Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Este ITGOVHUB şansa Romāniei pentru o administraţie publică mai bună?

22 Septembrie 2016



Definit ca „programul guvernamental care îi aduce laolaltă pe cei care cred într-un viitor digital pentru România”, ITGOVHUB este una dintre iniţiativele cabinetului Cioloș pentru modernizarea serviciilor din administrația publică. În esenţă, ITGOVHUB este o comunitate de specialişti IT şi antreprenori care va lucra pentru simplificarea modului de interacţiune dintre administraţie şi cetăţeni/companii. Programul se va baza pe o echipă cu 10 specialişti, angajaţi pentru şase luni, și mai ales pe o comunitate extinsă de voluntari. Dacă analizăm detaliile programului, prima concluzie este ca ITGOVHUB nu va gestiona efectiv dezvoltarea şi implementarea de soluţii, ci mai degrabă va propune direcţii de dezvoltare și abordări tehnice. Dincolo însă de detaliile organizatorice, care sunt şansele ca acest program să aibă un efect real?

Există deja îndoieli cu privire la capacitatea operaţională a unei echipe atât de restrânse de a putea dezvolta un program coerent. Cele şase pe luni pentru care se fac angajările par a fi un termen foarte scurt având în vedere ciclul de de dezvoltare/testare a unor soluţii complexe. Metodologii, arhitecturi, standardizări etc... nu vorbim de realizarea unui portal sau a unei aplicaţii mobile. Mai mult decât propuneri şi un eventual proof of concept nu cred că se pune problema, urmând ca proiectele să fie preluate de companii private sau chiar de instituţii. Totuşi, implicarea instituţiilor publice nu pare să fie atât de evidentă, deşi modernizarea le priveşte direct.

Alte opinii vorbesc despre dificultăţi în selectarea noilor resurse umane bine pregătite, în condiţiile unor salarii duble oferite pe piaţa de muncă. Responsabili cu acest program au declarat însă pe Facebook că lista candidaţilor este impresionantă la nivel de competențe şi calificări. Nu ştiu însă dacă aceste declaraţii au la bază doar CV-urile primite sau interviurile preliminare de angajare.

Un alt semn de întrebare este că programul, deși foarte interesat ca structură şi abordare, nu are obiective concrete, măsurabile într-un orizont de timp, mai ales că perioada de timp necesară dezvoltării unor soluţii pentru sectorul public depăşeşte cu mult mandatul actualului Guvern.

Probabil obiectul ITGOVHUB este doar să traseze o direcţie, să definească o serie de obiective ale procesului de digitizare a serviciilor publice, să transpună în limbaj IT cerinţele şi aşteptările beneficiarilor finali, urmând ca industria să livreze conform acestor direcţii.

Aspectul pozitiv este că ITGOVHUB aduce în zona publică frenezia specifică startup-urilor şi acceleratoarelor de business, însă mediul pe care doreşte să îl transforme este mult mai complex. Iniţiativa trebuie completată cu o implicare directă a instituţiilor publice unde este necesară modernizarea și corelată cu alte politici guvernamentale din domeniul e-administrație. Doar așa ideile creative şi poate revoluţionare ale unui grup de entuziaşti pot fi transpuse în soluţii și servicii. Altfel va rămâne un incubator cu propuneri multe, dar oarecum lipsite de aplicabilitate.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite