Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Tendinţe, soluţii şi inovaţii pe piaţa data center

22 Septembrie 2016



Mirela Danciu, Sales Director IT Distributors & System Integrators, APC by Schneider Electric, a acceptat invitaţia Market Watch de a discuta despre piaţa globală şi piaţa locală de data center, despre tendinţele care se prefigurează pentru următorii ani, dar şi despre inovaţiile companiei la nivel de produse şi soluţii din portofoliul propriu.



În ce măsură se regăsesc în România tendinţele din piaţa globală de data center?

Semnele dezvoltării pieţei centrelor de date sunt bune, la nivel global, conform ultimului raport Gartner, reprezentând o creştere de 2,1% în 2016 faţă de 2015. În același timp, observăm însă că, în România, marii jucători de pe piața globală de colocare sau cloud nu sunt prezenți (motive legislative, cererea redusă de colocare în acest moment – toți deținătorii de centre de date existenți fiind la un nivel de încărcare sub cel proiectat), dar nevoia există şi suntem siguri că într-un timp scurt vom fi martorii unor schimbări radicale pe piaţa locală în acest domeniu.
În plus, administratorii și deținătorii centrelor de date de colocare încă nu manifestă un interes pentru eficiența energetică, primul criteriu și cel mai puternic în analiza unei investiții într-un centru de date fiind cel financiar.
Totuși, o veste bună pentru noi, ca producători, dar și pentru utilizatori, reiese din studiul realizat de IDC care spune că, până în 2018, furnizorii de servicii de cloud, mobile şi de Internet of Things vor deţine 30% din activele de IT în locaţii tehnologice de vârf şi în micro centre de date. Astfel, putem spune că mentalitatea utilizatorilor începe să se schimbe, iar deținătorii centrelor de date vor fi din ce în ce mai atenți la calitatea infrastructurii și implicit a serviciilor oferite.
Totodată, există mai multe tendinţe prezente pe piaţa centrelor de date, printre care putem menționa migrarea către cloud computing și colocare. În acest moment, potrivit studiului Uptime Institute Data Center Industry Survey, deși aproape 71% dintre activele IT se află în centrele de date ale companiilor, există un procentaj de 20% dintre acestea care sunt depozitate în spaţii de colocare, iar 9% sunt stocate în cloud.
O altă tendinţă care va prinde contur în următorii ani, este cea legată de Internet of Things, când din ce in ce mai multe dispozitive vor fi conectate la internet. Ca urmare, o cantitate tot mai mare de date va fi prelucrată și stocată, ceea ce va duce la o creștere a nevoii de centre de date.
De asemenea, centrele de date modulare vor asigura o economie de timp şi spaţiu pentru client, adaptându-se profilului fiecărui business în parte. În cazul acestora, mobilitatea este foarte importantă, adică soluțiile standardizate ( ISO 20” si 40”) au un beneficiu suplimentar, acela de a fi relocate odată cu mutarea afacerii.

Care sunt cele mai recente inovaţii adăugate de Schneider Electric în portofoliul pentru data centere?
În cadrul companiei se derulează în permanență procese de reproiectare a echipamentelor (atât de răcire, cât și UPS-uri), pentru a poziționa aceste echipamente la cel mai înalt nivel în ceea ce privește eficiența energetică și specificațiile tehnice.
Schneider Electric şi-a propus să le ofere companiilor cele mai noi şi inovatoare tehnologii pentru centrele de date, fapt care se traduce prin desemnarea companiei ca lider mondial în soluţii software de management al infrastructurii centrelor de date, în două rapoarte de referință la nivel internațional.
Recent, compania a câştigat premiul Datacenter Dynamics Leaders pentru micro centrul de date realizat pentru Sagrada Familia, acesta permiţând operatorilor construcției să controleze securitatea bisericii și să gestioneze într-un mod eficient milioanele de turiști care vizitează locația în fiecare an, datorită adaptabilităţii, uşurinţei în mutare şi instalării minimale, calităţi de care se bucură acest tip de produs. Totodată, soluţiile propuse de Schneider Electric pentru centre de date prefabricate şi micro au fost desemnate „Produsul anului în alimentarea cu energie a centrelor de date” la Gala Premiilor DCS, ceea ce dovedeşte încă o dată valoarea acestora pe piaţa de profil.
Soluțiile Schnieder Electric pentru micro centre de date includ componente testate și asamblate: incintă, UPS, distribuția energiei electrice, software de management, monitorizarea mediului, răcire și securitate.
Printre produsele Schneider Electric, lansate şi în România se află StruxureWare Data Center Operation v8.0, care aduce îmbunătățiri suitei software de management al infrastructurii centrelor de date (DCIM) StruxureWare for Data Centers. Soluţia include funcţii noi care permit o vizibilitate mai mare a activelor pentru toate părțile interesate în centrele de date, inclusiv pentru chiriaşii din mediile de colocare, atât la nivelul sistemelor IT, cât şi al clădirilor.
StruxureWare Data Center Operation v8.0 ajută companiile să prospere prin administrarea centrelor de date în domenii multiple, oferind informații utile care susțin un echilibru ideal între o disponibilitate înaltă și o eficiență maximă pe durata întregului ciclu de viață al centrului de date.
Noua soluţie pentru centre de date prefabricate, SmartShelter Data Hall, este ideală pentru furnizorii de servicii, operatorii cloud sau întreprinderile de mari dimensiuni, unde scalabilitatea, eficiența şi conservarea capitalului sunt factori-cheie. Datorită posibilităţii de proiectare, operare şi gestionare într-un sistem multi-modul, SmartShelter Data Hall permite utilizatorului creşterea facilă a capacităţii la 50-100+ rack-uri.
Fiind o soluţie de centru de date flexibilă, SmartShelter Data Hall permite instalarea rapidă on-site, oferind utilizatorului eficiență în materie de costuri şi performanţă, comparativ cu un centru de date tradiţional.
Un alt produs disponibil pe piața din România este Galaxy VM, un UPS cu specificații tehnice încă neegalate de ceilalți producători de profil în ceea ce privește eficiența energetică și modurile disponibile de funcționare.

Cât de deschisă este piaţa locală la centrele de date modulare/microcentre de date?
Cu toate că am văzut în ultimii ani un interes în creștere pentru centre mobile, modulare, micro centre de date (1-10 rackuri), totuși proiectele nu s-au materializat în aceeași măsură.
În același timp, suntem printre puținii furnizori de astfel de produse care putem spune că avem trei proiecte de micro centre de date modulare (prefabricate) instalate și în funcțiune în România.
În viitor credem că va exista o piaţă din ce în ce mai deschisă spre centrele de date modulare şi micro, chiar dacă, în acest moment, investiţiile din partea companiilor mari sunt reduse. Dezvoltarea acestei pieţe va fi influenţată de reglementarea pieţei de energie, predictibilitatea mediului de afaceri din România şi de politicile adoptate de autorităţi, pentru a încuraja achiziţia de astfel de soluţii.

Care sunt tendinţele existente la nivel de electroalimentare/răcire?
La nivel de electroalimentare, tendințele sunt reprezentate de utilizarea altor tipuri de baterii (Li-Ion) și forme de stocare a energiei (Fuel Cell, Ultra condensatori) pentru UPS-urile de capacitate mare.
În zona de cooling, există tendința de aliniere la ultimele cerințe de temperatură (18 – 27°C), recomandate de ASHRE pentru centrele de date. Acestea presupun creșterea eficienței energetice a răcirii la compresoare noi, variatoare de turație, prin adoptarea unor norme de temperatură mai mari cu 10°C, ceea ce înseamnă un plus de aproximativ 400 ore anual în care se poate utiliza caracteristica de free cooling sau economizer (~5% din totalul de ore/an).
Schneider Electric se adaptează continuu prin lansarea de noi soluții pentru micro centre de date dedicate aplicațiilor edge computing și industriale. Noile soluții răspund creșterii numărului de dispozitive conectate și al aplicațiilor de date în care latența, securitatea și viteza de procesare reprezintă principalele preocupări. Acestea sunt ideale pentru clienții industriali care au nevoie să reducă latența și să extindă rapid capacitatea într-un mediu sigur și ușor de gestionat.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite