Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Technology >> Securitate >> Stiri si comunicate

Kaspersky Lab Report: Costurile de recuperare in urma unui atac informatic au crescut cu 200%

11 Septembrie 2016



Marile companii care se lupta sa atraga experti IT priceputi platesc, pana la urma, pana la de trei ori mai mult pentru a-si reveni in urma unui incident de securitate cibernetica. Acesta este unul dintre rezultatele-cheie ale raportului Kaspersky Lab bazat pe sondajul “Riscuri de securitate IT in companii – 2016”, derulat de companie in colaborare cu B2B International, in randul a peste 4.000 de reprezentanti ai companiilor din 25 de tari. In afara impactului masurabil asupra bugetului, un procent semnificativ dintre companii remarca o crestere a salariilor, o reducere a numarului de experti si nevoia de mai multi specialisti in domeniu.

Luand in calcul complexitatea infrastructurii IT, nevoia de conformare la reglementarile in vigoare si dorinta de a proteja activele afacerii, companiile vor sa-si dezvolte informatiile din domeniul securitatii. De fapt, pentru o treime dintre companii, perfectionarea specialistilor in securitate reprezinta una dintre primele trei motivatii pentru investitii suplimentare in securitatea IT. Cererea tot mai mare nu este usor de indeplinit din cauza lipsei de specialisti disponibili si a exigentelor tot mai complexe. Kaspersky Lab angajeaza sute de specialisti in domeniul securitatii, iar managerii de recrutare ai companiei spun ca, in medie, doar una din patruzeci de persoane indeplinesc criteriile necesare pentru o functie de expert.
Mai sunt, insa, si alte probleme in afara cunostintelor tehnice. Raportul ii citeaza pe expertii in securitate ai Kaspersky Lab, care arata ca nevoia de manageri in domeniul securitatii este si mai mare. In afara unor cunostinte tehnice solide, indatoririle managerilor includ comunicarea cu top managementul si supravegherea implementarii strategiei generale – calitati cu atat mai importante si relevante in companiile mari. Raportul mai noteaza provocarile din domeniul educatiei, care intregesc perspectiva generala. Succesul in securitatea IT necesita pasiune pentru acest domeniu, disponibilitatea de a invata in permanenta si capacitatea de a se adapta la mediul in continua schimbare al amenintarilor IT. Institutiile de invatamant superior recunosc ca e nevoie sa-si revizuiasca programele si, in acelasi timp, ca nu e simplu sa introduca un accent pe securitatea IT in mai multe cursuri IT.
In ansamblu, 68,5% dintre companii se asteapta la o crestere a numarului de experti in securitate angajati full-time, iar 18,9% - la o crestere semnificativa a acestora. Studiile superioare sunt o parte importanta pentru a raspunde cererilor, dar este nevoie si de o schimbare in interiorul industriei de securitate, in sine. O solutie ar fi sa sprijine universitatile cu experienta lor relevanta. Un alt lucru foarte important, pe termen lung, este sa-si adapteze eforturile de cercetare si dezvoltare astfel incat sa le ofere companiilor–client informatii eficiente, sub forma feed-urilor de date despre amenintari, a training-urilor de securitate si a serviciilor. Combinatia potrivita de solutii de securitate si informatii ajuta echipele de securitate IT ale companiilor sa piarda mai putin timp cu incidentele obisnuite de securitate cibernetica si sa se concentreze pe dezvoltarea securitatii strategice si pe amenintarile avansate.
Veniamin Levtsov, Vice President, Enterprise Business la Kaspersky Lab, comenteaza pe aceasta tema: “In acest domeniu aflat in permanenta schimbare, relatia cu clientii nostri deja inseamna mai mult decat livrarea unei tehnologii sau a unui produs. Trebuie sa le oferim abilitatile si training-ul necesare pentru a identifica atacurile. De asemenea, companiile au nevoie de informatii detaliate despre atacurile asupra altor companii, sub forma unor rapoarte. Ca sa rezolvi problemele ce tin de preventia amenintarilor, detectia atacurilor cu tinta predefinita, raspunsul in cazul unui incident si predictie este nevoie de multa flexibilitate. Din postura noastra de companie de securitate, vrem sa crestem calitatea si numarul celor care lucreaza ca experti in securitatea IT, in toata lumea. Printre numeroasele proiecte in sprijinul acestei initiative, dezvoltam si IT Security Fundamentals – un curs care speram sa ajute mai multi profesionisti din domeniul IT sa se indrepte catre securitate.
Raportul complet, denumit “Lipsa profesionistilor in domeniul securitatii: o amenintare neasteptata pentru securitatea cibernetica a companiilor”, este disponibil pe site-ul Kaspersky Lab aici.
Kaspersky Lab a lansat Talent Lab, o competitie internationala adresata studentilor si tinerilor profesionisti, pentru a-i ajuta sa inceapa o cariera in domeniul securitatii IT. Mai multe informatii despre acest program sunt disponibile aici.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite