul serviciilor de hartă web GIS. SMART City înseamnă acces la informaţie în timp real (oricare ar fi această informaţie: plata online a taxelor, semaforizare, senzori de aer, monitorizare trafic, iluminat stradal, contorizare inteligentă şamd), înseamnă luarea deciziilor având la bază informaţii pertinente iar harta este unicul mod prin care se pot afişa, analiza, modela, simula integrat toate aceste informaţii. Harta, informaţiile integrate în hartă, reprezintă un mijloc de comunicare care ne permite să înţelegem mai bine oraşul în care trăim.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite