Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Valul 3G portocaliu

24 Iunie 2006



Orange a lansat serviciile 3G si incearca sa recupereze intarzierea de aproape un an fata de Vodafone, la vremea respectiva Connex. Investitiile masive in promovare au facut ca in decurs de trei zile de la lansarea in Bucuresti si Timisoara operatorul sa anunte deja un numar ridicat de clienti: 25.767. Dincolo de valul explicabil de entuziasti ai oricarei tehnologii noi, o posibila explicatie este ca, in oferta Orange, serviciile 3G sunt accesibile si clientilor prepaid dar mai ales sunt accesibile fara un abonament lunar, ceea ce ii determina pe multi sa incerce aceasta experienta. Costul unui apel video in retea este de numai 0.22 USD/min, iar catre numere Vodafone de 0.30 USD. Exista si optiunea accesului la serviciile video 3G: apel video, mesaje multimedia, portalul video, cu numai 8 USD/luna, precum si un abonament dedicat de 28 USD/luna ce include 180 de minute nationale pentru apeluri de voce, 18 minute nationale pentru apeluri video, 18 MB pentru transfer de date, un cont pentru e-mail mobil de 10 MB cu acces la Organizer si la Mail Manager, precum si un spatiu de stocare de 50 MB. Gama de telefoane 3G este destul de extinsa, Nokia 6280, Nokia N70, Nokia N91, Motorola V3x, Motorola E1070, Samsung Z310, LG KU730, SPV M5000, modelele avand rate ridicate de subventionare.
orangeeee
Pentru clientii corporate exista Business Everywhere, solutia de date mobile. Este necesar doar un laptop si pachetul Business Everywhere pentru acces la internet de viteza mare, cont de e-mail si conectare la reteaua companiei. Pachetul contine un card de date Option 3G/EDGE/GPRS si o aplicatie software dezvoltata de Orange pentru a facilita accesul la serviciile de date mobile. Din pacate cardurile achizitionate pentru EDGE nu pot fi utilizate in reteua 3G, exista insa oferte promotionale pentru achizitia cardurilor 3G.


De asemenea, este disponibil si serviciul Orange Mail Enterprise o solutie de e-mail push prin intermediul careia telefonul mobil devine o extensie in conditii de mobilitate a contului de e-mail de la birou, un serviciul similar mai cunoscutului Black Berry. Serviciul se integreaza usor in reteaua de calculatoare a companiei, iar software-ul Orange Mail Enterprise este oferit gratuit. Este disponibil pe baza de abonament lunar, iar pretul acestuia variaza in functie de pachetul ales. Orange Mail Enterprise poate fi folosit si in roaming in retelele operatorilor cu care Orange Romania are incheiate parteneriate de GPRS, EDGE sau 3G.


In urma investitiei masive in EDGE facuta in ultimul an, clientii Orange vor beneficia de o viteza considerabila de transfer a datelor in afara acoperirii 3G, care va fi inevitabil limitata la inceput. Oficialii companiei au declarat ca acoperirea EDGE va fi nationala spre finele anului si ca va scuti utilizatorii 3G de utilizarea latimii frustrante de banda a GPRS-ului. „Suntem foarte incantati de potentialul tehnologiei 3G si de beneficiile pe care aceasta le aduce clientilor nostri din Romania. Lansand EDGE in 2004 am pus piatra de temelie a retelei de banda larga a Orange, iar lansarea retelei 3G in completarea celei EDGE face parte din promisiunea facuta clientilor nostri, de a creste disponibilitatea serviciilor mobile de mare viteza pentru un numar cat mai mare de utilizatori din Romania. Aceasta extindere sustinuta va continua si in perioada urmatoare, strategia Orange prevazand ca pana la sfarsitul acestui an EDGE sa acopere 96% din populatia tarii, si 3G orasele principale. Clientii Orange pot accesa mai multe servicii mai rapid si, in plus, cu apelul video ii pot vedea pe cei dragi ca si cum ar fi langa ei“ a declarat Richard Moat – Chief Executive Officer Orange Romania. Lansate in Bucuresti si Timisoara, serviciile 3G vor fi foarte curand disponibile si in Brasov si Cluj Napoca.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite