Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Programatorii viitorului

01 August 2016



Universul digital a reuşit deja să dărâme multe din barierele geografice şi culturale dintre diversele ţări ale lumii. Ca atare, orice studii legate de evoluţia diverselor aspecte ale acestui univers digital sunt implicit relevante pentru întregul mapamond.
Un astfel de studiu, efectuat recent de către unul din cele mai populare site-uri de comunitate pentru dezvoltatorii IT, Stack Overflow, a descoperit că JavaScript este cel mai popular limbaj de programare la ora actuală şi, totodată, limbajul cu cele mai promiţătoare perspective de dezvoltare din punct de vedere al oportunităţilor financiare oferite dezvoltatorilor. La studiul respectiv au răspuns peste 50.000 de dezvoltatori din 173 de ţări, aşa că relevanţa lui la nivel global este indiscutabilă.

Cei mai mulţi programatori sunt, la ora actuală, poligloţi, în sensul în care folosesc în mod regulat mai mult de un singur limbaj de programare. Conform studiului, un dezvoltator foloseşte regulat, în medie, patru sau cinci limbaje majore de programare, platforme de dezvoltare sau tehnologii. Combinaţia cea mai utilizată de tehnologii este JavaScript şi SQL.

Unul din cele mai interesante rezultate ale studiului este acela că aproape 15% din respondenţi se identifică pe sine ca fiind permanent elevi dispuşi să înveţe noi tehnologii. Şi mai interesant, vârsta celor care se declară elevi permanenţi variază de la 16 ani la ... 65 de ani, fapt care demonstrează cu puterea evidenţei impactul pe care universul digital îl are deja asupra vieţii oamenilor.

Mai mult, aproape 70% din respondenţi susţin că sunt autodidacţi, cel puţin în măsură parţială. Pentru România, un astfel de rezultat ar trebui să dea de gândit multor responsabili de programe educaţionale la nivel de facultate, având în vedere perpetuarea mentalităţii conform căreia instruirea în domeniul programării se poate face eficient doar în cadru organizat.

Realitatea poate arăta, cu duritate, că aceia care nu se vor adapta la evoluţia firească a lucrurilor riscă să devină ei şomeri într-o lume de factură nouă. Diversele facultăţi care pregătesc, de fapt, doar muncitori calificaţi şi nu se adaptează adevăratelor cerinţe legate de instruirea de înaltă calitate în perspectiva viitorului riscă deja un viitor imediat nu foarte roz.

Relevante sunt şi sumele corespunzătoare retribuţiilor primite de dezvoltatorii care caută să se adapteze la tendinţele de pe piaţă. Specialiştii în JavaScript, de pildă, au ajuns să câştige în mod obişnuit peste 100.000 USD pe an, ceea ce înseamnă cu până la 30% mai mult decât colegii lor de breaslă care nu folosesc un astfel de limbaj.

Mai important însă este faptul că nu doar astfel de specialişti câştigă bine. Analiştii de date, dezvoltatorii de limbaje maşină de auto-instruire şi cei care au pregătire în zona statisticii şi matematicii declară câştiguri similare. Iar cei care cunosc tehnologii precum Scala, Spark şi Hadoop declară câştiguri mai mari decât colegii care nu cunosc astfel de tehnologii.

Foarte interesant, de data aceasta pentru evoluţia de ansamblu a pieţei, este şi un alt rezultat. În acest an, peste un sfert dintre dezvoltatorii respondenţi au declarat că folosesc sistemul de operare Mac OS. Procentul este cu peste 6% mai mare decât cel din studiul anterior, efectuat în 2013. În acelaşi timp, numărul celor care declară că dezvoltă pe platformă Windows este în declin permanent din 2013 încoace.

Cei mai fericiţi cu locurile lor de muncă sunt designerii de soluţii şi tehnologii. Lor li se alătură, oarecum firesc, programatorii care activează în domeniul dezvoltării de jocuri. Rezultatul este în conformitate cu un altul, care arată că dezvoltatorii fug cât pot de tare de rutină. La nivel de ansamblu, aproape 65% dintre respondenţi declară că vor să construiască mereu ceva nou în cadrul slujbelor lor.

În fine, un alt rezultat interesant este cel legat de prezenţa femeilor în domeniul programării. Pe baza dimensiunilor echipelor de dezvoltatori şi a numărului de femei din fiecare echipă, analiştii de date sunt cei mai înclinaţi să lucreze în medii cu procentaj ridicat de femei în echipe. Un astfel de rezultat nu este deloc surprinzător având în vedere alte studii şi evenimente, organizate chiar şi în România în ultimele luni, şi care arată că tendinţa de implicare a femeilor în astfel de zone avangardiste ale tehnologiei este în continuă creştere.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite